Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Οξύνονται τα προβλήματα της Παιδείας

Παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης και κάλεσμα για συντονισμένο αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική

Στα οξυμένα προβλήματα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει η Ορεστιάδα, παρά την προσπάθεια των κυβερνητικών παραγόντων να ωραιοποιήσουν τα χάλια της Παιδείας, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Ορεστιάδας του ΚΚΕ. Και καλεί τους εργαζόμενους, γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές σε καθημερινό αγώνα, χωρίς κανένα συμβιβασμό, για τη διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων. Σε καθημερινή σύγκρουση με την πολιτική της λιτότητας.

Σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή, τα προβλήματα σχολικής στέγης διαρκώς μεγαλώνουν και οι συνθήκες διδασκαλίας αποκαλύπτουν το «ευρωπαϊκό πρόσωπο της Παιδείας» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

Το 2ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας, τρία χρόνια παραμένει χωρίς δική του στέγη - συστεγάζεται με άλλο σχολείο και λειτουργεί μόνιμα σε απογευματινή βάρδια. Τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου, μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας, συνεχίζουν να φιλοξενούνται στο 3ο Δημοτικό Σχολείο. Για αίθουσα διδασκαλίας χρησιμοποιείται ακόμα και αποθήκη της παρακείμενης εκκλησίας.

Από τους 4 παιδικούς σταθμούς που λειτουργούν, μόνο ένας έχει κτίριο, οι άλλοι τρεις στεγάζονται σε ακατάλληλες ενοικιαζόμενες αίθουσες, που προορίζονταν για μαγαζιά και αποθήκες. Η στέγη του 2ου Παιδικού Σταθμού δυστυχώς είναι από αμίαντο, υλικό άκρως επικίνδυνο για την υγεία των μικρών μαθητών. Από τα εννέα Νηπιαγωγεία της πόλης, τα 5 δεν έχουν κτίριο και φιλοξενούν τους μικρούς μαθητές σε ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους. Με αλυσίδες κλείνουν κεντρικούς δρόμους για να κάνουν διάλειμμα.

Ανεκπλήρωτες παραμένουν οι υποσχέσεις των αρμοδίων για προσθήκες 3 αιθουσών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, ισάριθμων στο 7ο Δημοτικό, για κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο 8ο Δημοτικό και για νέα πτέρυγα στο 2ο Δημοτικό. Στο 1ο Γυμνάσιο οι μαθητές κάνουν μάθημα ακόμη και στις αποθήκες. Στο ΤΕΕ οι μαθητές κάνουν μάθημα με τις ομπρέλες ανοιχτές κάθε φορά που βρέχει.

Οι νέες εγκαταστάσεις για το Πανεπιστήμιο έγιναν υποσχέσεις που ξεχάστηκαν. Εξαιτίας της έλλειψης αιθουσών, οι φοιτητές αναγκάζονται να ολοκληρώνουν καθημερινά το πρόγραμμά τους στις 10 το βράδυ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Κομματική Οργάνωση Ορεστιάδας του ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική υποχρηματοδότησης της Παιδείας, που ακολούθησαν τις τελευταίες δεκαετίες τα κόμματα του δικομματισμού και η οποία εντείνεται ακόμη περισσότερο σήμερα. Παράλληλα όμως σημειώνει και τις «σοβαρές ευθύνες που φέρουν και οι τοπικοί παράγοντες, οι οποίοι συστηματικά κρύβουν τα προβλήματα, ωραιοποιούν καταστάσεις, αυτοθαυμάζονται για το έργο τους, δε διεκδικούν, δε διευκολύνουν την ανάπτυξη αγώνων και, σε τελική ανάλυση, με τη στάση τους βοηθούν τις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ