ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούνη 2015
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στις 26 Ιούνη στο Σύνταγμα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Μπροστά στην 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, η ΚΝΕ οργανώνει πλήθος δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα, με σύνθημα: «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή, τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή» και με στόχο την προβολή των θέσεων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ για το πρόβλημα των ναρκωτικών και των αιτιών που το γεννούν.

Καλώντας λοιπόν, σε «ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις» διοργανώνει μια μεγάλη πολύμορφη εκδήλωση στο Σύνταγμα στις 26 Ιούνη. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: Συναυλίες, εργαστήρι graffiti και stencil, έκθεση σκίτσου, παιχνίδια, τουρνουά σκακιού, παράσταση Καραγκιόζη και street basketball.

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί τόσο στην εκδήλωση του Συντάγματος όσο και σε όλη την Ελλάδα για την Παγκόσμια Μέρα, η ΚΝΕ τονίζει μεταξύ άλλων:

«Στόχος μας η ζωή που μας αξίζει. Δεν βάζουμε τη ζωή μας στο στόχαστρο!

Κοιτάμε κατάματα το σάπιο κόσμο τους, το σύστημα της αδικίας και της εκμετάλλευσης.

Εχουμε τη δύναμη να το ανατρέψουμε!

Σε μια περίοδο που η ανεργία θερίζει, που αντί για μισθό παίρνουμε ψίχουλα, που το δικαίωμα στη μόρφωση, την Υγεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό χτυπιούνται, προβάλλεται η μαστούρα για ελευθερία!

Καταστρέφουν το δικαίωμά μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή και προβάλλουν για "δικαίωμα" την "αυτοκαταστροφή" (...)

Τα ναρκωτικά είναι "όπλο" του σάπιου συστήματος.

Αξιοποιούνται για να ναρκώνουν τη σκέψη, να βάζουν στο περιθώριο ένα κομμάτι νέων, να αλλοιώνουν τη συνείδηση και τις επιλογές τους, τον τρόπο που οργανώνουν τη ζωή και την καθημερινή τους δραστηριότητα.

Διαφημίζουν τη ναρκωκουλτούρα γιατί θέλουν τη νεολαία ανήμπορη να αντιδράσει. Θολούρα στο μυαλό και τα κεφάλια κάτω (...)

Προσπαθούν να μας πείσουν πως είναι ελευθερία η "φυγή" και το "χάσιμο" σε ψεύτικους κόσμους...

Η χρήση οποιασδήποτε ναρκωτικής ουσίας διαμορφώνει και ανάλογη συνείδηση, τρόπο σκέψης και τρόπο ζωής. Προβάλλει τη λογική: "Μπροστά σε ό,τι σε «χαλάει», διάλεξε τη νάρκωση για να ξεχάσεις το πρόβλημα, ΟΧΙ όμως να το αντιμετωπίσεις, να το κοιτάξεις κατάματα και να το τσακίσεις". Η "ουσία" παρεμβάλλεται ανάμεσα στον άνθρωπο και τη δραστηριότητά του μέχρι να τον ελέγξει.

Δεν υπάρχουν "σκληρές" και "μαλακές" αιτίες, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΙΤΙΕΣ!

Δεν υπάρχουν "σκληρά" και "μαλακά" ναρκωτικά, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!».

24ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η μεγάλη νεανική συνάντηση στις 4-5 Ιούλη στο Ναύπλιο

Το 24ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Ιούλη, στο Ναύπλιο και θα επικεντρωθεί στην αταλάντευτη στάση των κομμουνιστών στην Ακροναυπλία, αλλά και των εκτελεσμένων από το Εκτακτο Στρατοδικείο της Τρίπολης, την περίοδο 1947-1949.

Οπως λέει σχετικά και η ανακοίνωση της ΚΝΕ για το Διήμερο:

«Αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία, πατώντας στα χνάρια των ηρώων του λαού μας. Συνεχίζουμε κι αγωνιζόμαστε σήμερα, με το βλέμμα καρφωμένο στο μέλλον (...)

Οπως και τότε, έτσι και σήμερα, δύο κόσμοι βρίσκονται σε σύγκρουση.

Από τη μία, ο κόσμος των λίγων, των εκμεταλλευτών, που είναι παράσιτα, του πολιτικού τους προσωπικού και των καταπιεστικών μηχανισμών τους. Του καπιταλισμού που σαπίζει κι εξαθλιώνει ακόμα μεγαλύτερα τμήματα λαού και νεολαίας. Των αντιλαϊκών συμφωνιών, των αντιθέσεων και των πολέμων. Ο κόσμος που τις δυνατότητες της παραγωγής, της επιστήμης και της εύφορης γης μας από "ευλογία" τις μετατρέπει σε "κατάρα".

Από την άλλη, ο κόσμος των πολλών, της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού, που με τη συλλογική προσπάθεια, τα χέρια, το μυαλό και τους κόπους τους παράγουν τα πάντα. Της αλληλεγγύης, των λαϊκών δικαιωμάτων και της αδιάλλακτης πάλης για την κοινωνική πρόοδο. Ο κόσμος για τον οποίο αγωνίζονταν οι Ακροναυπλιώτες, αυτός για τον οποίο παλεύουν οι κομμουνιστές, η κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός».

Νεανικό αντάμωμα απ' όλη την Ελλάδα

Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ είναι κάθε χρόνο η μεγαλύτερη νεανική συνάντηση στην Ελλάδα. Είναι ένας θεσμός μοναδικός, που ενώνει νέους από την Κρήτη έως τη Θράκη, από την Ηπειρο έως τα νησιά του Αιγαίου. Ανταμώνουν, διαδηλώνουν μαζί, αλλά περνούν και μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και ψυχαγωγίας.

Η κατασκήνωση του Διημέρου φέτος θα στηθεί στην παραλία της Καραθώνας, 3 χιλιόμετρα έξω από το Ναύπλιο και θα λειτουργεί από τις 3 Ιούλη, με πρόγραμμα πολύμορφων νεανικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για έναν πολύ όμορφο χώρο, με φυσική σκιά από δέντρα και κάμπινγκ που θα ετοιμάσουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, με όλες τις απαραίτητες υποδομές.

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ θα έχουν τη δυνατότητα να χαρούν τον ήλιο και τη θάλασσα, να οργανώσουν παιχνίδια στην παραλία και στην κατασκήνωση, να περάσουν ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές.

Στο χώρο της κατασκήνωσης, θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», θα οργανωθεί τουρνουά beach volley, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει όμορφες εκδηλώσεις και νεανικά γλέντια τα βράδια, που παραδοσιακά... οι χιλιάδες κατασκηνωτές γίνονται μια παρέα, τραγουδούν, χορεύουν και ξεφαντώνουν όλοι μαζί.

Εκθεση αρχειακού υλικού πάνω στο βράχο της Ακροναυπλίας

«Ακροναυπλία, Ακροναυπλία

δε σε λύγισε η βία

είσαι βράχος φως γεμάτος

κι εκδικήτρα λευτεριά (...)

Ακροναυπλία, Ακροναυπλία

μας κρατάς τους πρωτοπόρους

και τους καθοδηγητές»

Στην Ακροναυπλία, που λειτουργούσε ως στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων από το 1937, η αστική τάξη επιδίωξε να τσακίσει το ΚΚΕ, βασανίζοντας τα πιο διαλεχτά στελέχη του. Μέσα σε αυτό το κάτεργο, οι κομμουνιστές στάθηκαν αλύγιστοι.

Η παλικαρίσια και αταλάντευτη στάση τους έγινε πηγή έμπνευσης για όλο το λαό.

Πάνω στο βράχο της Ακροναυπλίας που θα επισκεφτούν καθ' όλη τη διάρκεια του Διημέρου συντεταγμένα με τις Οργανώσεις τους οι κατασκηνωτές, θα έχει στηθεί μια ενδιαφέρουσα έκθεση με φωτογραφίες και άλλα υλικά για τις φυλακές.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ομαδικές φωτογραφίες κρατουμένων, ανάμεσά τους και της Κομματικής Επιτροπής και του Γραφείου της ομάδας Ακροναυπλίας ή τον Δημήτρη Γληνό μαζί με τους δασκάλους της Ακροναυπλίας. Θα δουν ακόμα σκηνές από την καθημερινή ζωή των κρατουμένων κομμουνιστών και αγωνιστών μέσα στις φυλακές, την ώρα του φαγητού στους θαλάμους, την ώρα που οι ίδιοι οι κρατούμενοι ετοίμαζαν το συσσίτιο, εικόνες από ημέρες γενικής καθαριότητας, από γυμναστικές επιδείξεις ή τους κρατούμενους στο προαύλιο μελέτης σκυμμένους στα βιβλία τους.

Ξεχωριστά ταμπλό της έκθεσης είναι αυτό με ένα γράμμα κρατούμενου στη γυναίκα του, όπου διακρίνονται τα σβησίματα της λογοκρισίας, αλλά και το ταμπλό με το σκίτσο των φυλακών από έναν άλλο κρατούμενο που βρέθηκε πάνω του όταν εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944.

Μπορεί το κτίριο των φυλακών να μη σώζεται, όμως στην έκθεση υπάρχει σχεδιάγραμμα του προαυλίου, του ισογείου και του β' ορόφου των φυλακών, όπου το μάτι του επισκέπτη μπορεί να περιηγηθεί από τα ράντζα των θαλάμων στα μαγειρεία, τα πλυντήρια και τα λουτρά, το προαύλιο επισκεπτηρίου και μελέτης που ονομάστηκε προαύλιο Γληνού, τις αυλές και τις σκοπιές του κολαστηρίου, που οι κομμουνιστές με τη στάση τους το μετέτρεψαν σε φάρο και φως.

Τιμή στους εκτελεσμένους της Αρκαδίας

Ιδιαίτερα σημαντική για τους κατασκηνωτές του Διημέρου θα είναι η συμμετοχή τους στη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, στον Αϊ - Θανάση στην Τρίπολη, στις 5 Ιούλη, για να τιμήσει τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, στο πρόσωπο των εκτελεσμένων με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης, την περίοδο 1947 - 1949. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους εκτελεσμένους.

Το Στρατοδικείο Τρίπολης δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1947 και έμεινε γνωστό ως «θανατοδικείο», λόγω του μεγάλου αριθμού θανατικών καταδικών που εξέδωσε σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας αυτής της εκδήλωσης, το Τομεακό Συμβούλιο Αρκαδίας της ΚΝΕ, έκανε μια ιδιαίτερη δουλειά για τους νέους σε ηλικία εκτελεσμένους Αρκάδες, με στόχο να γνωρίσει η νεολαία της Αρκαδίας αφανείς νεολαίους ήρωες του ΚΚΕ και του ΔΣΕ, να προβληθεί ο σύγχρονος ηρωισμός που βρίσκεται στην καθημερινή πάλη για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Ετσι εξέδωσε μια ανακοίνωση για την Καίτη Κόλλια, μαθήτρια 17 ετών που εκτελέστηκε το Μάη του 1949 (βλ. «Ριζοσπάστης» 4/6/2015, σελ. 11), ενώ ακολούθησε μια ανακοίνωση για την Πιπίτσα Μιχαήλ, 22 ετών που εκτελέστηκε τον Αύγουστο του 1949:

«Η Πιπίτσα Παπαμιχαήλ είχε το βαθμό του ανθυπολοχαγού του ΔΣΕ. Ηταν υπεύθυνη για την εκγύμναση των νεοσύλλεκτων ανταρτών. Από αυτήν μάθαιναν τα στοιχειώδη για τα όπλα, για στρατηγική και ταχτική του αντάρτικου στρατού (επίθεση, άλματα, υποχώρηση, σκοπιές, πορείες κ.ά). Οταν το Φλεβάρη του 1948, ο Θόδωρος Πρεκεζές (στρατιωτικός διοικητής του συγκροτήματος του Δημοκρατικού Στρατού Πάρνωνα και αρραβωνιαστικός της) τραυματίστηκε βαριά, η Πιπίτσα, η αδερφή του Παρασκευή, ο γιατρός Μάστορας, ο πατέρας του Γιώργης και δύο-τρεις ακόμη, εγκαταστάθηκαν σε μία σπηλιά, στη δυτική πλαγιά της κορυφής του Πάρνωνα, που λέγεται Μαλεβός. Εμειναν εκεί κρυμμένοι τέσσερις μήνες, περίπου, μέχρι που τους πρόδωσε ένας "έμπιστος αντάρτης" που τους τροφοδοτούσε. Χιτομάυδες και στρατός τους κύκλωσαν και, αφού σκότωσαν τον Θ. Πρεκεζέ και το γιατρό, έκοψαν και των δυο τα κεφάλια, τα έβαλαν σε ένα ταγάρι και περιόδευαν στα χωριά επιδεικνύοντάς τα!

Η Πιπίτσα κατόρθωσε να ξεφύγει αλλά σε δύο μέρες πιάστηκε ύστερα από προδοσία. Την κλείσανε στο στρατόπεδο της Τρίπολης. Την ήθελαν όμως νεκρή. Ετσι, με τη βοήθεια των χαφιέδων την πήγαν στο στρατοδικείο, την καταδίκασαν σε θάνατο και την εκτέλεσαν χαράματα έξω από τις φυλακές της Τρίπολης στις 21 Αυγούστου 1949».

Και το ΤΣ Αρκαδίας της ΚΝΕ προσθέτει μεταξύ άλλων: «Οι εκτελεσμένοι της Τρίπολης δεν γεννήθηκαν "ήρωες", έγιναν ήρωες μέσα από τη σύγκρουση με τον κόσμο των εκμεταλλευτών. Μπορούσαν να μην εκτελεστούν απλά υπογράφοντας μία "δήλωση μετανοίας" αποκηρύσσοντας όσα πίστευαν και πάλευαν. Δεν το έκαναν όμως, έβαλαν το "εμείς" πάνω από το "εγώ". Και για αυτό αξίζουν μία θέση στην ιστορία του λαού μας, αξίζουν να τους μάθουν όλοι οι νέοι της Αρκαδίας και με ένα στόμα να πουν: Αυτοί είναι δικοί μας ήρωες! Θέλουμε να γίνουμε σαν αυτούς!».

Ενας χώρος γνώριμος από παλιά...

Η παραλία της Καραθώνας που θα φιλοξενήσει και φέτος το Διήμερο
Η παραλία της Καραθώνας που θα φιλοξενήσει και φέτος το Διήμερο
Η παραλία της Καραθώνας δεν είναι η πρώτη φορά που θα φιλοξενήσει τους νέους κατασκηνωτές του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ. Το 2010 είχε γίνει και πάλι πλάι στο βράχο της Ακροναυπλίας το 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Η διοργάνωση και η περιοχή είχαν πάρει τα εύσημα από τους χιλιάδες νέους που συγκεντρώθηκαν εκεί από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Εμπνευσή τους κι οδηγός τους ήταν και τότε οι αλύγιστοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας. Οι νέοι κομμουνιστές κρέμασαν ένα γιγαντοπανό στο βράχο που δέσποζε στην πόλη του Ναυπλίου κι έγραφε: «Ακροναυπλία: Σύμβολο αγώνα και θυσίας. Δύναμη στην πάλη μας για το σοσιαλισμό».

Οι χιλιάδες διαδηλωτές ανηφόρισαν συντεταγμένα ανά ομάδες προς το μνημείο που έχει στηθεί στην Ακροναυπλία και τα λίγα χαλάσματα που έχουν απομείνει από τις φυλακές γέμισαν ξανά «ζωή»... Τότε είχε ακολουθήσει μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην πόλη του Ναυπλίου, ενώ φυσικά δεν έλειψαν και τα γλέντια στην κατασκήνωση.

Εργατικά Φεστιβάλ σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη

Το ταξίδι του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζεται την ερχόμενη βδομάδα με τα Εργατικά Φεστιβάλ. Τέτοια είναι προγραμματισμένα την Τετάρτη 24 Ιούνη στη Λάρισα και την Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.

Το Εργατικό Φεστιβάλ στη Λάρισα πραγματοποιείται για 8η χρονιά φέτος, θα φιλοξενηθεί στο Φρούριο της Λάρισας (πλατεία Λαμπρούλη), στις 24 Ιούνη, από τις 8 μ.μ.

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με τίτλο: «...έρχονται από πολύ μακριά, πάνε πολύ μακριά... Χθες - σήμερα - αύριο... Δείχνουν το δρόμο μπροστά...» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Ομιλία από τον Θοδωρή Αναπλιώτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της Οργάνωσης. Ροκ συναυλία με τους «No Name Suffering (NNS)/Fears Constellation» και Λευτέρη Βουλγαράκη. Λαϊκό - Ρεμπέτικο γλέντι με τους Ανδρέα Νούτσο, Ελιάννα Κούτη - Εφραιμίδου, Μανώλη Γαρυφαλλόπουλο και Σάκη Πνευματικό.

Στη Θεσσαλονίκη

Το 6ο Εργατικό Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, θα είναι διήμερο και θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Ιούνη, στο Γεντί Κουλέ, με σύνθημα «Τρία Κόκκινα Γράμματα... Σεμνή υπογραφή του λαού μας, στις λεωφόρους του μέλλοντος». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Την Παρασκευή 26/6: Εκδήλωση προς τιμή των φυλακισμένων κομμουνιστών στις φυλακές του Γεντί Κουλέ. Ξεναγήσεις στο χώρο των φυλακών. Συζήτηση για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και τις θέσεις του ΚΚΕ. Αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Αφιέρωμα στο εργατικό πολιτικό τραγούδι με τον Κώστα Καρμπά. Λαϊκό γλέντι με τους «Παλιούς Διαβάτες».

Το Σάββατο 27/6: Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Βιομηχανία Ν&Κ». Ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μουσικό αφιέρωμα στον Δ. Μητροπάνο. Λαϊκό γλέντι.

Μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα φροντισμένο με μεράκι

Μια ξεχωριστή παράσταση έχουν ετοιμάσει οι Οργανώσεις Περιοχής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, που θα παρουσιαστεί το βράδυ της Παρασκευής στο χώρο της κατασκήνωσης του Διημέρου στην παραλία της Καραθώνας.

Πρόκειται για ένα μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στην Ακρονυαπλία, «ντυμένο» με ποίηση, με κλαρινέτο, βιολί και άλλα μουσικά όργανα, όπου η αφήγηση των ιστορικών γεγονότων θα εναλλάσσεται με απαγγελίες ποιημάτων του Κώστα Βάρναλη, του Γιάννη Ρίτσου, του Βασίλη Ρώτα και κειμένων του Δημήτρη Γληνού. Παράλληλα στην παράσταση περιλαμβάνονται τραγούδια του αγώνα, ενώ στην οθόνη πίσω από τη σκηνή θα προβάλλονται φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Η παράσταση διατρέχει την ιστορία από τη Δικτατορία της 4ης Αυγούστου και το άνοιγμα των φυλακών της Ακροναυπλίας και επικεντρώνεται στην οργάνωση της ζωής και την αταλάντευτη στάση των κρατουμένων, παρά το ότι χρόνο με το χρόνο το δικτατορικό καθεστώς παίρνει νέα μέτρα και οι συνθήκες κράτησής τους σκληραίνουν. Περνάει μετά στις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και την παράδοση των πολιτικών κρατουμένων στους Γερμανούς τον Απρίλη του 1941 και στη συνέχεια τη μεταφορά τους σε άλλους τόπους μαρτυρίων ή και μπροστά από τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Στο κλείσιμό της, είναι σίγουρο ότι θα πλημμυρίσει τους θεατές με συναισθήματα για το μεγαλείο και τη δύναμη που εμπνέουν οι κομμουνιστικές αξίες, με αποφασιστικότητα για το δρόμο που βαδίζουμε σήμερα.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων κι εκδηλώσεων

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 24ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου έχει ως εξής:

Παρασκευή 3 Ιούλη

17.00 - 20.00 Ξεναγήσεις στο βράχο της Ακροναυπλίας και στην έκθεση με τα ταμπλό που θα έχει στηθεί εκεί.

20.45 Ανοιγμα των εκδηλώσεων στην κατασκήνωση από τον Τάσο Αντωνίου, γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.

21.00 Μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα για την Ακροναυπλία από αφηγητές - ηθοποιούς της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου και μουσικούς της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.

22.00 Συναυλία από το έντεχνο συγκρότημα «KAZOOR» από τη Σπάρτη.

23.00 Λαϊκό γλέντι από λαϊκορεμπέτικο συγκρότημα της ΚΝΕ.

Σάββατο 4 Ιούλη

9.00 - 14.00 και 17.00 - 20.00 Ξεναγήσεις στο βράχο της Ακροναυπλίας και στην έκθεση.

20.30 Παρουσίαση του βιβλίου «Το ΚΚΕ στον ελληνοϊταλικό πόλεμο».

21.30 Συναυλία με επαναστατικά - αγωνιστικά τραγούδια από τους «KollektivA», Στέλιο Μαγαλιό, «Rebellion Connexion» + Φρανκ («Manifesto the label»).

23.00 Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Κυριακή 5 Ιούλη

8.00 Αναχώρηση από την κατασκήνωση για την Τρίπολη.

10.00 Αφιξη στην Τρίπολη και συλλαλητήριο στην πόλη.

11.00 Συμμετοχή στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τους εκτελεσμένους από το στρατοδικείο Τρίπολης, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

13.00 Τέλος της εκδήλωσης και αναχώρηση των Οργανώσεων για τις περιοχές τους.

Εκθεση στην κατασκήνωση

Η ΚΝΕ ετοιμάζει παράλληλα και μία έκθεση που θα λειτουργεί επίσης με οργανωμένες ξεναγήσεις στο χώρο της κατασκήνωσης. Μέσα από φωτογραφικό και αρχειακό υλικό (όπως γράμματα και επιστολές φυλακισμένων, εφημερίδες της εποχής), σκοπός της έκθεσης είναι οι νέοι και οι νέες να έρθουν σε επαφή με τις ηρωικές σελίδες της ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού μας κινήματος.

Η έκθεση ουσιαστικά είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, στους δύο σταθμούς του 24ου αντιιμπεριαλιστικού διημέρου: Τις φυλακές της Ακροναυπλίας και το στρατοδικείο - θανατοδικείο της Τρίπολης.

Οι κατασκηνωτές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να μάθουν για την ηρωική στάση και την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στις πιο δύσκολες συνθήκες, στα μπουντρούμια και τα εκτελεστικά αποσπάσματα, για την αγριότητα που έδειξε το αστικό κράτος απέναντι στους κομμουνιστές και τους αγωνιστές, αλλά και το πώς αντιμετωπίστηκε αυτή η αγριότητα με τα πιο «βαριά» όπλα: Τη συλλογικότητα, τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη, την πίστη στο δίκιο του αγώνα του λαού. Να αντλήσουν πολύτιμα διδάγματα για τον αγώνα σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ