ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Κινητικότητα και διαπραγματεύσεις με άξονα την ένταση της καταστολής

Συνεργασία Γαλλίας και Ιταλίας για την ένταση της καταστολής απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες συζητούν οι δύο κυβερνήσεις, αλλά και η ΕΕ, καθώς αυξάνονται οι αφίξεις τις τελευταίες βδομάδες στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα με φόντο και την όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

«Η απάντηση στο πρόβλημα αυτό είναι ευρωπαϊκή, πρέπει να δείξουμε συνοχή με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών. Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που αποβιβάζονται στη Λαμπεντούζα προέρχονται από την υποσαχάρια Αφρική», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, προσθέτοντας ότι το μήνυμα προς τις αφρικανικές χώρες πρέπει να είναι: «Θα σας βοηθήσουμε αλλά πρέπει να μας επιτρέψετε να εξαρθρώσουμε τα δίκτυα των διακινητών».

Με γραπτή της ανακοίνωση, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, τόνισε ότι δέχεται με μεγάλο ενδιαφέρον τη γαλλική πρόταση συνεργασίας και ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο που ήδη ακολουθεί, για «ευρωπαϊκή λύση» του όλου θέματος.

Μακρόν και Μελόνι συναντήθηκαν χτες στη Ρώμη με βασικό θέμα το Μεταναστευτικό και τις «προτεραιότητες της οικονομίας», ενόψει της διάσκεψης Med 9 της επόμενης Παρασκευής στη Μάλτα και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, προχτές, στο Παρίσι ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντ. Ταγιάνι, συναντήθηκε με την Γαλλίδα ομόλογό του, Κ. Κολονά. Οπως υπογράμμισε ο Ταγιάνι, η Ρώμη είναι πάντα της άποψης ότι είναι λάθος οι απωθήσεις μεταναστών προς την Ιταλία από μέρους της γαλλικής αστυνομίας, στα σύνορα των δύο χωρών, στη Βεντιμίλια.

Παράλληλα, ο Ταγιάνι θα μεταβεί και στο Βερολίνο, για συνάντηση με την Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ.

«Θα προσπαθήσω να καταλάβω για ποιο λόγο η κυβέρνησή της χρηματοδοτεί ΜΚΟ που δρουν στην Ιταλία. Είναι κάπως περίεργο. Θέλει να έρχονται όλοι οι μετανάστες στην Ιταλία;», είπε ο Tαγιάνι, αναφερόμενος σε πλοία ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες από τη θάλασσα.

Η κυβέρνηση Μελόνι ετοιμάζεται να φτιάξει νέα κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών και να αυξήσει το όριο φυλάκισής τους στους 18 μήνες.

Η Ακτή Ελεφαντοστού ήταν προχτές ο πρώτος σταθμός της αποστολής του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μ. Σχοινά, στη Δυτική Αφρική, με στόχο να διαπραγματευτεί με τις χώρες προέλευσης μεταναστών και προσφύγων. Στη συνέχεια θα μεταβεί σε Γουινέα και Σενεγάλη.

Η αποστολή του ακολουθεί την ανακοίνωση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για ένα σχέδιο 10 σημείων για τη Λαμπεντούζα, μεταξύ άλλων για ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, εντείνοντας τις κοινές προσπάθειες για καταπολέμηση της μετανάστευσης και «αντιμετώπισης» των αιτιών της μέσω ισχυρότερων «εταιρικών σχέσεων».

Παράλληλα, η Γερμανία σχεδιάζει να περικόψει στο μισό τη χρηματοδότηση που παρέχει στα κρατίδια για να καλύπτουν δαπάνες για την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων, στο πλαίσιο του «σφιχτού» προϋπολογισμού για το 2024, που αυξάνει μόνο τις «αμυντικές» δαπάνες.

Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι αναζήτησαν καταφύγιο στη Γερμανία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δύο κυβερνητικές πηγές είπαν στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι το Βερολίνο ενημέρωσε τα κρατίδια πως θα χορηγήσει το μέγιστο 1,7 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων το 2024, από 3,75 δισ. ευρώ που έδωσε φέτος.

Βρετανία: Υπέρ «τροποποιήσεων» στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους μετανάστες

Στο μεταξύ, στη Βρετανία, η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν, δήλωσε ότι η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τους μετανάστες «δεν είναι προσαρμοσμένη στη σύγχρονη εποχή μας», καθώς το Λονδίνο εντείνει την αντιμεταναστευτική του πολιτική.

Σε μια περίοδο που το Μεταναστευτικό βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και στις ΗΠΑ, η Βρετανίδα υπουργός βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για επαφές σχετικά με το θέμα. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζει να συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αλ. Μαγιόρκας, και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μ. Γκάρλαντ.

Στην ομιλία της στο American Enterprise Institute, η Βρετανίδα υπουργός αναμένεται να θέσει σε αμφισβήτηση τον ρόλο της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, που χρονολογείται από το 1951.

«Είναι ένα απίστευτο επίτευγμα για την εποχή του», θα πει, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας που δημοσιεύονται στα βρετανικά ΜΜΕ, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι σήμερα, «70 χρόνια μετά, ζούμε πλέον σε μία τελείως διαφορετική εποχή».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Μπρέιβερμαν θα υποστήριζε πως η Σύμβαση της Γενεύης «δίνει πλέον σε τουλάχιστον 780.000 άτομα το θεωρητικό δικαίωμα να εγκατασταθούν σε άλλη χώρα». Η ίδια προσθέτει ότι είναι ευθύνη των πολιτικών ηγετών «να αναρωτηθούν αν η Σύμβαση για τους πρόσφυγες και ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύεται από τα δικαστήριά μας είναι προσαρμοσμένα στη σύγχρονη εποχή μας. `Η αν έχουν ανάγκη τροποποίησης».

«Το status quo, που επιτρέπει στους ανθρώπους να διασχίζουν ασφαλείς χώρες, και ακόμη και να κατοικούν σε ασφαλείς χώρες επί χρόνια, καθώς επιλέγουν τον προτιμώμενο προορισμό τους για να ζητήσουν άσυλο, είναι παράλογο και αστήρικτο», επισημαίνεται.

«Κανένα άτομο που εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκάφος από τη Γαλλία δεν διαφεύγει από άμεσο κίνδυνο. Κανείς από αυτούς δεν έχει "εύλογους λόγους" να εισέλθει παρανόμως στο έδαφός μας», επρόκειτο να υποστηρίξει η Βρετανίδα υπουργός.

Το 2023, περίπου 23.000 μετανάστες έχουν φτάσει στη Βρετανία μέσω της Μάγχης.

Ο βρετανικός νόμος απαγορεύει πλέον στους μετανάστες που έχουν εισέλθει παρανόμως στη χώρα να ζητήσουν άσυλο και προβλέπει την απέλαση των μεταναστών προς τις χώρες καταγωγής τους ή προς τρίτες χώρες, όπως η Ρουάντα. Αλλά αυτό το τμήμα του σχεδίου της κυβέρνησης έχει μπλοκαριστεί από τη Δικαιοσύνη.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Δεκάδες κρούσματα χολέρας και Δάγκειου πυρετού αναφέρονται τις τελευταίες μέρες στο ανατολικό Σουδάν, όπου έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από άλλα μέρη της χώρας εξαιτίας της ένοπλης σύγκρουσης. Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 162 ύποπτα κρούσματα χολέρας από την επαρχία Κανταρίφ και άλλες περιοχές κοντά στα σύνορα με την Αιθιοπία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου ματαίωσε πάνω από 160 πτήσεις το βράδυ της Δευτέρας έως την ερχόμενη Κυριακή, λόγω ασυνήθιστης έλλειψης ελεγκτών. Ο αριθμός των πτήσεων θα περιοριστεί «στις 800 ημερησίως» και αυτό θα διαρκέσει «έως το Σάββατο 1η Οκτωβρίου», αναφέρει το αεροδρόμιο σε ανακοίνωσή του. Το 30% των ελεγκτών δεν είναι διαθέσιμο «για διάφορους ιατρικούς λόγους, μεταξύ των οποίων η COVID-19», διευκρινίζεται.

ΒΕΓΓΑΖΗ - ΜΟΣΧΑ.-- Στη Μόσχα μετέβη χτες ο Λίβυος στρατηγός και αρχηγός του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» Χ. Χάφταρ, πραγματοποιώντας συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους για την κατάσταση στη Λιβύη και τις διμερείς σχέσεις.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Παραιτήθηκε χτες βράδυ ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, Αντ. Ρότα, εμφανιζόμενος να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις προκλητικές τιμές που απέδωσαν μέσα στο κοινοβούλιο ο Καναδός πρωθυπουργός Τζ. Τριντό, η κυβέρνησή του και οι βουλευτές όλων των κομμάτων, παρέα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι, σε Ουκρανό ναζί εγκληματία πολέμου των Waffen-SS.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το δίκτυο «Amwa» μετέδωσε ότι ο Ιρανός ανώτατος σιίτης ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ έδωσε «πράσινο φως» στον ανώτατο διαπραγματευτή του Ιράν για πυρηνικά ζητήματα, Αλί Μπακέρι Κάνι, να αρχίσει άμεσες διαπραγματεύσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η συνάντηση Ιρανών και Αμερικανών αξιωματούχων αναφέρεται πως θα μπορούσε να γίνει στα μέσα Οκτώβρη στο Ομάν.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν το περασμένο 48ωρο σε συγκρούσεις ανάμεσα στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF), όπου κυριαρχούν Κούρδοι, και σε κυβερνητικές πολιτοφυλακές, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι συγκρούσεις προκάλεσαν 21 θανάτους στις τάξεις των φιλοκυβερνητικών μαχητών και τρεις στην πλευρά των SDF.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Είκοσι χρόνια μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, οι ΗΠΑ δεν έχουν προσφέρει ακόμη βοήθεια ή αποζημίωση στους κρατούμενους που έπεσαν θύματα κακοποίησης στη διαβόητη φυλακή του Αμπου Γράιμπ, κατήγγειλε η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε ο τελευταίος γύρος διήμερων συνομιλιών στην Αντίς Αμπέμπα μεταξύ Σουδάν, Αιγύπτου και Αιθιοπίας για τη διαχείριση νερών του Γαλάζιου Νείλου μετά τη λειτουργία του τεράστιου αιθιοπικού φράγματος, GERD.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Η στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι ανακοίνωσε την αναβολή των προγραμματισμένων για τον Φλεβάρη του 2024 προεδρικών εκλογών λόγω «τεχνικών ζητημάτων».


ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Στη Ραμάλα ο Σαουδάραβας διπλωματικός επιτετραμμένος

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες επισκέφτηκε χτες τη Ραμάλα Σαουδάραβας διπλωματικός απεσταλμένος που έχει διοριστεί ως πρέσβης της χώρας του στο Παλαιστινιακό Κράτος και γενικός πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Ναγιέφ αλ Σουντάιρι είναι παράλληλα πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στην Ιορδανία.

Η διήμερη επίσκεψή του στη Ραμάλα, που ολοκληρώνεται σήμερα, πραγματοποιείται στο φόντο της ευρύτερης σύνθετης διαπραγμάτευσης μεταξύ ΗΠΑ - Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας, με σκοπό μία νέα «συμφωνία του Αβραάμ», με παράλληλη δρομολόγηση «εξελίξεων» στο Παλαιστινιακό.

Ο Σουντάιρι διορίστηκε τον Αύγουστο στη θέση αυτή και είναι η πρώτη του επίσκεψη στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής από το 1993, όταν υπογράφηκαν οι ισραηλινοπαλαιστινιακές «ειρηνευτικές» συμφωνίες στο Οσλο.

Ο Σαουδάραβας διπλωμάτης έδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μ. Αμπάς και στον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ Ριγιάντ αλ Μάλικι, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη του Ριάντ στην εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο κρατών και της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την επίσκεψη του Σαουδάραβα διπλωμάτη «ιστορικό ορόσημο» που θα ενισχύσει και «θα αναπτύξει τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα σε αδελφικές χώρες», καθώς και «θα ανοίξει προοπτικές συνεργασίας σε όλους τους τομείς».

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, μιλώντας στην εφημερίδα «Times of Israel», μετέφεραν δηλώσεις Σαουδαράβων αξιωματούχων που υποστήριξαν ότι δεν δρουν ως «μεσάζοντες» μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ «αλλά ως εταίροι». Ανέφεραν δε πως η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει μία συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας υπό τον όρο ότι θα σταματήσουν οι μονομερείς ισραηλινές ενέργειες στη Δυτική Οχθη, όπως είναι οι ανεγέρσεις εποικισμών, οι στρατιωτικές εισβολές σε παλαιστινιακές πόλεις και οι επιθέσεις εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων, με αντάλλαγμα ανάλογες κινήσεις, όπως η πιθανή αναστολή των ερευνών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Κινήσεις Ισραηλινών υπουργών στον Περσικό Κόλπο

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού στη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Τουρισμού Χάιμ Κατζ, αξιοποιώντας τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού και την εκδήλωση που έχει προγραμματίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού στο Ριάντ.

Ο Κατζ επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, μολονότι οι δύο χώρες δεν έχουν επίσημα διπλωματικές σχέσεις, με φόντο τα παζάρια για μια συμφωνία εξομάλυνσης σχέσεων των δύο χωρών, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ.

Το ίδιο 24ωρο έφτασαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ισραέλ Κατς και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας Γ. Μπλιτστάιν, οι οποίοι συνάντησαν τον Μοχάμεντ Τζαμίλ αλ Ραμάχι, διευθύνοντα σύμβουλο της εμιρατινής εταιρείας ανανεώσιμης Ενέργειας «Masda». Συζήτησαν την εφαρμογή συμφωνίας με την οποία η Ιορδανία θα δώσει ηλιακή ενέργεια στο Ισραήλ και θα πάρει σε αντάλλαγμα αφαλατωμένο νερό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ