Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - EE
Πακτωλός κεφαλαίων με νέα αντεργατικά μέτρα για τη θωράκιση των ομίλων

Με επόμενο σταθμό τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Τρίτη εξελίσσονται οι διεργασίες γύρω από τα κάθε είδους προγράμματα και τις παρεμβάσεις που αφορούν τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε επίπεδο ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με όσα ήδη έχουν γίνει γνωστά στην προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα συζητηθούν:

-- Η «αντασφάλιση της εργασίας», όπως οι ίδιοι αποκαλούν την κρατική επιδότηση των εργοδοτών για τα κάθε είδους εθνικά προγράμματα «μερικής απασχόλησης», που ξεδιπλώνεται σε αυτή τη φάση από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, όπως βέβαια και από αυτή της ΝΔ.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός εργαλείου (με το όνομα SURE) που θα αποτελεί εγγύηση για δάνεια έως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το «εργαλείο» αυτό θα επιτρέπει στα κράτη - μέλη να λαμβάνουν δάνεια «με ευνοϊκούς όρους» «για να καλύψουν το κόστος που συνδέεται απευθείας με τη δημιουργία ή την παράταση των εθνικών προγραμμάτων μερικής απασχόλησης», εξηγεί η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Στο όνομα δηλαδή της διατήρησης των θέσεων εργασίας, το πρόγραμμα επιχειρεί να στηρίξει και να μονιμοποιήσει όλες τις μορφές «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, οι οποίες μετά το τέλος της πανδημίας θα πάρουν ακόμα πιο εκτεταμένη μορφή και το κράτος θα αναλάβει να πληρώνει ένα μέρος του μισθού, απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις από αυτό το βάρος, το οποίο βέβαια μετακυλίεται στους φορολογούμενους, οι οποίοι θα πρέπει στη συνέχεια να πληρώσουν τα εν λόγω κρατικά δάνεια.

Παραπέρα, σύμφωνα με το νεόκοπο σχέδιο, «στον ελεύθερο χρόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες που θα ωφελήσουν τόσο την εταιρεία όσο και τους ίδιους», ενώ επισημαίνεται πως το πρόγραμμα αφορά την «προστασία των μέσων βιοπορισμού» των εργαζομένων που συνδέονται με την προσπάθεια διατήρησης του επιπέδου κατανάλωσης, που έχει να κάνει με τη διάσωση του τζίρου των επιχειρηματικών ομίλων.

-- Η προσπάθεια συμβιβασμού στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, που περιλαμβάνει προτάσεις όπως η «αναβάθμιση» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), έτσι ώστε να κινητοποιηθούν περισσότερα κεφάλαια για τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς επίσης η άμεση αξιοποίηση ταμειακών διαθεσίμων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Σε αυτό το επίπεδο, η ΕΤΕπ προτείνει τη συγκρότηση ενός ταμείου εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου αναμένεται η διοχέτευση πρόσθετης χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις ύψους 200 δισ. ευρώ.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για άμεση αξιοποίηση ταμειακών διαθεσίμων του ESM, συνολικού ύψους 410 δισ. ευρώ. Λόγος γίνεται για αξιοποίηση ποσών στο 2% του ΑΕΠ ως δείκτη αναφοράς για τη διαθέσιμη χρηματοδότηση προς τα κράτη - μέλη, με προσαρμογές ανάλογες με τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης σε κάθε οικονομία. Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, η δυνατότητα χρηματοδότησης που θα καταλήξει στους επιχειρηματικούς ομίλους μπορεί να φτάσει μέχρι τα 4 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΕSM, Κλ. Ρέγκλινγκ, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή σε 15 ευρωπαϊκές εφημερίδες ανεβάζει το λογαριασμό, λέγοντας ότι «για να υποστηριχθεί η οικονομία, η συνολική δημοσιονομική ανταπόκριση μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι θα φτάσει κατά μέσο όρο το 2,3% του ΑΕΠ το 2020. Τα σχέδια στήριξης της ρευστότητας, που συνίστανται σε δημόσιες εγγυήσεις και αναβαλλόμενες φορολογικές πληρωμές για επιχειρήσεις και ιδιώτες, αντιστοιχούν σε περισσότερο από 13% του ΑΕΠ».

-- Ανοιχτό, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει και το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγου. Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο αυτό, όπως και όλα τα προηγούμενα, θα συνοδεύεται από δυσβάσταχτους όρους και προϋποθέσεις, που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών, ενώ πίσω από την «κουρτίνα» η συζήτηση εστιάζει στους εποπτικούς ελέγχους που θα διενεργούν οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» αναφορικά με τους τελικούς αποδέκτες και τη μοιρασιά των ποσών αυτών από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Δεδομένο άλλωστε θεωρείται το πέρασμα σε φάση διόγκωσης των κρατικών χρεών (και του ελληνικού) μέσω των οποίων σχεδιάζονται τα πακέτα διάσωσης και στήριξης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, τα αντεργατικά μέτρα που «τρέχουν» με αφορμή τον κορονοϊό θα παραμείνουν και την «επόμενη μέρα», όπως ουσιαστικά ομολογείται από τα επιτελεία της ΕΕ, στο πλαίσιο διαμόρφωσης του νέου πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανεξάρτητα από εύθραυστους συμβιβασμούς, μόνιμους ανταγωνισμούς και «ρητορικές» γύρω από τα πακέτα των κρατικών διασώσεων, τα σπασμένα για μια ακόμη φορά θα φορτωθούν στις λαϊκές πλάτες και μάλιστα σε πολυετή ορίζοντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ