Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτικός «καύσωνας» στη «Μόστρα»

Αυτό που φοβόταν ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, Μόριτς ντε Χάντελν, όταν δήλωνε ότι «ο ιταλικός κινηματογράφος υποφέρει και θα εξακολουθεί να υποφέρει ενόσω οι πολιτικοί αναμειγνύονται σ' αυτόν», φαίνεται πως ήδη είναι πραγματικότητα. Αν και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η σχέση κινηματογράφου και πολιτικής είναι αντικειμενική.

Ετσι, η προβολή της ιταλικής ταινίας «Κρατικό μυστικό» του Πάολο Μπενβενούτι στο πλαίσιο της διοργάνωσης προκάλεσε πολιτικό θόρυβο, αφού το σενάριο αναφέρεται στη σφαγή της Πορτέλα ντε λε Τζινέστρε στη Σικελία την Πρωτομαγιά του 1947. Η σφαγή είχε αποδοθεί στον ληστή Σαλβατόρε Τζουλιάνο, αλλά ο Μπενβενούτι παρουσιάζει σαν υπεύθυνο το ίδιο το ιταλικό κράτος. Ενα μέλος της διοικούσας επιτροπής της Μπιενάλε χαρακτήρισε την ταινία απαράδεκτη και ότι παραποιεί τα γεγονότα. «Επιφανειακή» τη χαρακτήρισε ο Σικελός ιστορικός Τζιουζέπε Καζαρουμπέα, ο οποίος έχει γράψει βιβλίο για το γεγονός αυτό. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης λέει ότι το υλικό του το άντλησε από την έρευνα του κοινωνιολόγου Ντανίλο Ντόλτσι, σύμφωνα με τον οποίο, για τη σφαγή είναι υπεύθυνοι η τότε κυβέρνηση, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η Μαφία και το Βατικανό.

Πολιτικό είναι και το ενδιαφέρον για το ντοκιμαντέρ του Ολιβερ Στόουν «Ανεπιθύμητο πρόσωπο» (Persona Non Grata), που θα προβληθεί στο φεστιβάλ, αφού το θέμα του Αμερικανού σκηνοθέτη είναι το Μεσανατολικό. Η ταινία έφτασε στη Βενετία «κουβαλώντας» από τις ΗΠΑ μεγάλες αντιδράσεις, οι οποίες περικλείονται στο χαρακτηρισμό της ως «φιλο-παλαιστινιακό». Ο σκηνοθέτης, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα», τόνισε μεταξύ άλλων πως κατανοεί τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι αντιδρούν όταν βλέπουν τους εχθρούς τους να εισβάλλουν στα σπίτια τους και να σκοτώνουν τα παιδιά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ