Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΔΑΝΙΑ
Νέα μέτρα καταστολής με πρόσχημα ... την «κορονο-εγκληματικότητα»

Με διαδικασίες fast track ψηφίστηκε στη Δανία νόμος που με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού προωθεί ακόμα πιο αυστηρά μέτρα καταστολής, που δείχνουν ότι η αντιλαϊκή φαρέτρα διευρύνεται με επιδίωξη να παραμείνει και μετά.

Ηδη πριν από τρεις βδομάδες είχε ψηφιστεί στη Βουλή νόμος, με διαδικασίες fast track και τότε, ο οποίος προέβλεπε μια σειρά από περιοριστικά μέτρα. Την προηγούμενη Δευτέρα ο Δανός πρωθυπουργός είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι «γρήγορα θα επανέλθει η κανονικότητα», ωστόσο την Τετάρτη ψηφίστηκε και ο νέος νόμος.

Τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτόν για τη λεγόμενη «κορονο-εγκληματικότητα», με ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 21 Μάρτη 2021, αυστηροποιούν τις ποινές. Με βάση τον νέο νόμο διπλασιάζονται ή σε ειδικές περιπτώσεις τετραπλασιάζονται οι ποινές για αδικήματα που έχουν σχέση με τον κορονοϊό.

Για παράδειγμα, διπλασιάστηκε η ποινή για περιπτώσεις: Παρενόχλησης δημοσίων υπαλλήλων (αστυνομικούς κ.λπ.), για βία και απειλές, προσβολή ενάντια σε δημόσιους υπαλλήλους, για ταραχές που αποσκοπούν στη διάπραξη βίας, για σοβαρή διατάραξη της ειρήνης και της τάξης σε δημόσιο χώρο, και για παράβαση του νόμου περί κάλυψης προσώπου. Ιδιαίτερα σε περίπτωση κλοπής αντισηπτικών ή μέσων προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.) επιβάλλεται ποινή φυλάκισης, χωρίς ο νόμος να καθορίζει τη διάρκεια.

Εισηγητικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Nick Hekkerup, για να δικαιολογήσει το νόμο είπε ότι «υπάρχει κίνδυνος οι δανέζικες αρχές κατά τη διάρκεια της επιδημίας να αντιμετωπίσουν σφοδρές αντιδράσεις, ή να προκληθούν ταραχές στους δρόμους, και γι' αυτό υπάρχει ανάγκη για διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της δημόσιας ειρήνης». Από αυτά γίνεται σαφές ότι βασικά στο στόχαστρο των μέτρων βρίσκονται οι ενδεχόμενες λαϊκές διαμαρτυρίες.

Ο υπουργός αποκτά επίσης το δικαίωμα να αποκλείει ιστοσελίδες που παραβαίνουν νόμους που σχετίζονται με την πανδημία.«Μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι το Κοινοβούλιο βρήκε το μεγάλο σφυρί και το χρησιμοποιεί για όσους κάνουν απάτες ή παραβιάζουν τον νόμο», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης πριν περάσει η πρόταση.

Να σημειωθεί τέλος ότι με πρόταση των ακροδεξιών κομμάτων πέρασε και διάταξη που επιτρέπει να απελαύνονται αλλοδαποί, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό έχουν ζήσει στη Δανία, εφόσον καταδικαστούν σε άνευ όρων φυλάκιση για «κορονο-αδικήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ