Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θα καθίσει στο σκαμνί ο εφοπλιστής Ηλιόπουλος

Αναίρεση άσκησε ο αντεισαγγελέας του ΑΠ Β. Παπαδάκης κατά της απόφασης του Εφετείου Πειραιά που έπαυσε τη δίωξη του εφοπλιστή

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει τελικά ο εφοπλιστής Α. Ηλιόπουλος, ο οποίος κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια στην υπόθεση της βύθισης του πλοίου «Αϊρον Αντώνης», με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στον υγρό τάφο 24 ναυτικοί, τον Σεπτέμβρη του 1994 στα ανοιχτά του Κέιπ Τάουν.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β. Παπαδάκης, άσκησε χτες αναίρεση κατά της απόφασης του Εφετείου Πειραιά, με την οποία είχε παυτεί η δίωξη σε βάρος του εφοπλιστή Α. Ηλιόπολου, λόγω παραγραφής του αδικήματος.

Να σημειωθεί ότι ο εφοπλιστής για καθαρά τυπικούς λόγους (μη έγκαιρη επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος κλπ.) είχε πετύχει να απαλλαγεί των κατηγοριών και να παραγραφούν τα αδικήματά του, αν και αρχικά διωκόταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Ωστόσο, μετά τη χτεσινή αναίρεση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ο Α. Ηλιόπουλος θα καθίσει στο σκαμνί για τη βύθιση του «Αϊρον Αντώνης».

Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας Β. Παπαδάκης κρίνει αναιρετέα την απαλλακτική απόφαση του Εφετείου Πειραιά για τον Α. Ηλιόπουλου για τους εξής λόγους:

  • Δέχεται ότι ελήφθησαν υπόψη και άλλα έγγραφα, πέραν αυτών που θα έπρεπε να αναγνωστούν στη δίκη.
  • Οσο αφορά τη νομιμότητα της κλήτευσης του κατηγορουμένου, ο αντεισαγγελέας Β. Παπαδάκης υποστηρίζει ότι η απόφαση του Εφετείου στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης μελέτης. Συγκεκριμένα, για το πολυσυζητημένο θέμα της κλήτευσης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστηρίζει ότι η κλήτευση έγινε στις 15 Δεκέμβρη 1994, στην αρχική διεύθυνση που είχε δηλώσει και αποτελούσε διεύθυνση επαγγελματικής στέγης του κατηγορούμενου, αλλά τρεις μέρες μετά την αποστολή των κλήσεων έγινε δήλωση αλλαγής κατοικίας. Ο αντεισαγγελέας Β. Παπαδάκης στην αναίρεσή του επίσης υποστηρίζει ότι η δήλωση αλλαγής κατοικίας αποσκοπεί σε δολιότητα του κατηγορούμενου, δεδομένου ότι πλησίαζε η παραγραφή των αδικημάτων, λόγω πενταετίας.
  • Επίσης, στην αναίρεση αναφέρεται ότι ο Αρειος Πάγος στερήθηκε τη δυνατότητα για έλεγχο, επειδή δεν περιελήφθη αιτιολογία στην απόφαση του Εφετείου και γι' αυτό το λόγο κρίνεται αναιρετέα η εφετειακή απόφαση και ότι δεν πρέπει να παύσει η δίωξη σε βάρος του εφοπλιστή Α. Ηλιόπουλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ