ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Οξύνονται τα προβλήματα της Παιδείας

Παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης και κάλεσμα για συντονισμένο αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική

Στα οξυμένα προβλήματα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει η Ορεστιάδα, παρά την προσπάθεια των κυβερνητικών παραγόντων να ωραιοποιήσουν τα χάλια της Παιδείας, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Ορεστιάδας του ΚΚΕ. Και καλεί τους εργαζόμενους, γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές σε καθημερινό αγώνα, χωρίς κανένα συμβιβασμό, για τη διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων. Σε καθημερινή σύγκρουση με την πολιτική της λιτότητας.

Σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή, τα προβλήματα σχολικής στέγης διαρκώς μεγαλώνουν και οι συνθήκες διδασκαλίας αποκαλύπτουν το «ευρωπαϊκό πρόσωπο της Παιδείας» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

Το 2ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας, τρία χρόνια παραμένει χωρίς δική του στέγη - συστεγάζεται με άλλο σχολείο και λειτουργεί μόνιμα σε απογευματινή βάρδια. Τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου, μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας, συνεχίζουν να φιλοξενούνται στο 3ο Δημοτικό Σχολείο. Για αίθουσα διδασκαλίας χρησιμοποιείται ακόμα και αποθήκη της παρακείμενης εκκλησίας.

Από τους 4 παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν, μόνο ένας έχει κτίριο, οι άλλοι τρεις στεγάζονται σε ακατάλληλες ενοικιαζόμενες αίθουσες, που προορίζονταν για μαγαζιά και αποθήκες. Η στέγη του 2ου Παιδικού Σταθμού δυστυχώς είναι από αμίαντο, υλικό άκρως επικίνδυνο για την υγεία των μικρών μαθητών. Από τα εννέα Νηπιαγωγεία της πόλης, τα 5 δεν έχουν κτίριο και φιλοξενούν τους μικρούς μαθητές σε ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους. Με αλυσίδες κλείνουν κεντρικούς δρόμους για να κάνουν διάλειμμα.

Ανεκπλήρωτες παραμένουν οι υποσχέσεις των αρμοδίων για προσθήκες 3 αιθουσών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, ισάριθμων στο 7ο Δημοτικό, για κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 8ο Δημοτικό και για νέα πτέρυγα στο 2ο Δημοτικό. Στο 1ο Γυμνάσιο οι μαθητές κάνουν μάθημα ακόμη και στις αποθήκες. Στο ΤΕΕ οι μαθητές κάνουν μάθημα με τις ομπρέλες ανοιχτές κάθε φορά που βρέχει.

Οι νέες εγκαταστάσεις για το Πανεπιστήμιο έγιναν υποσχέσεις που ξεχάστηκαν. Εξαιτίας της έλλειψης αιθουσών, οι φοιτητές αναγκάζονται να ολοκληρώνουν καθημερινά το πρόγραμμά τους στις 10 το βράδυ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Κομματική Οργάνωση Ορεστιάδας του ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική υποχρηματοδότησης της Παιδείας, που ακολούθησαν τις τελευταίες δεκαετίες τα κόμματα του δικομματισμού και η οποία εντείνεται ακόμη περισσότερο σήμερα. Παράλληλα όμως σημειώνει και τις «σοβαρές ευθύνες που φέρουν και οι τοπικοί παράγοντες, οι οποίοι συστηματικά κρύβουν τα προβλήματα, ωραιοποιούν καταστάσεις, αυτοθαυμάζονται για το έργο τους, δε διεκδικούν, δε διευκολύνουν την ανάπτυξη αγώνων και, σε τελική ανάλυση, με τη στάση τους βοηθούν τις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους».

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Αντίσταση στην επιχείρηση εκφοβισμού

Εξόρμηση στα σχολεία της περιοχής πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη της ΚΝΕ

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών το 1999 ενάντια στη φασιστικής έμπνευσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών το 1999 ενάντια στη φασιστικής έμπνευσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Κνίτες και Κνίτισσες βρέθηκαν χτες το πρωί στα 2ο, 3ο και 4ο ΕΛ και 1ο ΤΕΕ Ηλιούπολης, για να συζητήσουν μαζί τους, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των μαθητών, και να τους καλέσουν στην πάλη για να διεκδικήσουν ένα σχολειό Ενιαίο 12χρονο βασικό, υποχρεωτικό, δωρεάν για όλους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις που θα δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για τη ζωή, κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98 καθώς και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες.

Η πανεξόρμηση στα σχολεία της Ηλιούπολης έγινε για να καταγγείλουν την επιχείρηση εκφοβισμού και τρομοκρατίας των μαθητών που στήθηκε προχτές στο 1ο ΤΕΕ και στο 4ο ΕΛ Ηλιούπολης. Συγκεκριμένα, προχτές Δευτέρα αστυνομικοί με εισαγγελική εντολή, πραγματοποίησαν προσαγωγή 13 μαθητών από το 1ο ΤΕΕ και έξι από το 4ο ΕΛ για να σταματήσουν την κατάληψη των σχολείων τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτά τα δύο σχολεία οι μαθητές πραγματοποιούσαν κατάληψη, απαιτώντας την άμεση επίλυση των κτιριακών προβλημάτων, το σταμάτημα του καταστροφικού για την υγεία των κατοίκων της Ηλιούπολης Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης, την αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών, ενώ αντιδρούν στον αντιδραστικό σχολικό κανονισμό λειτουργίας των σχολείων. Εκεί λοιπόν, με την επίκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 1999, που θεωρεί την κατάληψη, ιδιώνυμο αδίκημα, επαναλήφθηκαν οι ίδιες σκηνές με την είσοδο αστυνομικών και εισαγγελέων στα σχολεία για να τρομοκρατήσουν μαθητές που αγωνίζονται.

«Η κυβέρνηση με τη φασιστικής έμπνευσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ισχύει μόνο στους μαθητές και στους ναυτεργάτες, επιχειρεί να τρομοκρατήσει και να τσακίσει κάθε φωνή αντίστασης σε αυτή την πολιτική που προδιαγράφει ζοφερό το παρόν και το μέλλον των μαθητών», επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωση των ΟΒ Ηλιούπολης της ΚΝΕ, που μοίραζαν στα σχολεία κατά τη διάρκεια της εξόρμησης.

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεγάλες ελλείψεις στην υποδομή

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Τα προβλήματα του ΤΕΙ Λάρισας, που είναι κοινά μ' αυτά που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι σπουδαστές σε όλη τη χώρα και τους αναγκάζουν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής.

«Η έλλειψη χώρων για μάθημα και εργαστήρια, καθώς και η έλλειψη καθηγητών και βιβλίων» είναι μερικά από αυτά τα προβλήματα, που αναφέρουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές και προσθέτουν το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης και της μεταφοράς, «αφού για τους 18.000 σπουδαστές του Ιδρύματος υπάρχουν 600 δωμάτια στις Εστίες ενώ και η τιμή του εισιτηρίου στα λεωφορεία που συνδέουν το ΤΕΙ με την πόλη είναι αυξημένη (0,40 ευρώ) επιβαρύνοντας αρκετά την τσέπη των σπουδαστών».

Ιδιαίτερο πρόβλημα είναι αυτό που «αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των Τμημάτων Μηχανολογίας και Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) μετά τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών, που μειώνουν το όριο μαθημάτων τα οποία μπορούν να δηλώσουν οι σπουδαστές ανά εξάμηνο, απομακρύνοντας έτσι το χρόνο αποφοίτησης. Το όριο από 45 διδακτικές ώρες που ήταν, πέφτει στις 36 για να φτιαχτεί ένα ακόμα εξάμηνο, το οποίο γίνεται χωρίς πρόσθεση μαθημάτων και αναβάθμιση του προγράμματος και του περιεχομένου σπουδών αλλά με άπλωμα των μαθημάτων στα εξάμηνα, μετονομασίες μαθημάτων, αλλά με τα ίδια ακριβώς βιβλία».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη λύση των παραπάνω προβλημάτων των σπουδαστών στο ΤΕΙ Λάρισας.

Τα ιδιωτικά παραμάγαζα

Για την «ταλαιπωρία» των Ελλήνων που επιλέγουν να σπουδάζουν σε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΚ) τα οποία συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά δεν αναγνωρίζονται ακαδημαϊκά τα πτυχία τους ως ισότιμα των ελληνικών πανεπιστημίων, ήταν το χτεσινό πρώτο θέμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Το σχετικό ρεπορτάζ επαναλαμβάνει αυτό που πολλές φορές έχει ειπωθεί, ότι δηλαδή, παρακάμπτεται το Διεπιστημονικό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Αλλοδαπής (ΔΙΚΑΤΣΑ). Σύμφωνα με τη διαφήμιση που γίνεται μέσω Γάλλων πανεπιστημιακών και Ελλήνων επιχειρηματιών στο χώρο των κολεγίων, οι απόφοιτοι αυτών των εκπαιδευτηρίων μέσω της αναγνώρισης των πτυχίων στις επαγγελματικές ενώσεις της Ευρώπης, μπορούν να αναγνωρίσουν τους τίτλους σπουδών τους στην Ελλάδα.

Αυτό που δε μας λέει όμως, είναι ότι έχει ανοίξει ουσιαστικά ο δρόμος για την ισοτιμία αυτού του είδους σπουδών στα διάφορα ιδιωτικά ΚΕΚ και κολέγια, με τις σπουδές στα ελληνικά πανεπιστήμια, πράγμα που στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει ισοτιμία των πανεπιστημιακών πτυχίων με τα υποβαθμισμένα τρίχρονα bachelor. Επίσης, αποφεύγει η εφημερίδα να πει ότι η λειτουργία όλων αυτών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων δήθεν «ανώτατης» εκπαίδευσης αντίκειται στο Σύνταγμά μας, αλλά εντάσσεται στο λεγόμενο «ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης» που προωθεί το κεφαλαίο, για να εξασφαλίσει τους αυριανούς απασχολήσιμους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ