ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μετεκλογικές διεργασίες και υπολογισμοί

Ο Β. Πούτιν με τον Ι. Κασιάνοφ, επικρατέστερο υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού

Associated Press

Ο Β. Πούτιν με τον Ι. Κασιάνοφ, επικρατέστερο υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού
ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Η Ρωσία έχει νέο Πρόεδρο. Οπως αναμενόταν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν νίκησε από τον πρώτο κιόλας γύρο. Ο κύριος αντίπαλός του, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, έλαβε περισσότερες ψήφους απ' ό,τι το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές το Δεκέμβρη 1999. Αν προστεθούν οι ψήφοι του με κείνες του κυβερνήτη του Κέμεροβο Αμάν Τουλέγεφ (που ήταν υποψήφιος) και που αποτελούν, αναμφισβήτητα, το εκλογικό σώμα διαμαρτυρίας, τότε μπορούμε να καθορίσουμε τα σημερινά όρια του αριστερού φάσματος στη Ρωσία στο 32-33%, δηλαδή το ένα τρίτο της κοινωνίας.

Στο μεταξύ, αυτές τις μέρες δεξιοί πολιτικοί, ειδικότερα ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κοινοβουλευτική Ομάδας «Ενωση Δεξιών Δυνάμεων» στην Κρατική Δούμα, Σεργκέι Κιριένκο, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, διατείνονται, όπως και ο Μπορίς Γιέλτσιν το 1996, ότι στις προεδρικές εκλογές οι κομμουνιστές υπέστησαν συντριπτική ήττα. Στην ουσία, όμως, οι εκλογές έδειξαν ότι οι κομμουνιστικές ιδέες είναι ζωντανές στη Ρωσία και τις ακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό το αντιλαμβάνεται ο Πούτιν.

Ετσι, σε συνέντευξη Τύπου στο εκλογικό στρατηγείο του, τη νύχτα της 26ης προς 27η Μάρτη, όταν γινόταν η καταμέτρηση των ψήφων, στην ερώτηση πώς εκτιμά και τι σημαίνει το γεγονός ότι οι κομμουνιστές έλαβαν υψηλό ποσοστό ψήφων, απάντησε μεταξύ άλλων: «...Αυτό σημαίνει ότι το λεγόμενο εκλογικό σώμα διαμαρτυρίας είναι πολύ μεγάλο στη Ρωσία. Θέλω να επιστήσω την προσοχή ότι οι κομμουνιστές επιτυγχάνουν ένα τέτοιο επίπεδο, παρόλο που δεν έχουν στη διάθεσή τους πολλές δυνατότητες και πολλά ΜΜΕ, ακόμα περισσότερο ηλεκτρονικά ΜΜΕ και όμως τους ψηφίζει τακτικά ένα τόσο μεγάλο ποσοστό... Πρέπει ο απλός άνθρωπος να νιώθει στην καθημερινή του ζωή τα πλεονεκτήματα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι αρχές. Και τότε θα χρειάζεται να παλεύουμε με τους κομμουνιστές ως κόμμα. Θα πρέπει να παλεύουμε όχι με τους κομμουνιστές, πρέπει να αγωνιζόμαστε για τους ανθρώπους».

Στο ρωσικό πολιτικό στερέωμα άρχισαν οι διεργασίες για το δικαίωμα συμμετοχής στο σχηματισμό της κυβέρνησης. Οι δεξιοί θεωρούν τον Πούτιν οπαδό της φιλελεύθερης πολιτικής και, επομένως, το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη τους, αντίστοιχο. Από τη μεριά τους οι αριστεροί, για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Γκενάντι Σελεζνιόφ, και ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, διατυπώνουν προτάσεις για κυβέρνηση συνασπισμού. Επίσης, θα ήταν παράξενο αν οι μεγάλοι Ρώσοι ολιγάρχες θα έμεναν στην άκρη κατά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι ομάδες Μπεροζόφσκι-Αμπράμοβιτς και Ανατόλι Τσουμπάις-Σεργκέι Κιριένκο προσπαθούν ήδη να περάσουν στην επιθυμητή θέση του πρωθυπουργού τους υποψηφίους τους. Σήμερα ως πιθανότερος υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού αναφέρεται ο υπουργός Οικονομιών Μιχαήλ Κασιάνοφ (που ασκεί τώρα χρέη πρωθυπουργού) με κύριο αντίπαλο τον Αλεξέι Κούντριν. Επομένως, ο Πούτιν βρίσκεται μπροστά σε δύσκολη επιλογή. Θα αντιμετωπίσει άραγε αυτοτελώς τα ζητήματα των στελεχών; Θα διατηρήσει άραγε το μεγαλύτερο μέρος της γιελτσινικής ομάδας ή θα δημιουργήσει τη δική του, τώρα που τα χέρια του είναι λυμένα; Θα έχουμε την απάντηση τις επόμενες μέρες.

Αντιδράσεις στα ρωσικά ΜΜΕ

Ο ρωσικός Τύπος χαρακτηρίζει τη νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν ως αρχή μιας νέας πραγματιστικής εποχής. θεωρεί όμως ότι δε θα υπάρχουν άμεσες αλλαγές στην πολιτική της ρωσικής ηγεσίας. «Μια νέα γενιά ήρθε στην εξουσία στη Ρωσία. Ο καιρός των ρομαντικών της δημοκρατίας παρήλθε. Είναι η ώρα των πραγματιστών», γράφει η «Ιζβέστια». «Οι βουλευτικές εκλογές το Δεκέμβρη και οι προεδρικές εκλογές τώρα εφοδίασαν τον Πούτιν με ένα πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο δε διέθετε ο Μπορίς Γιέλτσιν». Για την εφημερίδα «Σεβόντνια» η νίκη του Πούτιν αποτελεί απόρριψη των μεταρρυθμίσεων του Γιέλτσιν και των κατευθύνσεων των φιλελευθέρων του Γιαβλίνσκι. «Γιατί οι άνθρωποι ψήφισαν τον διάδοχο του Γιέλτσιν; Διότι θεωρούν ότι ο Πούτιν δε μοιάζει καθόλου με τον Γιέλτσιν. Η ψήφος υπέρ του Πούτιν ισοδυναμεί με μια ψυχολογική ψήφο κατά του Γιέλτσιν. Η προσδοκία είναι ότι ο Πούτιν θα επαναφέρει την τάξη και αυτό σημαίνει ξεκαθάρισμα των μεταρρυθμίσεων του Γιέλτσιν. Πάνω απ' όλα οι εκλογές σήμαναν την κοινή ήττα των φιλελεύθερων-δημοκρατικών δυνάμεων», υπογραμμίζει η «Σεβόντνια» και προσθέτει: «Το 30% του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και η πλήρης αποτυχία του Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι (ηγέτη του μεταρρυθμιστικού «Γιάμπλοκο» που εξασφάλισε το 5,6% των ψήφων), αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο λαός προς τον νέο Πρόεδρο».

ΙΡΑΚ
Βουλευτικές εκλογές με αναμενόμενο αποτέλεσμα

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ανετη, όπως ακριβώς αναμενόταν, ήταν η επικράτηση των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ αλλά και των «ανεξάρτητων» συνεργατών του στην εκλογική αναμέτρηση, της Δευτέρας, δεδομένης της παντελούς έλλειψης αντιπολίτευσης. Επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί, όμως, ο, ελεγχόμενος από το καθεστώς ιρακινός Τύπος πανηγυρίζει, ήδη, για τη συντριπτική επικράτηση του Ουντάι, γιου του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος εισέρχεται με τον τρόπο αυτό, για τα καλά, στη σκηνή της άσκησης εξουσίας. Από την πλευρά του, το ΚΚ Ιράκ, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τις απόπειρας δημιουργίας εντυπώσεων δημοκρατίας «εκ μέρους της στυγνής δικτατορίας του Σαντάμ Χουσεΐν».

Ολοι οι Ιρακινοί άνω των 18 ετών, δηλαδή 9,2 εκατομμύρια, κλήθηκαν να προσέλθουν τη Δευτέρα στην κάλπη για να εκλέξουν το νέο Κοινοβούλιο της χώρας. Τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής μάχης δεν έχουν ανακοινωθεί, ούτε και το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία. Εντούτοις, όπως υποστηρίζουν τα επίσημα ιρακινά ΜΜΕ, τα μέλη και οι υποστηρικτές του κόμματος Μπάαθ, του Σαντάμ Χουσεΐν, βρέθηκαν στην πρώτη θέση της εκλογικής προτίμησης. Αλλωστε, δεν είχαν κανέναν αντίπαλο.

Εντυπωσιακή φαίνεται ότι είναι και η είσοδος στο Κοινοβούλιο του γιου του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι, ο οποίος εκλέχτηκε με ποσοστό 99,9% (!) στην 5η εκλογική περιφέρεια της Βαγδάτης. Με τη βουλευτική του ανάδειξη, ο Ουντάι ανοίγει το δρόμο για τα νευραλγικά κέντρα αποφάσεων, αλλά και τη θέση του εκπροσώπου του Κοινοβουλίου, που σήμερα ανήκει στον ίδιον τον Σαντάμ Χουσεϊν, θέση που είναι ισοδύναμη με αυτήν του πρωθυπουργού. Ο Ουντάι είναι, ήδη, επικεφαλής της πολιτοφυλακής Φενταγίν του Σαντάμ Χουσεΐν, πρόεδρος του Συνδικάτου Δημοσιογράφων, πρόεδρος της ιρακινής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και της Ενωσης Νέων Φοιτητών, διευθυντής της εφημερίδας «Βαβέλ», ενός τηλεοπτικού καναλιού και σύμβουλος έκδοσης 7 εφημερίδων.

«Ιλαροτραγωδία» χαρακτήρισε τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Πολλοί Ιρακινοί προσήλθαν αναγκαστικά στις κάλπες για να μετάσχουν στην ανάδειξη της σανταμικής Βουλής, γνωρίζοντας πολύ καλά εκ των προτέρων τα αποτελέσματα», υπογραμμίζει σε αυτήν την ανακοίνωση το ΚΚ Ιράκ και συμπληρώνει ότι «γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφτεί η δικτατορία του Σαντάμ με δημοκρατικό μανδύα».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποκρισίας, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι δεν υπήρξε προεκλογική περίοδος καθώς απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις και οι προεκλογικές εμφανίσεις. Παράλληλα, το ΚΚ Ιράκ θυμίζει ότι και το 1995, το προεδρικό δημοψήφισμα για την παραμονή του Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία, χωρίς αντίπαλο, έδωσε στον Ιρακινό Πρόεδρο ένα ποσοστό 99.96% θετικών απαντήσεων από τον ιρακινό λαό.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εφτά νεκροί από έκρηξη βόμβας

ΠΕΣΑΟΥΑΡ.-

Αν και τον τελευταίο καιρό η στρατιωτικοπολιτική χούντα του στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ δίνει την εντύπωση ότι έχει καταφέρει να περιορίσει τη βία που σπαράσσει τη χώρα και προέρχεται από πολλές αντιμαχόμενες πλευρές, φαίνεται ότι ούτε αυτή καταφέρνει να «ελέγξει πλήρως» τις εσχατιές του Πακιστάν. Σε χτεσινή έκρηξη βόμβας κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, στο Τορχάμ, 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους - μεταξύ αυτών 6 παιδιά. Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα κατάστημα της πακιστανικής πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την Πεσαουάρ. Υπήρξαν επίσης πολλοί τραυματίες, η πλειοψηφία είναι - και πάλι - παιδιά.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Χάθηκαν 900 παιδικές ζωές από ... ιλαρά!

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Σε 900 υπολογίζονται τα παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες βδομάδες από επιδημία ιλαράς (!) στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χτες αξιωματούχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO).

Η κυριότερη αιτία είναι η έλλειψη υποδομής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις βόρειες επαρχίες της χώρας, καθώς και το ανεπαρκές οδικό δίκτυο και η έλλειψη μέσων μεταφοράς για τα παιδιά που ασθενούν.

ΑΥΣΤΡΙΑ
Φονική χιονοστιβάδα

ΒΙΕΝΝΗ.-

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ακόμη 5 έως 7 αγνοούνται, όταν χτες το πρωί χιονοστιβάδα καταπλάκωσε το χιονοδρομικό κέντρο Καπρούν κοντά στο Ζάλτσμπουργκ, στα δυτικά της χώρας, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ORF, επικαλούμενη τα συνεργεία διάσωσης που έσπευσαν στην περιοχή.

Σύμφωνα επίσης με το «Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων» (APG), μέσα σε διάστημα δύο περίπου ωρών ανασύρθηκαν επτά πτώματα από τις πλαγιές του όρους Κιτστάινχορν και αναζητούνται οι αγνοούμενοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του APG είναι Γερμανοί τουρίστες. Ακόμα τα συνεργεία διάσωσης έχουν ανασύρει δύο ανθρώπους βαριά τραυματισμένους και τέσσερις σώους και αβλαβείς, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν και άλλοι ζωντανοί. Το δυστύχημα συνέβη στις 13.00 τοπική ώρα στο χιονοδρομικό κέντρο Καπρούν που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τα γερμανικά σύνορα και είναι ανοιχτό όλο το χρόνο και το προτιμούν όσοι έχουν εξαιρετικές ικανότητες στα χειμερινά σπορ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ