Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΗ
Σπάμε τη σιωπή μας, δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για την υγεία του λαού!

Στα νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας το επίκεντρο της συντονισμένης κινητοποίησης των υγειονομικών, με τη στήριξη δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων

Από προηγούμενη παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο Υγείας

Eurokinissi

Από προηγούμενη παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ στο υπουργείο Υγείας
Κάλεσμα για μέρα πανελλαδικής δράσης για την Υγεία την Τρίτη 7 Απρίλη, Παγκόσμια Μέρα Υγείας, με σύνθημα «Σπάμε τη σιωπή μας, δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για μέτρα προστασίας, για την υγεία του λαού», απευθύνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), την ώρα που όλο και περισσότερα σωματεία υγειονομικών ανακοινώνουν πρωτοβουλίες τη μέρα εκείνη, με τη στήριξη σωματείων και φορέων της κάθε περιοχής.

Αιχμή της μέρας πανελλαδικής δράσης για την Υγεία είναι οι διεκδικήσεις για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
  • Πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

Οι παρεμβάσεις που ήδη εξαγγέλλονται αξιοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο, τηρουμένων των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, και περιλαμβάνουν κινητοποιήσεις στον προαύλιο χώρο των νοσοκομείων, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις, συνεντεύξεις Τύπου κ.ά.

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Να στηρίξουν τη δράση των υγειονομικών και να πολλαπλασιάσουν τις σχετικές πρωτοβουλίες και τις συμβολικές κινητοποιήσεις κάλεσε το ΠΑΜΕ τα συνδικάτα, μέσα από διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη.


Ηδη, τις προηγούμενες μέρες, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς στάθηκαν στο πλευρό των υγειονομικών συμμετέχοντας στις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους στις εισόδους των νοσοκομείων.

Στην Πρέβεζα, μαζί με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, διεκδίκησαν μέσα ατομικής προστασίας τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων ΟΤΑ, Οικοδόμων, Οδηγών, Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Εμπορικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

Στα Τρίκαλα, σωματεία της πόλης (Σωματεία Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, Οικοδόμων, Λογιστών και Βοηθών Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Συνταξιούχων ΙΚΑ) πραγματοποίησαν συμβολική κινητοποίηση στην είσοδο του νοσοκομείου της πόλης.

Τη σκυτάλη παίρνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ, που αποφασίζουν τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις την Τρίτη, σχεδιάζουν εξορμήσεις στις γειτονιές με τρικάκια και συνθήματα, πανό και αφίσες, πολύμορφες πρωτοβουλίες με τα αιτήματά τους.

Οι πρωτοβουλίες που έχουν αποφασιστεί

Στα νοσοκομεία της Αττικής

  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο προχωράει σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου. Η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα, μετά από έκτακτη ΓΣ που έγινε την περασμένη Πέμπτη.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συνέλευση στα ΤΕΠ. Σχεδόν καθημερινά και παράλληλα με τον τιτάνιο αγώνα που δίνει το προσωπικό ενάντια στις ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα, το Σωματείο αναπτύσσει δράσεις όπως έκτακτες συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση, παρεμβάσεις κ.α. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στη σίτιση, στη φύλαξη, στη συντήρηση κ.α.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο ΚΑΤ θα προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση και διαμαρτυρία στις 12 το μεσημέρι, στο προαύλιο του νοσοκομείου.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικόν» θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση στο αίθριο και το προαύλιο του νοσοκομείου από τις 8 π.μ. μέχρι τις 10 π.μ.
  • Στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα», με απόφαση του Σωματείου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι, στην πύλη του νοσοκομείου.
  • Στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», θα γίνει συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 το πρωί στην πύλη του νοσοκομείου.
  • Στο ΓΚ Νίκαιας, με απόφαση της συνέλευσης γιατρών θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στο προαύλιο του νοσοκομείου.
  • Στο ΨΝΑ Δαφνί, θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Στα νοσοκομεία της περιφέρειας

  • Στη Θεσσαλονίκη, συμβολική κινητοποίηση στα προαύλια των νοσοκομείων με επίκεντρο το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», 8 π.μ. - 10 π.μ., αποφάσισε η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.
  • Σε συμβολική διαμαρτυρία στην πύλη του νοσοκομείου προχωρά την ίδια μέρα, στις 12 μ., το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, συνεχίζοντας την πολύμορφη δράση των προηγούμενων ημερών.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων νοσοκομείου Λευκάδας θα προχωρήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, στις 11 το πρωί.
Από τη δράση συνδικαλιστικών και μαζικών οργανώσεων
  • Παρεμβάσεις σε δομές Υγείας στο κέντρο και τις συνοικίες της Αθήνας οργανώνουν σωματεία και φορείς: Στα Νότια στο νοσοκομείο «Ασκληπιείο» Βούλας, στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ στην Καλλιθέα και στο Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Στον Πειραιά στα νοσοκομεία «Τζάνειο», «Μεταξά» και Κέντρα Υγείας. Στα Ανατολικά στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Στο Θριάσιο, στην πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού και Κέντρα Υγείας της περιοχής (Ανω Λιόσια, Ασπρόπυργος, Μαγούλα, Ελευσίνα).
  • Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στη 1 μ.μ., στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο. Ταυτόχρονα, αντιπροσωπεία της διοίκησης θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του ΓΝΠ «Ο Αγιος Αντρέας».
  • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου θα πραγματοποιήσει συμβολική κινητοποίηση, στις 11 π.μ., στον ΕΟΠΥΥ.
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές συνελεύσεις στα εργοτάξια «Παπαστράτου» και «River West», που θα αφορούν τις ελλείψεις των δομών δημόσιας Υγείας, τη διεκδίκηση μέσων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Τις προηγούμενες μέρες το Συνδικάτο συζήτησε με εργαζόμενους στο εργοτάξιο Κριεζώτου και Πανεπιστημίου, κάνοντας παρέμβαση για ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στο χώρο δουλειάς.
  • Οι Ομάδες Γυναικών Σέκλιζας - Ταμασίου της ΟΓΕ καλούν παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου να συμμετάσχουν με μηνύματα, ζωγραφική, κείμενο ή ποίημα στην προσπάθεια να δυναμώσουν οι φωνές που διεκδικούν μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού. Τα υλικά θα σταλούν ηλεκτρονικά στον Σύλλογο έως την Κυριακή και στις 7 Απρίλη θα παραδοθούν στους υγειονομικούς.
Στήριξη από φοιτητικούς συλλόγους

Τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών και των εργαζομένων σε όλους τους χώρους δουλειάς στηρίζουν με ψηφίσματά τους και φοιτητικοί σύλλογοι, μπροστά στη μέρα πανελλαδικής δράσης. Στα ίδια ψηφίσματα μάλιστα αποφασίζουν να διοργανώσουν εθελοντικές αιμοδοσίες, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη που υπάρχει, καθώς οι μονάδες αίματος έχουν μειωθεί κατά 40% (βλέπε αναλυτικά και σελίδα 38).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ