ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Θα πνίγεται από τις πλημμύρες και στο μέλλον

Αντί για το σχεδιασμό και την άμεση προώθηση λύσεων, οι κυβερνώντες βλέπουν μόνο τις ευθύνες των προκατόχων τους

Motion Team

Η έναρξη μελετών και η υλοποίηση μιας διακρατικής, μόνιμης λύσης στο πρόβλημα των πλημμυρών του Εβρου, δε συμπεριλαμβάνεται στους σχεδιασμούς (ούτε αυτής) της κυβέρνησης! Το συμπέρασμα κατέστησε σαφές χτες ο υφυπουργός Γεωργίας, Αλέξανδρος Κοντός, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ορέστη Κολοζώφ. Επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» αναφέρθηκε στις ...ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και υποσχέθηκε άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

«Οντως οι πολίτες του Εβρου και γενικότερα ο νομός διέρχεται δοκιμασία» παραδέχτηκε ο Αλ. Κοντός υποστηρίζοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά μέτρων». Δεν παρέλειψε πάντως να επικρίνει την προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι «από το 1998 που άρχισαν να εμφανίζονται τα φαινόμενα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε πρόγραμμα προστασίας το 2003». Ακόμα και τότε όμως «από τα 30 εκατομμύρια διέθεσαν 3 εκατομμύρια». Αντίθετα, πρόσθεσε, η σημερινή κυβέρνηση «έχει διαθέσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ». Οσον αφορά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, ο υφυπουργός δήλωσε ότι «θα αποζημιωθούν πλήρως οι αγρότες και μάλιστα με πολύ μεγάλη ταχύτητα» αφού «μόλις αποσυρθούν τα νερά θα γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις και μέσα σε 3 μήνες θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις». Πρόσθεσε ότι θα «καλύπτονται όλες οι μορφές του ζωικού κεφαλαίου» ενώ «ήδη εκεί είναι 55 εκτιμητές».

Motion Team

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ελέγχουμε την κυβέρνηση και αυτή και την προηγούμενη για τα προβλήματα του Εβρου» τόνισε παίρνοντας τον λόγο ο Ορέστης Κολοζώφ, επισημαίνοντας πως «εδώ έχει καταντήσει τελικά να έχουμε συνεχείς πλημμύρες, να έχουμε πάντοτε το ίδιο τοπίο και να βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τα ίδια». Στη συνέχεια αναρωτήθηκε ρητορικά κατά πόσο «τα εκατομμύρια που ξοδεύονται θωρακίζουν τον Εβρο», λέγοντας πως η απάντηση είναι αρνητική αφού «του χρόνου σε ανάλογες συνθήκες θα έχουμε τα ίδια προβλήματα» μια και τα μέτρα που λαμβάνονται «δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα». «Το πρόβλημα δεν είναι αν η κυβέρνηση θα ξοδέψει 20 ή 100 εκατομμύρια ευρώ για να κάνει επιχωματώσεις», είπε ο Ορ. Κολοζώφ προσθέτοντας ότι «κάθε χρόνο θα ξοδεύουμε τα ίδια χρήματα για επιχωματώσεις που καταστρέφονται». Το ζήτημα τόνισε είναι «να παρθούν μέτρα αποτελεσματικά ώστε να μην υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα» και γι' αυτό «χρειάζεται σχεδιασμός ευρύτερης εμβέλειας, να μπει το χέρι βαθιά στην τσέπη, να υπάρξει συνεννόηση με Τουρκία και Βουλγαρία». Αντίθετα επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ «μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνον υποσχέσεις» ενώ «η καταστροφή η σημερινή είναι μια από τις μεγαλύτερες, και μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτές του 1962». Καταλήγοντας έκανε και μια συνολικότερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στους νομούς του Εβρου λέγοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο η διευθέτηση των νερών» αλλά «το πρόβλημα είναι η ανάπτυξή του». «Περιμένετε να κάνουν επενδύσεις οι ιδιώτες» σημείωσε αναφερόμενος στην κυβέρνηση δηλώνοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να κάνουν ποτέ» τονίζοντας παράλληλα ότι «εκεί πρέπει να επενδύσει το κράτος και να κάνει μια υποδομή» αλλιώς «θα έχουμε συνέχεια μείωση του πληθυσμού».

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Λιμνοθάλασσα 250.000 στρέμματα

Σε απόγνωση οι κάτοικοι της περιοχής

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στο Νομό Εβρου σε καλλιέργειες, στο ζωικό κεφάλαιο και στις υποδομές, που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ από τα πλημμυρικά φαινόμενα των ποταμών Εβρου, Αρδα και Ερυθροποτάμου έχουν σκεπαστεί με νερά 250.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων. Από αυτά τα 85.000 στρέμματα, που είναι σπαρμένα με σιτηρά, σπαράγγια και τριφύλλια, θα πρέπει να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Οι καταστροφές είναι ολοκληρωτικές στο Τυχερό Εβρου, όπου καλλιεργούνται τα περισσότερα στρέμματα με σπαράγγια.

Στα 165.000 στρέμματα που πλημμύρισαν οι παραγωγοί δεν πρόλαβαν να σπείρουν βαμβάκι, αραβόσιτο, καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, πατάτες και κηπευτικά. Οι παραγωγοί του Εβρου εκφράζουν φόβους ότι τα νερά είναι πολλά και θα αργήσουν αρκετά να «τραβηχτούν», έτσι που δε θα προλάβουν αυτή την περίοδο να σπείρουν. Γεγονός που θα σημάνει την οικονομική καταστροφή πολλών εκατοντάδων αγροτικών νοικοκυριών.

Σημαντικές είναι οι καταστροφές και στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς έχουν πνιγεί 2.300 πρόβατα και κατσίκες, 203 βοοειδή, 350 γουρούνια και έχουν καταστραφεί 92 κυψέλες. Οσον αφορά τις υποδομές, έχουν καταστραφεί θερμοκήπια, γεωργικά μηχανήματα, μαντριά.

Από τον ΕΛΓΑ θα αποζημιωθεί το ζωικό κεφάλαιο, ενώ από τα ΠΣΕΑ οι καταστροφές στις υποδομές.

Στο μεταξύ πτωτικές τάσεις συνέχιζε να παρουσιάζει και χτες η στάθμη των ποταμών στο Νομό Εβρου. Στο βόρειο τμήμα του νομού η στάθμη του Εβρου και του Αρδα έπεσε κάτω από τα όρια επικινδυνότητας, ενώ στο νότιο τμήμα βρίσκεται πλησίον του ορίου. Ταυτόχρονα, παρατηρείται και μερική υποχώρηση των υδάτων του ποταμού Εβρου από τις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει, ενώ ειδικές επιτροπές που έχουν συσταθεί από τη νομαρχία θα προχωρήσουν σταδιακά από σήμερα στην εκτίμηση των ζημιών σε επιχειρήσεις, οικίες, οικοσκευές κλπ.

Την καταβολή των αποζημιώσεων εντός τριών μηνών στους αγρότες και εντός δύο μηνών στους κτηνοτρόφους, από την υποβολή της σχετικής έκθεσης για τις ζημιές που υπέστησαν, εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρός, ο οποίος χτες επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στο Νομό Εβρου. Το ερώτημα που βάζουν όμως οι παραγωγοί του νομού είναι πότε θα αποσυρθούν τα νερά για να γίνει η υποβολή των εκθέσεων για αποζημιώσεις και το κυριότερο τι θα αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ στην περίπτωση που δεν προλάβουν οι αγρότες να σπείρουν τα χωράφια τους που έχουν καλυφθεί από τα νερά.

Πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία

Στη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών σε πληροφορίες που αφορούν το περιβάλλον, αναφέρονται δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που ενσωματώνουν στο εθνικό δίκαιο αντίστοιχες κοινοτικές οδηγίες και δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 327/Β/17-3-2006). Ειδικότερα πρόκειται:

Πρώτον: Για την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο η κοινοτική οδηγία 2003/4/ΕΚ σχετικά με την πρόσβαση του κοινού στις δημόσιες αρχές για παροχή πληροφοριών σχετικά με το Περιβάλλον. Σ' αυτήν προβλέπεται ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει δικαίωμα πρόσβασης στις περιβαλλοντικές πληροφορίες που κατέχονται από τις δημόσιες αρχές ή για λογαριασμό των δημόσιων αρχών χωρίς να επικαλείται την ύπαρξη έννομου συμφέροντος. Παράλληλα τίθενται προθεσμίες για την ικανοποίηση των σχετικών αιτημάτων, αλλά και δυνατότητα άσκησης ένδικων μέσων σε περίπτωση άρνησης των αρχών να χορηγήσουν τις πληροφορίες που τους ζητούνται.

Δεύτερο: Για την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο η κοινοτική οδηγία 2003/73/ΕΚ με θέμα «...το Πρόγραμμα Ενημέρωσης και παροχής πληροφοριών προς τους καταναλωτές, σχετικά με την οικονομία καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) των προς εμπορία νέων επιβατηγών αυτοκινήτων». Με αυτήν προβλέπεται ότι οι εταιρίες εμπορίας αυτοκινήτων θα πρέπει υποχρεωτικά να δίνουν στους υποψήφιους αγοραστές πληροφορίες για την οικονομία καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όλων των νέων μοντέλων, με ειδικά φυλλάδια, ηλεκτρονικές πινακίδες κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ