ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
Σελ. /40
ΕΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Το καπιταλιστικό κέρδος προκαλεί ... ασφυξία στις λαϊκές ανάγκες

Oι ανάγκες του λαού και στη Γαλλία μπαίνουν στη ζυγαριά των καπιταλιστικών κερδών

Copyright 2020 The Associated

Oι ανάγκες του λαού και στη Γαλλία μπαίνουν στη ζυγαριά των καπιταλιστικών κερδών
Οσο η πανδημία του νέου κορονοϊού εξαπλώνεται στον πλανήτη, υγειονομικοί και επιστήμονες διαφόρων κλάδων σημειώνουν την ανάγκη να διασφαλιστούν μια σειρά μέσα και μηχανήματα προστασίας (π.χ. μάσκες, εξοπλισμός για ΜΕΘ) σημαντικά για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού (π.χ. εργαζόμενοι σε κλάδους «πρώτης γραμμής» όπως στην Υγεία, στα Τρόφιμα κ.τ.λ.), αλλά και κρίσιμα για την έγκαιρη φροντίδα και σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ασθενών.

Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι λείπουν ικανοποιητικά αποθέματα σε φιάλες οξυγόνου, οι οποίες δεν χρειάζονται μόνο για ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες Υγείας, αλλά και για κρούσματα που θα «καθηλωθούν» σπίτι τους, εξαιτίας και των ελλείψεων σε διαθέσιμες κλίνες στα νοσοκομεία.

Η σημασία ελλείψεων σε τέτοια μέσα αναδεικνύεται και πάλι μέσα από την τραγική εμπειρία του ιταλικού λαού. Στη βιομηχανική πόλη του Μπέργκαμο, στο Βορρά (που από μόνη της μετρά χιλιάδες θύματα), η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί ήταν τέτοια, που κάποια στιγμή οι αρχές έδωσαν εντολή στην αστυνομία να συλλέγει φιάλες οξυγόνου από σπίτια ανθρώπων που είχαν καταλήξει και να διανέμονται μετά σε άλλους, που πάλευαν να κρατηθούν στη ζωή...

Τα κέρδη δολοφονούν

Μέσα σε αυτές τις «έκτακτες» συνθήκες, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το παράδειγμα ενός εργοστασίου κατασκευής φιαλών οξυγόνου στη Γαλλία, που έκλεισε τον Ιούνη του 2019. Πρόκειται για μια μονάδα παραγωγής που άνοιξε το 1939, στην πόλη Γκερζά (Gerzat), στο διαμέρισμα Πιού ντε Ντομ, στην κεντρική Γαλλία και μεταξύ άλλων συνδέθηκε και με την αντιμετώπιση των αναγκών της Γαλλίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συγκεκριμένη μονάδα ειδικευόταν σε φιάλες οξυγόνου υψηλής πίεσης, που χρησιμοποιούνται στην Ιατρική, αλλά και άλλους βασικούς τομείς για την κοινωνία, όπως την πυρόσβεση. Το προσωπικό του εργοστασίου θεωρούταν από τα πιο υψηλά ειδικευμένα διεθνώς στον τομέα του, ενώ η παραγωγή είχε φτάσει ετησίως μέχρι και τις 220.000 φιάλες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το εργοστάσιο αποτελούσε πια το μοναδικό του είδους του σε όλη την ΕΕ.

Το Νοέμβρη του 2018 η διοίκηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας, «Luxfer Gas Cylinders France», ανακοίνωσε ότι έως τον Ιούνη του 2019 θα βάλει «λουκέτο» στο εργοστάσιο, επειδή αυτό επέβαλε το «σχέδιο αναδιοργάνωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας της "Luxfer" στην Ευρώπη». Η είδηση είχε πέσει σαν κεραυνός στους εργαζόμενους που εύλογα απορούσαν: Ακόμα και με «στεγνούς» όρους ισολογισμών, η μονάδα ήταν κερδοφόρα, μάλιστα όταν έληξε το 2018 τα καθαρά της κέρδη έφταναν τα 1,1 εκατομμύρια ευρώ, με έναν κύκλο εργασιών 22 εκατομμυρίων ευρώ. Πολύ περισσότερο, το ίδιο το αντικείμενο του εργοστασίου καθιστούσε αναγκαία τη συνέχιση, αν όχι την ενίσχυση της λειτουργίας του, και όχι το κλείσιμο...

Πολύ εύστοχα, συνδικαλιστές σχολίαζαν πρόσφατα σε γαλλικά ΜΜΕ: «Το 50% της παραγωγικής δραστηριότητας της μονάδας αφορούσε φιάλες για πυροσβέστες και το άλλο 50% φιάλες για τα νοσοκομεία. Αυτό πάει να πει ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τις δύο σοβαρότερες καταστροφές που έχει αντιμετωπίσει ο πλανήτης τους τελευταίους 12 μήνες: Τις πυρκαγιές στην Αυστραλία και τη σημερινή πανδημία...».

Για τη δυναμικότητα του εργοστασίου καμάρωνε και η ίδια η «Luxfer», τo 2005, όταν ανακοίνωνε περιχαρής την επέκτασή του, διαφημίζοντας ότι τα προϊόντα του χρησιμοποιούνται «πρωταρχικά στην ιατρική αγορά, όπως και από πυροσβέστες, αλλά και προσωπικό έκτακτων διασώσεων...» Στην ίδια ανακοίνωση η «Luxfer» έκανε και τις σχετικές συστάσεις: «Ιδρυθείσα το 1898, η "Luxfer" κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια κατασκευή αλουμινίου και σύνθετους κυλίνδρους υψηλής πίεσης. Με έξι παραγωγικές μονάδες σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία και με σημεία πώλησης σε όλο τον κόσμο, η "Luxfer" εξυπηρετεί πελάτες σε μεγάλες αγορές...».

Κριτήριο η «ανταγωνιστική πίεση»

Για την εργοδοσία όμως κριτήριο για τη λειτουργία του εργοστασίου δεν ήταν η χρησιμότητά του για τις λαϊκές ανάγκες. Ηταν το αν αυτή εξυπηρετούσε τα συνολικά επενδυτικά σχέδια της μητρικής εταιρείας: Του βρετανικού ομίλου «Luxfer Group», ενός κολοσσού με μονάδες παραγωγής διαφόρων προϊόντων και μέσων παραγωγής με εφαρμογές σε μια σειρά κλάδους, από τη στρατιωτική βιομηχανία μέχρι τη χημική κ.τ.λ.

Ετσι, σε ένα διαφορετικό (από το 2005) ύφος, στις 26 Νοέμβρη του 2018, η εργοδοσία έβγαλε ανακοίνωση για να μιλήσει για ένα «υποβαθμισμένο οικονομικό περιβάλλον», μέσα στο οποίο εκείνη καλείται «να απλοποιήσει τα βιομηχανικά μέσα αναδιοργανώνοντας τη δραστηριότητά της» και συγκεντρώνοντάς την σε περιοχές που για διάφορους λόγους θεωρούσε ότι βολεύουν καλύτερα τις επενδύσεις της (μιλούσε συγκεκριμένα για το Νότινγχαμ στη Βρετανία και το Ριβερσάιντ των ΗΠΑ), «ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική», εκφράζοντας ανησυχία και για την «αυξημένη ανταγωνιστική πίεση (σ.σ. που αντιμετώπιζε) στις βασικότερες αγορές».

Τις τελευταίες μέρες, στη Γαλλία «φουντώνει» η συζήτηση για την ανάγκη το εργοστάσιο στην Γκερζά να ξανανοίξει, με διάφορες μάλιστα σκέψεις να ακούγονται, ακόμα και για «εθνικοποίηση» της μονάδας, προκειμένου, όπως λένε, «να μετριαστεί η εξάρτηση της Γαλλίας» από άλλες αγορές, εκφράζοντας ανησυχία για την εμφάνιση «ξένων εταιρειών» (κινεζικών, γερμανικών κ.τ.λ.) που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει μερίδια της γαλλικής αγοράς, ή και άλλων όπου τα γαλλικά μονοπώλια είχαν καλές θέσεις.

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει τελικά με το συγκεκριμένο εργοστάσιο, το παράδειγμά του έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι ελλείψεις σε μια σειρά τόσο σημαντικά είδη και μηχανήματα, απαραίτητα για τις λαϊκές ανάγκες, είναι αποτέλεσμα της άναρχης καπιταλιστικής παραγωγής, της οργάνωσής της με σκοπό το κέρδος.

Με αυτό το κριτήριο ανοίγει ή κλείνει ένα εργοστάσιο, είτε ανήκει σε ομίλους επιχειρηματιών, είτε στο καπιταλιστικό κράτος. Στην Ελλάδα, άλλωστε, έχουμε και το παράδειγμα της κρατικής ΛΑΡΚΟ. Επιβεβαιώνει με με άλλα λόγια ότι είτε σε έκτακτες, είτε σε κανονικές καταστάσεις, η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών είναι πράγματα ασύμβατα...


Α. Μ.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Αξιοποιώντας πλήρως την πανδημία του νέου κορονοϊού, η εθνικιστική - ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση στην Ουγγαρία ενισχύει την καταστολή και βάζει στο «γύψο» οποιαδήποτε αντίδραση ή διεκδίκηση στο όνομα της ...προστασίας της δημόσιας υγείας. Την περασμένη βδομάδα το κοινοβούλιο αποφάσισε ουσιαστικά την «αυτοδιάλυσή του», δίνοντας απεριόριστες εξουσίες στον πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος μπορεί να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα και έκτακτα μέτρα ακόμα και τον στρατό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε «ιδιαιτέρως ανήσυχη για την κατάσταση στην Ουγγαρία». Την ίδια στιγμή, βέβαια, η ΕΕ - σοσιαλδημοκρατικές, αριστερές και συντηρητικές κυβερνήσεις - επιτίθεται στα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα, ενισχύει την καταστολή, παρακολούθηση και χρήση προσωπικών δεδομένων με πρόσχημα την «τρομοκρατία» ή την επιδημία, ενώ σε δεκάδες χώρες - μέλη το δικαίωμα στην απεργία έχει μπει κυριολεκτικά σε «γύψο». Για να μη μιλήσουμε για την απαγόρευση κομμουνιστικών συμβόλων και ιδεών στην Ουγγαρία και άλλες χώρες, όπου η ΕΕ πρωτοστατεί στη βρώμικη και αντιεπιστημονική εξίσωση του κομμουνισμού με τον φασισμό - ναζισμό.

Πάντως η Ουγγαρία δεν είναι πρώτη χώρα που κυβερνά με προεδρικά διατάγματα και σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Θυμίζουμε ότι και στη Γαλλία, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το 2017, για πολλούς μήνες είχε διατηρηθεί τέτοιο καθεστώς.

«Κατανοώ ότι τα κράτη - μέλη οφείλουν να λάβουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την άμεση υγειονομική κρίση», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, χωρίς καμία αναφορά - εννοείται - στην ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας με μόνιμο προσωπικό, επέκταση των κλινών ΜΕΘ (σε μόνιμη βάση), ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό και υποδομές.

ΔΑΝΙΑ
Νέα μέτρα καταστολής με πρόσχημα ... την «κορονο-εγκληματικότητα»

Με διαδικασίες fast track ψηφίστηκε στη Δανία νόμος που με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού προωθεί ακόμα πιο αυστηρά μέτρα καταστολής, που δείχνουν ότι η αντιλαϊκή φαρέτρα διευρύνεται με επιδίωξη να παραμείνει και μετά.

Ηδη πριν από τρεις βδομάδες είχε ψηφιστεί στη Βουλή νόμος, με διαδικασίες fast track και τότε, ο οποίος προέβλεπε μια σειρά από περιοριστικά μέτρα. Την προηγούμενη Δευτέρα ο Δανός πρωθυπουργός είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι «γρήγορα θα επανέλθει η κανονικότητα», ωστόσο την Τετάρτη ψηφίστηκε και ο νέος νόμος.

Τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτόν για τη λεγόμενη «κορονο-εγκληματικότητα», με ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 21 Μάρτη 2021, αυστηροποιούν τις ποινές. Με βάση τον νέο νόμο διπλασιάζονται ή σε ειδικές περιπτώσεις τετραπλασιάζονται οι ποινές για αδικήματα που έχουν σχέση με τον κορονοϊό.

Για παράδειγμα, διπλασιάστηκε η ποινή για περιπτώσεις: Παρενόχλησης δημοσίων υπαλλήλων (αστυνομικούς κ.λπ.), για βία και απειλές, προσβολή ενάντια σε δημόσιους υπαλλήλους, για ταραχές που αποσκοπούν στη διάπραξη βίας, για σοβαρή διατάραξη της ειρήνης και της τάξης σε δημόσιο χώρο, και για παράβαση του νόμου περί κάλυψης προσώπου. Ιδιαίτερα σε περίπτωση κλοπής αντισηπτικών ή μέσων προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.) επιβάλλεται ποινή φυλάκισης, χωρίς ο νόμος να καθορίζει τη διάρκεια.

Εισηγητικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Nick Hekkerup, για να δικαιολογήσει το νόμο είπε ότι «υπάρχει κίνδυνος οι δανέζικες αρχές κατά τη διάρκεια της επιδημίας να αντιμετωπίσουν σφοδρές αντιδράσεις, ή να προκληθούν ταραχές στους δρόμους, και γι' αυτό υπάρχει ανάγκη για διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της δημόσιας ειρήνης». Από αυτά γίνεται σαφές ότι βασικά στο στόχαστρο των μέτρων βρίσκονται οι ενδεχόμενες λαϊκές διαμαρτυρίες.

Ο υπουργός αποκτά επίσης το δικαίωμα να αποκλείει ιστοσελίδες που παραβαίνουν νόμους που σχετίζονται με την πανδημία.«Μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι το Κοινοβούλιο βρήκε το μεγάλο σφυρί και το χρησιμοποιεί για όσους κάνουν απάτες ή παραβιάζουν τον νόμο», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης πριν περάσει η πρόταση.

Να σημειωθεί τέλος ότι με πρόταση των ακροδεξιών κομμάτων πέρασε και διάταξη που επιτρέπει να απελαύνονται αλλοδαποί, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό έχουν ζήσει στη Δανία, εφόσον καταδικαστούν σε άνευ όρων φυλάκιση για «κορονο-αδικήματα».

ΣΟΥΗΔΙΑ
Επιστήμονες αντιδρούν στην τακτική της κυβέρνησης

Ανησυχητική η κατάσταση σε γηροκομεία

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Την αντίδραση περίπου 2.000 επιστημόνων και ερευνητών στη Σουηδία έχει προκαλέσει η στάση της κυβέρνησης (Σοσιαλδημοκράτες - Πράσινοι), που δεν έχει λάβει μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ διεξάγονται ελάχιστα τεστ.

Πριν από λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν επανέλαβε πως «όλοι, ως άτομα, πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη. Δεν μπορούμε να νομοθετούμε και να απαγορεύουμε τα πάντα». Στη Σουηδία λειτουργούν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, επιχειρήσεις, καφέ και εστιατόρια, ενώ επιτρέπονται συναθροίσεις έως και 50 ατόμων.

Υγειονομικοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα δήλωσαν την περασμένη βδομάδα ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανάμεσά τους και νέοι άνθρωποι.

Στη Σουηδία, μια χώρα με περίπου 10 εκατ. πληθυσμό και στην οποία εξετάζονται για κορονοϊό μόνο οι βαριά ασθενείς που νοσηλεύονται, είχαν ανακοινωθεί μέχρι την Πέμπτη 5.466 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 282 θάνατοι, με 43 νεκρούς το τελευταίο 24ωρο. Στη Νορβηγία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 5.119 και οι νεκροί 47, ενώ στη Δανία ήταν 3.355 και 123 αντίστοιχα.

Κι ενώ η σουηδική κυβέρνηση μόλις την περασμένη βδομάδα απαγόρευσε τις επισκέψεις στα γηροκομεία της χώρας, την Πέμπτη τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν πως ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε ανησυχητικό βαθμό σε γηροκομεία της πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, είχαν διαγνωστεί 250 ηλικιωμένοι με κορονοϊό και τουλάχιστον 50 έχουν πεθάνει, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας «Familjelakarna», η οποία είναι υπεύθυνη για την ιατρική περίθαλψη σε αρκετά γηροκομεία της περιοχής.

«Παίρνουμε μηνύματα, από τη Στοκχόλμη και άλλες περιοχές της χώρας, ότι υπάρχουν αυξημένα περιστατικά στα γηροκομεία», επιβεβαίωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση ο επικεφαλής επιδημιολόγος της αρμόδιας υπηρεσίας, Αντερς Τέγκνελ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ