ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η πολιτιστική Υπάτη

Είκοσι χρόνια πολιτιστικής δημιουργίας και προσφοράς συμπλήρωσε ο Φιλοπρόοδος Ομιλος Λουτρών Υπάτης, που σήμερα διοργανώνει αφιέρωμα στην ελληνική παράδοση, με θέμα «Το κλαρίνο στις μουσικές των Ελλήνων», στο οποίο συμμετέχουν σπουδαίοι κλαρινίστες, όπως οι Γρηγόρης Καψάλης, Νίκος Φιλιππίδης και Γιώργος Ασαρτζής με τις ορχήστρες τους. Με τους τραγουδιστές Παναγιώτη Λαλέζα και Βαγγέλη Δημούδη θα παρουσιάσουν τραγούδια και σκοπούς των Μακεδονίας, Θράκης, Ρούμελης, Ηπείρου και Θεσσαλίας. Η βραδιά θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πάρκου των Λουτρών Υπάτης και σε αυτή θα συμμετέχουν οι χορευτικές ομάδες του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης και του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου.

Αύριο, η μουσική σκυτάλη θα δοθεί στο ρεμπέτικο τραγούδι. Τζουράδες, μπαγλαμάδες, μπουζούκια, βιολιά και όμορφες φωνές θα πλημμυρίσουν τη βραδιά. Παράλληλα, θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου.

Στην εικοσάχρονη «διαδρομή» του ο Φιλοπρόοδος Ομιλος έχει να επιδείξει σημαντική προσφορά τόσο στην Υπάτη, στους κατοίκους, αλλά και στους χιλιάδες επισκέπτες της λουτρόπολης. Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται εκθέσεις, ομιλίες, διαλέξεις, λειτουργία τμημάτων φωτογραφίας, μουσικής και χορού, έκδοση εντύπων, συναυλίες, παραστάσεις κ.ά. Κορυφαία στιγμή αυτής της δραστηριότητας ήταν το Α΄ Συνέδριο Φθιωτικών Ερευνών (Γλώσσα - Ιστορία - Λαογραφία), το 1990.

Πολιτικός «καύσωνας» στη «Μόστρα»

Αυτό που φοβόταν ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, Μόριτς ντε Χάντελν, όταν δήλωνε ότι «ο ιταλικός κινηματογράφος υποφέρει και θα εξακολουθεί να υποφέρει ενόσω οι πολιτικοί αναμειγνύονται σ' αυτόν», φαίνεται πως ήδη είναι πραγματικότητα. Αν και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η σχέση κινηματογράφου και πολιτικής είναι αντικειμενική.

Ετσι, η προβολή της ιταλικής ταινίας «Κρατικό μυστικό» του Πάολο Μπενβενούτι στο πλαίσιο της διοργάνωσης προκάλεσε πολιτικό θόρυβο, αφού το σενάριο αναφέρεται στη σφαγή της Πορτέλα ντε λε Τζινέστρε στη Σικελία την Πρωτομαγιά του 1947. Η σφαγή είχε αποδοθεί στον ληστή Σαλβατόρε Τζουλιάνο, αλλά ο Μπενβενούτι παρουσιάζει σαν υπεύθυνο το ίδιο το ιταλικό κράτος. Ενα μέλος της διοικούσας επιτροπής της Μπιενάλε χαρακτήρισε την ταινία απαράδεκτη και ότι παραποιεί τα γεγονότα. «Επιφανειακή» τη χαρακτήρισε ο Σικελός ιστορικός Τζιουζέπε Καζαρουμπέα, ο οποίος έχει γράψει βιβλίο για το γεγονός αυτό. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης λέει ότι το υλικό του το άντλησε από την έρευνα του κοινωνιολόγου Ντανίλο Ντόλτσι, σύμφωνα με τον οποίο, για τη σφαγή είναι υπεύθυνοι η τότε κυβέρνηση, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η Μαφία και το Βατικανό.

Πολιτικό είναι και το ενδιαφέρον για το ντοκιμαντέρ του Ολιβερ Στόουν «Ανεπιθύμητο πρόσωπο» (Persona Non Grata), που θα προβληθεί στο φεστιβάλ, αφού το θέμα του Αμερικανού σκηνοθέτη είναι το Μεσανατολικό. Η ταινία έφτασε στη Βενετία «κουβαλώντας» από τις ΗΠΑ μεγάλες αντιδράσεις, οι οποίες περικλείονται στο χαρακτηρισμό της ως «φιλο-παλαιστινιακό». Ο σκηνοθέτης, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα», τόνισε μεταξύ άλλων πως κατανοεί τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι αντιδρούν όταν βλέπουν τους εχθρούς τους να εισβάλλουν στα σπίτια τους και να σκοτώνουν τα παιδιά τους.

Ο «Ιων» περιοδεύει

Τον «Ιωνα» του Ευριπίδη, στην εξαίρετη από κάθε άποψη (σκηνοθετική, μεταφραστική, σκηνογραφική, ενδυματολογική, υποκριτική) παράσταση - την καλύτερη των φετινών Επιδαυρίων - παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση Νικολέτας Φριντζήλα, σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, σκηνικά - κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, μουσική Τάκη Φαραζή, χορογραφίες Αποστολίας Παπαδαμάκη. Η Λ. Κονιόρδου ερμηνεύει την Κρέουσα. Παίζουν, επίσης οι: Δημήτρης Οικονόμου, Χρήστος Λούλης, Νίκος Καραθάνος, Κοσμάς Φοντούκης, Αννέζα Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Ουρανία Μπασλή, Μαρία Ναυπλιώτου, Νικολέτα Βλαβιανού, Ευγενία Αποστόλου, κ.ά.

Με θέμα τον μυθικό γενάρχη των Ιώνων, ο Ευριπίδης δημιούργησε ένα έργο λεπτής ειρωνείας για τα ανθρώπινα και «θεϊκά» πράγματα. Εργο γεμάτο ευρήματα, ο «Ιων» είναι δείγμα προφητικού άλματος μιας θεατρικής φόρμας που θα ανθίσει πολλούς αιώνες αργότερα. Χωρίς να είναι απόλυτα εξακριβωμένο, το έργο χρονολογείται το 413 ή 414 π.Χ.

Σημειώνουμε τις προσεχείς παραστάσεις του έργου: Σήμερα Χανιά (Θέατρο Ανατολικής Τάφρου). 1/9 Ηράκλειο (Υπαίθριο Θέατρο «Νίκος Καζαντζάκης». 5/9 Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους). 10/9 Βύρωνας (Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»). 13/9 Μαρούσι (Θέατρο Αναβρύτων). 15/9 Αιγάλεω («Αλέξης Μινωτής»).

Βραδιές μπαλέτου

Από τους πρώτους χορευτές των Σιβηριανών Μπαλέτων και της Οπερας του Κρασνογιάρσκ και του Τσελιάμπινσκ, καθώς και των ρωσικών μπαλέτων «Fouette» αποτελούνται τα Κρατικά Μπαλέτα Σιβηρίας, που δίνουν τέσσερις παραστάσεις, στο Θέατρο «Πέτρας», στην Πετρούπολη. Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου (9μ.μ.) θα παρουσιάσουν την «Κάρμεν», ενώ στις 6 και 7 Σεπτέμβρη θα «διηγηθούν» τις περιπέτειες του «Δον Κιχώτη». Καλλιτεχνικός διευθυντής των Κρατικών Μπαλέτων Σιβηρίας είναι ο Σεργκέι Μπομπρόφ, που φέτος τιμήθηκε με το μεγαλύτερο κρατικό βραβείο στη Ρωσία για την επιτυχή παρουσία των μπαλέτων.

Σεμινάρια Τέχνης

Το ετήσιο, πανελλαδικό σεμινάριό της, πραγματοποιεί η Ενωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης (2-6/9), στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256).

Το σεμινάριο περιλαμβάνει τα εξής θέματα: Ο δάσκαλος της τέχνης, δάσκαλος χωρίς σύνορα. Ανθρώπινα δικαιώματα και δεξιότητες ζωής - εργαστήρια. Αξιολόγηση εικαστικών βιβλίων στα Ενιαία Λύκεια και ΤΕΕ. Προγραμματισμός και στόχοι της διδακτικής της Τέχνης στις Σχολές Καλών Τεχνών. Διδακτική μεθοδολογία με αφορμή τον λαϊκό πολιτισμό.

Στο χώρο του σεμιναρίου θα λειτουργεί έκθεση με μαθητικές δημιουργίες, εμπνευσμένες από την παράδοση και αντιπολεμική έκθεση ζωγραφικής μαθητών Δημοτικού. Οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν και τις εκδόσεις της Ενωσης: περιοδικά «Εικαστική Παιδεία» (νέα έκδοση Νο 19), σειρά βιβλίων «Κείμενα Εικαστικών Καλλιτεχνών», σειρά 220 φωτεινών διαφανειών «Ιστορία των Εικαστικών Τεχνών», σειρά βιντεοκασετών «Μέθοδοι και πρακτικές καλλιτεχνικής διδασκαλίας». Ωρες σεμιναρίου: 9πμ-1.30μμ και 4μμ-8μμ. Είσοδος ελεύθερη.

Απώλεια για το θέατρο

Υπέκυψε στην επάρατο χτες τα ξημερώματα και κηδεύτηκε χτες το απόγευμα από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου ο ηθοποιός Διονύσης Παγουλάτος. Γεννήθηκε το 1923 στην Κεφαλονιά και 14 ετών δημιούργησε θεατρική ομάδα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και συμμετείχε σε θιάσους των: Γ. Παππά, Ν. Χατζίσκου, Α. Αλεξανδράκη, Κ. Λειβαδέα, Μ. Αρώνη - Ντ. Ηλιούπολου, Τζ. Καρέζη και δούλεψε στο ΚΘΒΕ για δέκα χρόνια.

Ξεχωριστή είναι η συνεισφορά του στο επτανησιακό θέατρο, με τη δημιουργία του «Θιάσου Επτανήσιων Ηθοποιών». Εκανε δικούς του θιάσους στα θέατρα «Διονύσια» και «Ραντάρ». Ιδρυσε το 1962 το θέατρο «Γ. Παππά» και το 1966 το θίασο «Ελεάνας Απέργη - Διον. Παγουλάτου». Μια από τις μεγάλες απογοητεύσεις του ήταν ότι έχασε το θέατρο «Γ. Παππά».

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών «αποχαιρετά έναν αγωνιστή του θεάτρου και της ζωής, ένα ακόμα μέλος της οικογένειας των ηθοποιών, που υπηρέτησε με αυτοθυσία και δημιουργικότητα το επτανησιακό και ελληνικό θέατρο».

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «ΟΜΜΑ», στα Χανιά, οργανώνει Φωτογραφικό Εργαστήρι, από 1-7/9. Θα διδάξει ο φημισμένος φωτογράφος και οπερατέρ Ουάλτερ Λάσαλι, που έχει στο ενεργητικό του πάνω από 60 ταινίες και 100 ντοκιμαντέρ, και έχει πάρει Οσκαρ για την ταινία «Ζορμπάς». Το Εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες φωτογράφους, που έχουν κάποιες γνώσεις και επιθυμούν να εμβαθύνουν στη φωτογραφία. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 28210 42100 ή στη διεύθυνση του ΟΜΜΑ (Ελ. Βενιζέλου 43, 731 32 Χανιά).

Συνεχίζοντας τη συναυλιακή του διαδρομή, ο Διονύσης Τσακνής τη Δευτέρα εμφανίζεται στα Τρίκαλα (υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο) και την Τετάρτη στην Αθήνα, στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου. Μαζί του η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου και το συγκρότημα «SoNaMa».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ