Τετάρτη 29 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΙΑΝ
Προς το τέλος της;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΒΑΝΑ.-

Ανάμεσα στις διελκυνστίδες του νόμου και της προπαγάνδας έχει εγκλωβιστεί εδώ και μήνες ο 6χρονος Ελιάν Γκονζάλες, όμηρος στα χέρια των συγγενών του, αλλά και των Κουβανών που βρίσκονται μόνιμα εγκαταστημένοι στις ΗΠΑ και βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία για να διεξάγουν ένα «πραγματικό πόλεμο» κατά του κουβανικού σοσιαλιστικού καθεστώτος.

Ωστόσο, τα όρια έχουν στενέψει πολύ, καθώς πια τα νομικά επιχειρήματα στέρεψαν, η υπόθεση όσον αφορά το νομικό σκέλος ουσιαστικά έχει λήξει και η ισχύς της προσωρινής άδειας παραμονής του Ελιάν στις ΗΠΑ θα λήξει στις 30 Μάρτη, όπως γνωστοποίησε η Αμερικανική Υπηρεσία Μετανάστευσης (INS) χτες στους συγγενείς του. Παράλληλα, η INS έκανε γνωστό στο δικηγόρο της οικογένειας που φιλοξενεί τον Ελιάν, ότι επειδή ο Λαζάρο Γκονζάλες αρνήθηκε να δεσμευτεί γραπτώς ότι θα σεβαστεί την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής που θα αποφασίσει για την τύχη του παιδιού, ακόμη και αν η απόφαση θα είναι υπέρ της επιστροφής του στην Κούβα, η αμερικανική υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να διακόψει την ισχύ της προσωρινής άδειας παραμονής του στις 30 Μάρτη.

Η υπόθεση Ελιάν, έχει τροφοδοτήσει την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κούβα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ η προπαγάνδα έφτασε στο αποκορύφωμά της τις προηγούμενες μέρες όταν μεταδόθηκε ότι ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο διατύπωσε απειλές για στρατιωτική δράση στις ΗΠΑ! Φήμες που διέψευσε το βράδυ της Δευτέρας ο Φ. Κάστρο: «Δηλώνω ρητώς και σαφώς πως πρόθεσή μας δεν είναι να πολεμήσουμε στο πεδίο των όπλων, αλλά σε εκείνο των ιδεών». Επίσης ο Κάστρο διευκρίνισε πως είχε απορρίψει αυτήν την ακραία γνώμη και χαρακτήρισε «ηλιθίους» όλους εκείνους που δεν κατάλαβαν και παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του.

Το μικρό αγόρι που βρέθηκε ανοιχτά των ακτών της Φλόριντας στις 25 Νοέμβρη, διασωθέν από ναυάγιο στο οποίο πνίγηκαν η μητέρα του και πολλοί άλλοι Κουβανοί που προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες, έκτοτε ζει στη Φλόριντα με ηλικιωμένο συγγενή του, τον Λαζάρο Γκονζάλες, και με την υποστήριξη της κουβανικής κοινότητας, η οποία και ΦΥΣΙΚΑ αντιτίθεται στην επιστροφή του παιδιού στην Κούβα, κοντά στον πατέρα του που ζει στην Κούβα και έχει στη νομική αυτή διένεξη την υποστήριξη της κουβανικής κυβέρνησης στο αίτημά του για την επιστροφή του Ελιάν στο νησί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ