Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Βουλευτικές εκλογές με αναμενόμενο αποτέλεσμα

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ανετη, όπως ακριβώς αναμενόταν, ήταν η επικράτηση των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ αλλά και των «ανεξάρτητων» συνεργατών του στην εκλογική αναμέτρηση, της Δευτέρας, δεδομένης της παντελούς έλλειψης αντιπολίτευσης. Επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί, όμως, ο, ελεγχόμενος από το καθεστώς ιρακινός Τύπος πανηγυρίζει, ήδη, για τη συντριπτική επικράτηση του Ουντάι, γιου του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος εισέρχεται με τον τρόπο αυτό, για τα καλά, στη σκηνή της άσκησης εξουσίας. Από την πλευρά του, το ΚΚ Ιράκ, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τις απόπειρας δημιουργίας εντυπώσεων δημοκρατίας «εκ μέρους της στυγνής δικτατορίας του Σαντάμ Χουσεΐν».

Ολοι οι Ιρακινοί άνω των 18 ετών, δηλαδή 9,2 εκατομμύρια, κλήθηκαν να προσέλθουν τη Δευτέρα στην κάλπη για να εκλέξουν το νέο Κοινοβούλιο της χώρας. Τα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής μάχης δεν έχουν ανακοινωθεί, ούτε και το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία. Εντούτοις, όπως υποστηρίζουν τα επίσημα ιρακινά ΜΜΕ, τα μέλη και οι υποστηρικτές του κόμματος Μπάαθ, του Σαντάμ Χουσεΐν, βρέθηκαν στην πρώτη θέση της εκλογικής προτίμησης. Αλλωστε, δεν είχαν κανέναν αντίπαλο.

Εντυπωσιακή φαίνεται ότι είναι και η είσοδος στο Κοινοβούλιο του γιου του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι, ο οποίος εκλέχτηκε με ποσοστό 99,9% (!) στην 5η εκλογική περιφέρεια της Βαγδάτης. Με τη βουλευτική του ανάδειξη, ο Ουντάι ανοίγει το δρόμο για τα νευραλγικά κέντρα αποφάσεων, αλλά και τη θέση του εκπροσώπου του Κοινοβουλίου, που σήμερα ανήκει στον ίδιον τον Σαντάμ Χουσεϊν, θέση που είναι ισοδύναμη με αυτήν του πρωθυπουργού. Ο Ουντάι είναι, ήδη, επικεφαλής της πολιτοφυλακής Φενταγίν του Σαντάμ Χουσεΐν, πρόεδρος του Συνδικάτου Δημοσιογράφων, πρόεδρος της ιρακινής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και της Ενωσης Νέων Φοιτητών, διευθυντής της εφημερίδας «Βαβέλ», ενός τηλεοπτικού καναλιού και σύμβουλος έκδοσης 7 εφημερίδων.

«Ιλαροτραγωδία» χαρακτήρισε τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ιράκ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Πολλοί Ιρακινοί προσήλθαν αναγκαστικά στις κάλπες για να μετάσχουν στην ανάδειξη της σανταμικής Βουλής, γνωρίζοντας πολύ καλά εκ των προτέρων τα αποτελέσματα», υπογραμμίζει σε αυτήν την ανακοίνωση το ΚΚ Ιράκ και συμπληρώνει ότι «γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφτεί η δικτατορία του Σαντάμ με δημοκρατικό μανδύα».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της υποκρισίας, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι δεν υπήρξε προεκλογική περίοδος καθώς απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις και οι προεκλογικές εμφανίσεις. Παράλληλα, το ΚΚ Ιράκ θυμίζει ότι και το 1995, το προεδρικό δημοψήφισμα για την παραμονή του Σαντάμ Χουσεΐν στην εξουσία, χωρίς αντίπαλο, έδωσε στον Ιρακινό Πρόεδρο ένα ποσοστό 99.96% θετικών απαντήσεων από τον ιρακινό λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ