ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Ρευστό» τοπίο αφήνουν οι εκλογές σε Βουλγαρία - Βοσνία

Οι εκλογές της Κυριακής στη Βουλγαρία ήταν η τέταρτη αναμέτρηση σε λιγότερο από δύο χρόνια

Copyright 2022 The Associated

Οι εκλογές της Κυριακής στη Βουλγαρία ήταν η τέταρτη αναμέτρηση σε λιγότερο από δύο χρόνια
Προμήνυμα νέου γύρου πολιτικής ρευστότητας και παζαριών αποτελούν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία, στην τέταρτη αναμέτρηση σε λιγότερο από δύο χρόνια και ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία φούντωσε ενδοαστικές αντιθέσεις, μεταξύ άλλων για τους όρους συστράτευσης της Σόφιας με τα ΝΑΤΟικά σχέδια απέναντι στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες - τα οριστικά θα γίνουν γνωστά μεθαύριο - το συντηρητικό κόμμα GERB του Μπ. Μπορίσοφ (που κυβέρνησε τη χώρα για χρόνια) συγκέντρωσε το 25,33% των ψήφων (67 βουλευτές). Ακολουθούν: Το «Συνεχίζουμε την αλλαγή» του πρώην πρωθυπουργού Κ. Πετκόφ (που πλειοψηφούσε στην τελευταία κυβέρνηση, αλλά «έπεσε» μετά από πρόταση μομφής που στήριξαν και πρώην συνεργάτες του), με 20,20% (53 βουλευτές). Το «Κίνημα δικαιωμάτων και ελευθεριών» (θεωρείται εκπρόσωπος της τουρκικής μειονότητας) με 13,56% (36 βουλευτές). Το φιλορωσικό «Αναγέννηση», με 10,17%, διπλασιάζοντας το ποσοστό του (27 βουλευτές). Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 9,3% (25 βουλευτές). Η «Δημοκρατική Βουλγαρία» με 7,44% (20 βουλευτές). Στη βουλή μπαίνει και το «Ανοδος της Βουλγαρίας» με 4,62% (12 βουλευτές), ενώ το κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός» τελικά φαίνεται ότι θα μείνει εκτός βουλής.

Το δε ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν το χαμηλότερο από την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη χώρα.

Ο Μπ. Μπορίσοφ σε δηλώσεις του επικαλέσθηκε «τη λογική» και δήλωσε ανοικτός για διαπραγματεύσεις με όσους υπερασπίζονται «τη θέση της Βουλγαρίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ο συμπρόεδρος του «Συνεχίζουμε την αλλαγή» Κ. Πετκόφ, ωστόσο, που προώθησε τη μεγαλύτερη ευρωατλαντική στοίχιση της Σόφιας, δήλωσε ότι «επιλέγουμε τον ρόλο της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης (...) Εχουμε τελείως διαφορετική αντίληψη από το GERB (...) πρέπει να μεταρρυθμίσουν, να αλλάξουν και να αποκτήσουν ένα άλλο αξιακό μοντέλο διαχείρισης (...) Θα είμαστε σε ετοιμότητα και όταν βγάζει νόημα, δεν θα είμαστε εκεί απλά για να διαφοροποιούμαστε».

Η Κ. Νινοβα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα είπε ότι το κόμμα της δεν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση με το GERB, αλλά είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί τη συμμετοχή σε μια νέα κυβέρνηση μαζί με το «Συνεχίζουμε την αλλαγή», υπό τον όρο να μην είναι πρωθυπουργός ο Πετκόφ. Πρόσθεσε δε ότι είναι προτιμότερος ο σχηματισμός κυβέρνησης από τη νέα προσφυγή στις κάλπες.

Ο εκπρόσωπος της «Ανόδου της Βουλγαρίας» (που πολλοί εμφανίζουν ως επίσης φιλορωσικό κόμμα), Στ. Γιάνεφ, δήλωσε ότι «ο σχηματισμός κυβέρνησης θα πρέπει να αποτελεί στόχο υπεύθυνης συμπεριφοράς όλων των πολιτικών και κομμάτων που συμμετέχουν στη βουλή (...) Εμείς μπορούμε να δεχτούμε κάθε είδος συμμαχίας που κινείται στο συμφέρον των Βούλγαρων πολιτών».

Τα παζάρια για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ξεκινούν με φόντο τη νέα όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού Δύσης - Ρωσίας και στα Βαλκάνια.

Είναι ενδεικτικό ότι Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Ρουμανία συνυπέγραψαν με άλλες 6 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης επιστολή που τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Σχολιάζοντας την «απουσία» της Βουλγαρίας από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι «μια απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να ληφθεί μόνο αφού διαμορφωθούν καθαρές παράμετροι για την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ώστε αυτή να γίνει αποδεκτή και να τεθεί σε εφαρμογή από τις δύο πλευρές».

Εκλογές και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Εκλογές έγιναν την Κυριακή και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη για την ανάδειξη των μελών του τριμελούς προεδρείου (συμμετέχουν ένας Σερβοβόσνιος, ένας Βόσνιος μουσουλμάνος, ένας Κροατοβόσνιος), της «ενιαίας» ομοσπονδιακής βουλής αλλά και των κοινοβουλίων στις δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (της «Ομοσπονδίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης» και της «Σερβικής Δημοκρατίας»). Πραγματοποιήθηκαν ακόμα εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στη «Σερβική Δημοκρατία».

Χαρακτηριστικές των ρευστών εξελίξεων και των παρεμβάσεων ήταν οι «μεταρρυθμίσεις» που ανήγγειλε ο ύπατος εκπρόσωπος της «διεθνούς κοινότητας» (τοποτηρητής της εφαρμογής της Συμφωνίας του Ντέιτον, με ιδιαίτερα διευρυμένες αρμοδιότητες), Κρίστιαν Σμιτ, ανήμερα των εκλογών (!) με στόχο, όπως ισχυρίστηκε, «να βελτιωθεί η λειτουργικότητα» στην κροατοβοσνιακή οντότητα.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική είναι η κατάσταση στη «Σερβική Δημοκρατία», όπου οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, Μ. Ντόντικ και Γελένα Τρίβιτς, επέμεναν εξίσου ότι είναι νικητές.

Καταγράφεται επίσης η επικράτηση του υποψήφιου της αντιπολίτευσης για τη βοσνιακή έδρα στο τριμελές προεδρείο, Ντένις Μπετσίροβιτς (τον οποίο στήριξαν πάνω από 10 κόμματα), που προτάσσει την ανάγκη η Βοσνία να γίνει «φιλοευρωπαϊκή και ενωμένη» χώρα.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο κύβος (της ακροδεξιάς) ερρίφθη! Για άλλη μια φορά...

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ιταλικών εκλογών έδωσαν την ευκαιρία να διαβάσουμε νέες δακρύβρεχτες αναλύσεις για την άνοδο της ακροδεξιάς. Είχαν, βέβαια, προηγηθεί ανάλογα εκλογικά αποτελέσματα σε Σουηδία και πιο πριν στη Γαλλία. Σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού «τόξου» από τη ΝΔ έως τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 εκφράστηκαν ποικιλότροπες «ανησυχίες» για την άνοδο της ακροδεξιάς, των εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων.

Ως διά μαγείας από τις τοποθετήσεις όλων των παραπάνω πολιτικών κομμάτων διέφυγαν οι βαριές ευθύνες που έχουν τόσο οι φιλελεύθερες όσο και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, που κυβέρνησαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα «κούφια λόγια» και οι χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις τους για μια ζωή με ευημερία, ειρήνη και ασφάλεια, εκτοπίζονται από την αντιλαϊκή πολιτική δεξιών, κεντρώων και «αριστερών» κυβερνήσεων, «στοιχισμένων και ζυγισμένων» στα συμφέροντα της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των δεσμεύσεων της ΕΕ. Αυτά τα κέρδη είναι που «γεννούν» την ανεργία, την ακρίβεια, τη σκληρή εκμετάλλευση, τη βαριά φορολογία του λαού, τα χαμηλά μεροκάματα, τη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, την «πράσινη μετάβαση», τις οικονομικές κρίσεις και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όλα για «του αφέντη το φαΐ».

* * *

Την απογοήτευση που σπέρνουν οι πολιτικές φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων έδειξαν στην Ιταλία τόσο το ρεκόρ αποχής από τις εκλογές όσο και η ανάδειξη της ακροδεξιάς σε πρώτη δύναμη.

Ολα τα χρόνια «οργώνουν» τα μυαλά των λαϊκών ανθρώπων, υποσχόμενοι πως μέσα σε αυτό το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα και χωρίς να κλονιστούν οι «ακρογωνιαίοι λίθοι» του, είναι δυνατόν να υπάρξει μια καλύτερη διαχείριση ή έστω να αναδειχτεί μια κυβέρνηση του «μικρότερου κακού». Κι αυτή η χρεοκοπημένη λογική είναι που αποτέλεσε το καλύτερο «λίπασμα» στον ακροδεξιό λαϊκισμό και άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την ενίσχυση της ακροδεξιάς και στην Ιταλία.

Εκείνοι που τώρα από τα «σεντούκια» τους ξαναβγάζουν τις σκοροφαγωμένες σημαίες των «αντιφασιστικών και προοδευτικών μετώπων», ξεχνούν πως η ακροδεξιά στην Ιταλία και παντού, παρά τις ανέξοδες «αντισυστημικές» κορόνες, όπως αυτές της Μελόνι, δίνει διαβεβαιώσεις νομιμοφροσύνης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και την ευθυγράμμιση με τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σ' αυτή τη «γραμμή» δεν κινείται μήπως και η κυβερνώσα «ευρωπαϊκή αριστερά», τα άλλα κόμματα, που «πίνουν νερό» υπέρ του ευρωατλαντισμού;

* * *

Τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής οξύνονται παντού. Νέα οικονομική κρίση ζυγώνει και οι αστικές τάξεις, για άλλη μια φορά, εκεί που κρίνουν αναγκαίο «αμολούν την αλυσίδα του μαντρόσκυλου τους», των φασιστικών, εθνικιστικών δυνάμεων, που τις αξιοποιούν και ως «αιχμή του δόρατος» κατά του οργανωμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος, της αμφισβήτησης του συστήματός τους. Οχι τυχαία αυτές οι δυνάμεις, που είναι «σάρκα από τη σάρκα» του συστήματος, προβάλλουν δήθεν ως «αντισυστημικές».

Ομως η πραγματική φιλολαϊκή διέξοδος για τους λαούς βρίσκεται στο να δυναμώσει παντού ο αγώνας ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, στα μονοπώλια και στις αστικές τάξεις, που κάνουν το κουμάντο. Είναι η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και κάθε είδους αντιλαϊκούς κυβερνητικούς διαχειριστές του συστήματος.

Κι αν διδάσκει κάτι η Ιταλία, είναι πως χωρίς ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα που θα συγκρούεται με το εκμεταλλευτικό σύστημα και κάθε λογής διαχειριστές του, δεν μπορούν να δεχτούν αποφασιστικό χτύπημα οι αντιδραστικές δυνάμεις, η αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου και να αλλάξουν οι συσχετισμοί προς όφελος του λαού.

(Αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Το Παρόν»)


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ
Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε δεύτερο γύρο στις 30 Οκτώβρη

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην Πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατέλαβε μεν την πρώτη θέση στον 1ο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή στη Βραζιλία, μπροστά από τον ακροδεξιό νυν Πρόεδρο, Ζαΐρ Μπολσονάρο, αλλά το προβάδισμά του ήταν κατά πολύ μικρότερο από ό,τι προέβλεπαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και θα απαιτηθεί δεύτερος γύρος που θα διεξαχθεί στις 30 Οκτώβρη.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Λούλα πήρε 48,43% (57.258.115 ψήφοι) έναντι 43,20% (51.071.277) του Μπολσονάρο. Η συμμετοχή έφτασε το 79,05%. Η «κεντροδεξιά» Σιμόνι Τέμπετ πήρε 4,16%, ενώ ο «κεντροαριστερός» υποψήφιος Σίρο Γκόμες πήρε 3,04%.

«Ο αγώνας συνεχίζεται έως την τελική νίκη» δήλωσε ο Λούλα, ενώ ο Μπολσονάρο δήλωσε πως «νίκησε τα ψέματα των δημοσκοπήσεων».

Την Κυριακή διεξήχθησαν επίσης εκλογές για το ένα τρίτο των μελών της Γερουσίας (27 στους 81), για τη Βουλή και για τοπικές διοικήσεις. Στη Βουλή την μεγαλύτερη ομάδα φαίνεται να αποκτά το Φιλελεύθερο Κόμμα του νυν ακροδεξιού Προέδρου Μπολσονάρο, με 16,54% και 99 έδρες, ενώ η συμμαχία «Βραζιλία της ελπίδας» του Κόμματος Εργατών του Λούλα, του ΚΚ της Βραζιλίας (PCdoB) και των Πρασίνων παίρνει 13,93% και 80 έδρες. Ακολουθούν άλλοι σχηματισμοί. Στους γερουσιαστές το Φιλελεύθερο Κόμμα έχει 8 εκλεγμένους και ακόμη 5 στον β' γύρο και η συμμαχία του Λούλα 4 εκλεγμένους και άλλους 5 στον β' γύρο. Αρκετούς υποψηφίους στον β' γύρο θα έχουν και άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Ακόμα δύο νεκροί Παλαιστίνιοι σε ισραηλινή επιδρομή

Συνεχίζοντας τις αιματηρές επιδρομές του τελευταίου διαστήματος, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εισέβαλε στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, σκοτώνοντας στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Τζαλαζούν δύο ακόμα Παλαιστίνιους, 19 και 21 ετών. Αλλος ένας 19χρονος τραυματίστηκε σοβαρά.

Για να δικαιολογήσει τη φονική εισβολή ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξουδετέρωσε δύο υπόπτους» που «προσπάθησαν» να ρίξουν το αυτοκίνητό τους πάνω σε στρατιώτες, μετά τη σύλληψη «ατόμου που ήταν ύποπτο για τρομοκρατική δραστηριότητα».

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου των δύο νέων, οργανώθηκαν διαδηλώσεις σε δρόμους κοντά στον καταυλισμό, ενώ έγινε έκκληση για γενική απεργία στη Ραμάλα.

Την Κυριακή ο Ισραηλινός «Συνήγορος του Πολίτη», Ματανιάχου Ενγκλμαν, προειδοποίησε ότι η γραμμή ανεφοδιασμού του στρατού δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό των επιχειρήσεων που διεξάγονται στη Δυτική Οχθη. «Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει μια σημαντική επιχείρηση στη Δυτική Οχθη και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτή ενδέχεται να διαρκέσει καιρό», είχε εκτιμήσει.

Από την αρχή του χρόνου οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έχουν δολοφονήσει πάνω από 100 Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν έφηβοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ