ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Τεράστια αντικυβερνητική διαδήλωση

Χιλιάδες Βούλγαροι ζήτησαν μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασής τους και τη μείωση της ανεργίας, χτες, στη Σόφια

Associated Press

Χιλιάδες Βούλγαροι ζήτησαν μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασής τους και τη μείωση της ανεργίας, χτες, στη Σόφια
ΣΟΦΙΑ.-

Σημείο μιας κατακλυσμικής αλλαγής στην κοινή γνώμη αποτελεί η αντικυβερνητική διαδήλωση που έγινε χτες στη Σόφια με συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων που διαμαρτύρονταν για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του πρώην μονάρχη Συμεών Μπορίσοφ Σάξε - Κόμπουργκότσκι, ζητώντας την παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακριβώς εκατό μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Συμεών, πάνω από δέκα χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη χώρα -δάσκαλοι, γιατροί, ανθρακωρύχοι, εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους - συγκεντρώθηκαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Σόφια εναντίον της φτώχειας και της ανεργίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Δύο συνδικάτα, τα ΚΝΣΒ και «Ποντκρέπα» (Υποστήριξη), που ήταν ανάμεσα στους οργανωτές της διαδήλωσης, ζητούν αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων των εργατοϋπαλλήλων στο δημόσιο τομέα τουλάχιστον κατά 10% κάθε χρόνο, εγγύηση του δικαιώματος των εργαζομένων για αξιοπρεπή αμοιβή και ριζικά μέτρα για αύξηση της απασχόλησης.

Οπως σημειώνει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ, η μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας είναι ενδεικτική της έντονης απογοήτευσης που διαδέχτηκε τις υπέρμετρες προσδοκίες των Βούλγαρων για γρήγορη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, που υποσχόταν ο τέως βασιλιάς και νυν πρωθυπουργός Συμεών.

Η πτώση της δημοτικότητας του «Εθνικού Κινήματος Συμεών ΙΙ», είναι ραγδαία: έχασε 20 με 25% μεταξύ των υποστηρικτών του σε εκατό μόλις μέρες από τότε που ανήλθε στην εξουσία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η αντιφατική οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης, που «συνδυάζει» τη μερική μείωση του φόρου εισοδήματος και τις περιορισμένης κλίμακας αυξήσεις των μισθών με δραστικές αυξήσεις των τιμών του ρεύματος, των τηλεφώνων, του πόσιμου νερού κλπ., με επιβολή ΦΠΑ στα φάρμακα και σε μια σειρά προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, εκτιμάται ως βασική αιτία για τη γρήγορη αλλαγή της διάθεσης της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, τα μέτρα αυτά αυξάνουν αντί να μειώνουν τα οικονομικά βάρη στον πληθυσμό της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών Μίλεν Βέλτσεφ απέδωσε την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης στο ότι ήρθε ο χειμώνας (!), ενώ ο Συμεών εμμέσως πλην σαφώς απέδωσε στις εταιρίες δημοσκοπήσεων (!) την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του...

ΓΕΩΡΓΙΑ
Πολιτική κρίση

ΤΙΦΛΙΔΑ.-

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε απέπεμψε την Πέμπτη, 1 Νοέμβρη, σύσσωμη τη γεωργιανή κυβέρνηση λόγω της σοβαρής πολιτικής κρίσης που ξέσπασε μετά την επέμβαση ανδρών της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στο ανεξάρτητο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας «ΡΟΥΣΤΑΒΙ-2», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ζουράμπ Ζβάνια. Η εισβολή στα γραφεία του καναλιού, του πιο δημοφιλούς στη χώρα, έγινε με το πρόσχημα ότι ήθελαν να ελέγξουν λογιστικά έγγραφα. Οι εργαζόμενοι του καναλιού εξανάγκασαν τους αστυνομικούς, τριάντα περίπου, να εγκαταλείψουν τον εργασιακό χώρο, καταγγέλλοντας την παράνομη και κατάφωρη αυτή επέμβαση της αστυνομίας ως πλήγμα κατά της ελευθερίας του Τύπου. Σύμφωνα με τον Ζβάνια, τα γεγονότα στην εν λόγω τηλεοπτική εταιρία αποτελούν μέρος του πολιτικού σχεδίου για την απομάκρυνση του Σεβαρντνάτζε. Την Τετάρτη, 31 Οκτώβρη, ο Σεβαρντνάτζε (η «λευκή αλεπού», όπως τον αποκαλούν στη Δύση) πεοσέφυγε στην προσφιλή μέθοδό του ότι θα παραιτηθεί, αν το Κοινοβούλιο αποπέμψει τον υπουργό Εσωτερικών Κάχα Ταργκαμάτζε και τον Γενικό Εισαγγελέα, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο στόχαστρο των υπερασπιστών της ελευθεροτυπίας μετά την αστυνομική επέμβαση. Αυτοί όμως παραιτήθηκαν, αλλά ο Γεωργιανός Πρόεδρος δεν κράτησε την υπόσχεσή του ότι θα παραιτηθεί και απέπεμψε όλη την κυβέρνηση. Σχετικά με την απόφαση για την αποπομπή της κυβέρνησης, ο Ζβάνια επισήμανε ότι ο Πρόεδρος «δεν εκτιμά ρεαλιστικά την κατάσταση, όταν στους δρόμους έχουν κατέβει χιλιάδες άνθρωποι», διότι «μια τέτοια απόφαση μπορεί να οδηγήσει στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα».

Από την άλλη μεριά, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία «παρακολουθεί προσεκτικά» την εξέλιξη της κατάστασης στη Γεωργία, μετά την ενέργεια του Προέδρου Σεβαρντνάντζε να παύσει την κυβέρνησή του. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», ο Πούτιν, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γεωργίας Τζόνι Χετσουριάνι, ο οποίος επισκέφθηκε το Κρεμλίνο, παρατήρησε ότι το έργο του θεσμού αυτού «δεν είναι απλό μέσα στις δύσκολες πολιτικές συνθήκες» που επικρατούν τις τελευταίες μέρες στη Γεωργία.

Στο μεταξύ, έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση περίπου 5.000 νεαρών ατόμων, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, τα οποία ενέκριναν ψήφισμα αξιώνοντας την παραίτηση όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του Προέδρου και την προκήρυξη νέων εκλογών.

ΑΓΚΟΛΑ
Ειρηνευτικές συνομιλίες

ΛΟΥΑΝΤΑ.-

Αισιόδοξος ότι οι νέες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν με την UNITA του Τζόνας Σαβίμπι θα οδηγήσουν σε μια μόνιμη ειρήνη στην αιματοκυλισμένη Αγκόλα, εμφανίστηκε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Εντουάρντο ντος Σάντος.

«Η ειρήνη είναι πολύ κοντά», δήλωσε ο ντος Σάντος, αναφέροντας πως θέλει «τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Πορτογαλία ή τον ΟΗΕ» στο ρόλο του διαμεσολαβητή.

Ως υπόβαθρο σε μια ενδεχόμενη «ειρηνευτική συμφωνία» θα αξιοποιηθεί το πρωτόκολλο της Λουζάκα του 1994. Ο Σαβίμπι φέρεται να συμφωνεί, ωστόσο είναι αντιτιθέμενος στην εμπλοκή του ΟΗΕ, της Ρωσίας, της Πορτογαλίας ή των ΗΠΑ στη διαδικασία.

Ο εμφύλιος που διαρκεί από το 1975 έχει κοστίσει 500.000 νεκρούς, ενώ έχει οδηγήσει κάπου 4 εκατομμύρια στην προσφυγιά.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
4.500 απολύσεις από την Ντόιτσε Μπανκ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η Ντόιτσε Μπανκ η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι θα προβεί σε 4.500 απολύσεις, επιπλέον των 2.600 που είχε ανακοινώσει νωρίτερα εφέτος. Η εξέλιξη σημαίνει ότι 7% των υπαλλήλων της τράπεζας θα έχουν απολυθεί έως το 2003. Ο γερμανικός Τύπος εκτιμά ότι οι απολύσεις ίσως φθάσουν τελικά τις 10.000.

Η γερμανική τράπεζα προσπαθεί να καταστεί ο μεγαλύτερος επενδυτικός οργανισμός σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει δει τα κέρδη της από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο να πέφτουν 49%. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις την προηγούμενη βδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ρολφ Μπρέιερ ήθελε να «περιορίσει» τις απολύσεις...

ΠΓΔΜ
Οικονομική βοήθεια ζητεί ο Αντοφ

ΣΚΟΠΙΑ.-

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Στόγιαν Αντοφ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της για οικονομική βοήθεια μόλις κυρωθούν στο Κοινοβούλιο οι 15 Συνταγματικές Τροποποιήσεις που αποτελούν το σημαντικότερο για τη Δύση μέρος της «ειρηνευτικής συμφωνίας» της Οχρίδας.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία για την κύρωση του «Πακέτου» μεταρρυθμίσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12 Νοέμβρη. Η ΠΓΔΜ «εξαντλήθηκε οικονομικώς μετά από μήνες πολέμου. Οι μεταρρυθμίσεις που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε εδώ δε θα έχουν και πολύ νόημα, αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δείξει ότι δεν επιβάλλει λύσεις μόνο, αλλά προτίθεται να λύσει».

Η ΕΕ ανέβαλε τη διάσκεψη δωρητών που ήταν προγραμματισμένη για τα μέσα Οκτώβρη, ακριβώς λόγω της αναβολής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την κύρωση των Τροποποιήσεων. Ο εκβιασμός αυτός συνεχίζεται ως και τώρα: Χτες ο Τομ Χιουτζ, εκπρόσωπος του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Σκόπια, ξεκαθάρισε ότι η διάσκεψη δεν πρόκειται να γίνει, πριν κυρωθούν οι τροποποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ