ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αντιδράσεις ενάντια στη «μεταβατική κυβέρνηση»

Κατά χιλιάδες διαδήλωσαν και χτες οι Αιγύπτιοι στην πλατεία Ταχρίρ, απαιτώντας ουσιαστικές αλλαγές
Κατά χιλιάδες διαδήλωσαν και χτες οι Αιγύπτιοι στην πλατεία Ταχρίρ, απαιτώντας ουσιαστικές αλλαγές
ΚΑΪΡΟ.--

Εορταστική ήταν και χθες η ατμόσφαιρα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων από την αποχώρηση Μουμπάρακ από την εξουσία, αλλά και για να «υπενθυμίσουν», όπως έλεγαν πολλοί διαδηλωτές, στην ηγεσία του στρατού που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας, ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει προχωρήσει στις αλλαγές που οι διαδηλωτές επιθυμούν. Με πανό και συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι, που προέρχονταν από ποικίλες πολιτικές οργανώσεις, ζήτησαν βαθιές πολιτικές, συνταγματικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, επιμένοντας ότι ούτε η κυβέρνηση, που ορκίστηκε πριν από δύο ημέρες, ικανοποιεί τα αιτήματά τους, καθώς στα βασικά πόστα (υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών) παραμένουν άνθρωποι που υπήρξαν συνεργάτες του Μουμπάρακ και είχαν διοριστεί από τον ίδιο. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων εκτός από την απομάκρυνση των ανθρώπων του καθεστώτος Μουμπάρακ, βρίσκονται τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η ανεργία, η φτώχεια, η έλλειψη υποδομών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που διοικεί τη χώρα στη «μεταβατική», όπως λέει, αυτή περίοδο, προχώρησε σε μια νέα τηλεοπτική ανακοίνωση, κατά την οποία επανέλαβε τις δεσμεύσεις του ότι «θα υλοποιήσει όλα όσα υποσχέθηκε στον αιγυπτιακό λαό» και ότι «δεν προτίθεται να παραμείνει στην εξουσία». Παράλληλα, κάλεσε τους Αιγυπτίους «να είναι σε εγρήγορση γιατί υπάρχουν και δυνάμεις που θα επιθυμούσαν να υπάρξει πισωγύρισμα στις εξελίξεις στη χώρα και θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μια νέα αναταραχή». Για τους ισχυρισμούς αυτούς δε δόθηκε καμία περαιτέρω εξήγηση ή στοιχείο.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Ογκώδης διαδήλωση στην Τύνιδα

ΤΥΝΙΔΑ.--

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν, χτες, στο κέντρο της τυνησιακής πρωτεύουσας μπροστά στο πρωθυπουργικό μέγαρο, ζητώντας την άμεση διάλυση της «μεταβατικής» κυβέρνησης υπό τον Μουχαμάντ Γκανούσι. Οι διαδηλωτές, που σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ξεπερνούσαν τις 100.000, κατηγορούν τη «μεταβατική» κυβέρνηση ότι ουσιαστικά αποτελείται, σε μεγάλο βαθμό, από ανθρώπους του καθεστώτος Μπεν Αλι και ότι επιδιώκει, μέσα από ελιγμούς, τη συνέχιση της πολιτικής του και τη διασφάλιση των συμφερόντων τους. Κατά δημοσιογραφικές πηγές, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση από την ημέρα εκδίωξης του Μπεν Αλι από τη χώρα, στις 14 Ιανουαρίου.

Ενα μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών υπογράμμιζε ότι θα προχωρήσει σε καθιστική διαμαρτυρία μέχρις ότου διαλυθεί η κυβέρνηση και απομακρυνθεί ο «μεταβατικός» πρωθυπουργός Γκανούσι, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της οργής του κόσμου καθώς αποτελούσε έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Μπεν Αλι και ήταν στη θέση του πρωθυπουργού από το 1999. Μέχρι αργά το απόγευμα, τα πνεύματα ήταν ήρεμα ενώ δεν είχε γίνει καμία δήλωση από την πλευρά της «μεταβατικής» κυβέρνησης. Στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις απλώς επιτηρούσαν το χώρο, ενώ ελικόπτερα πέταγαν πάνω από τους διαδηλωτές. Καταγράφηκαν μόνο ορισμένες λιποθυμίες λόγω της πυκνότητας του πλήθους.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Αρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

ΑΛΓΕΡΙ.--

Απόφαση άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ισχύει στη χώρα τα τελευταία 19 χρόνια, έλαβε, την Τετάρτη, η αλγερινή κυβέρνηση. Η απόφαση τέθηκε σε εφαρμογή τα ξημερώματα χθες, όταν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Η κίνηση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα συνδικάτα και μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης που συνεργάζονται, τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθειά τους να διοργανώσουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Εντούτοις, επεσήμαιναν ότι το ζήτημα είναι πώς θα εφαρμοστεί αυτή η απόφαση (αφού η κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές ότι δε θα ισχύει για την πρωτεύουσα), με δεδομένο τον, πάντα, ενισχυμένο ρόλο του στρατού και τη δυνατότητά του να παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Επίσης, οι διαδηλωτές θέτουν και σειρά άλλων αιτημάτων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας. Η κυβέρνηση Μπουτεφλίκα ανακοίνωσε, ήδη, επιπλέον βοήθεια 1,38 δισ. δολάρια προς τις κρατικές τράπεζες για να χορηγήσουν χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις, υιοθέτησε νέα κίνητρα για τις επιχειρήσεις για να προχωρήσουν σε προσλήψεις, και αποφάσισε σειρά μέτρων ενίσχυσης της γεωργίας, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους, ενώ εξαρχής προχώρησε σε μείωση των τιμών των βασικών τροφίμων και αύξηση των σχετικών επιδομάτων. Παρ' όλα αυτά, όλοι περιμένουν επιπλέον εξαγγελίες για την ανεργία.

ΥΕΜΕΝΗ
Συγκεντρώσεις αντιτιθέμενων παρατάξεων

ΣΑΝΑ'Α.--

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, υπέρ και κατά του καθεστώτος του Αλί Αμπντουλλάχ Σάλεχ, κατέκλυσαν, χτες, τους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης, η οποία για ένατη συνεχόμενη μέρα συγκλονίζεται από μεγάλες διαδηλώσεις. Οι δύο ομάδες διαδηλωτών δεν προσέγγισαν η μία την άλλη καθώς ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού είχαν αναπτυχθεί ανάμεσά τους, καθώς ο ίδιος ο Σάλεχ, μια μέρα νωρίτερα, είχε ανακοινώσει ότι ζητά από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας «να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο το δικαίωμα όλων των πολιτών να διαδηλώσουν και να απομακρύνουν κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να προκαλέσει τρομοκρατικό πλήγμα».

Διαδηλώσεις, κατά βάση αντικαθεστωτικές, έγιναν και στο Τάιζ, αλλά και στη βόρεια Υεμένη στην επαρχία Σάαντα, όπου κυριαρχούν οι σιίτες ένοπλοι Χούθι, με τους οποίους υπογράφτηκε εκεχειρία μόλις πριν μερικούς μήνες. Οι τελευταίες πληροφορίες, ανέφεραν ότι οι διαδηλώσεις ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα με αίτημα την απομάκρυνση του Σάλεχ από την εξουσία (μετά από 32 χρόνια) αλλά τα πνεύματα ήταν ήρεμα, με εξαίρεση το Αντεν, όπου σημειώνονταν, για πολλοστή φορά, επεισόδια και μέχρι το απόγευμα είχαν αναφερθεί τουλάχιστον 10 τραυματίες. Στο Αντεν, στο νότο, όπου κυρίαρχο είναι το αποσχιστικό κίνημα έχουν σημειωθεί τα αιματηρότερα επεισόδια και έχουν χάσει τη ζωή τους οι περισσότεροι από τους 17 νεκρούς των ημερών αυτών.

Ο Σάλεχ φέρεται, σύμφωνα με τα επίσημα ΜΜΕ, να επιφόρτησε τον πρωθυπουργό Αλί Μουχαμάντ Μεγκαουάρ, να οργανώσει διάλογο με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και των διαδηλωτών, προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματά τους. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε θετική, αλλά όχι αρκετή από τους διαδηλωτές. Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία της Υεμένης είναι κομβικός σύμμαχος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που την τροφοδοτεί με εκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας, με πρόσχημα την καταπολέμηση της «αλ Κάιντα» της αραβικής χερσονήσου, που έχει βρει καταφύγιο στις ορεινές δύσβατες περιοχές της χώρας, αξιοποιώντας τις ισλαμιστικές αντιλήψεις στις οποίες στηρίχτηκε ο ίδιος ο Σάλεχ για να επικρατήσει της Λαϊκής Δημοκρατίας της νότιας Υεμένης στις αρχές του '90.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Νέα μεγάλη συγκέντρωση

ΑΜΜΑΝ.--

Η μεγαλύτερη διαδήλωση από την έναρξη των κινητοποιήσεων στη χώρα πραγματοποιήθηκε, χτες, στην Ιορδανία, με κύριο αίτημα την επιτάχυνση της υιοθέτησης συνταγματικών αλλαγών τέτοιων που θα διασφαλίζουν περισσότερες εξουσίες στο εκλεγμένο κοινοβούλιο και θα προβλέπουν την ελεύθερη πολιτική δράση και την ανάδειξη εκλεγμένης κυβέρνησης. Η διαδήλωση, που κύλησε ήρεμα στο κέντρο της πρωτεύουσας υπό το βλέμμα ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, οργανώθηκε από το «Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης», τον πολιτικό βραχίονα των «Αδελφών Μουσουλμάνων», και από άλλες 19 πολιτικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις με στόχο, όπως υποστήριξαν, να ασκηθούν πιέσεις προς το βασιλιά, ο οποίος έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση νέας κυβέρνησης και στην αύξηση των παροχών προς το λαό. Την ίδια ώρα, διαδήλωση πραγματοποίησαν και υποστηρικτές της βασιλικής οικογένειας των Χασεμιτών, κυρίως φύλαρχοι, χωρίς, όμως, να προκληθούν επεισόδια μεταξύ των δύο ομάδων.

NEA ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Δύσκολη η ζωή για τους σεισμόπληκτους

OYEΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Δύσκολες παραμένουν οι συνθήκες ζωής για τους δεκάδες χιλιάδες σεισμόπληκτους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ν. Ζηλανδίας, Κράιστσερτς, που πλέον μετρούν τουλάχιστον 113 νεκρούς και άλλους 228 αγνοούμενους.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, μέσα στις πρώτες 25 ώρες από την εκδήλωση του σεισμού διεσώθησαν 70 άτομα. Ωστόσο, το τελευταίο 48ωρο ούτε ένας δεν έχει ανασυρθεί ζωντανός από τα ερείπια. Οι χειρότεροι φόβοι εκφράζονται μεταξύ άλλων για την τύχη των 120 ατόμων που έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια του τηλεοπτικού σταθμού CTV μεταξύ των οποίων δεκάδες φοιτητές από Ιαπωνία, Κίνα, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και άλλες ασιατικές χώρες.

Από την περασμένη Τρίτη, οπότε σημειώθηκε ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ, δεκάδες χιλιάδες άτομα παραμένουν άστεγα ή βρίσκουν προσωρινά κατάλυμα στα λιγότερο κατεστραμμένα κτίρια με κίνδυνο της ζωής τους, αφού οι ισχυροί μετασεισμοί παραμονεύουν.

Επειδή το αποχετευτικό και υδρευτικό σύστημα της πόλης παραμένει σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένο, οι δημοτικές αρχές άρχισαν από χτες να εγκαθιστούν σε κεντρικές περιοχές χιλιάδες χημικές τουαλέτες. Παράλληλα εκατοντάδες υδροφόρες προσφέρουν τις πλέον απαραίτητες ποσότητες νερού σε περιοχές του Κράιστσερτς που έχουν υποστεί τις πιο σημαντικές καταστροφές.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Ανάφλεξη εμφύλιων συγκρούσεων

AMΠΙΤΖΑΝ.-- Στις ατραπούς της εμφύλιας σύρραξης φαίνεται πως μπαίνει ορμητικά πλέον η δυτικοαφρικανική Ακτή Ελεφαντοστού, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο και του θεωρούμενου νικητή των τελευταίων εκλογών Αλασάν Ουατάρα μάχονται σώμα με σώμα όχι μόνον σε προάστια της οικονομικής πρωτεύουσας Αμπιτζάν, αλλά και σε περιοχές ανάμεσα σε βορρά και νότο κατά παράβαση της εξαετούς συμφωνίας εκεχειρίας.

Χτες, ένοπλοι της οργάνωσης «Αόρατοι κομάντος», που έχουν συμπαραταχθεί στο πλευρό του Αλασάν Ουατάρα, επιτέθηκαν και κατέλαβαν τη μεθοριακή (κοντά στη Λιβερία) πόλη Ζουάν Χουνιέν, κατευθυνόμενοι πλέον προς την παρακείμενη πόλη Μπιν-Χουίν. Οι «Αόρατοι Κομάντος» υποστήριξαν μάλιστα πως στις αρχές της βδομάδας συγκρούστηκαν με αστυνομικούς - υποστηρικτές του προέδρου Γκμπάγκμπο, σκοτώνοντας 27 από αυτούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ