ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Οι ευρωεκλογές τροφοδοτούν εξελίξεις

Εργατική διαδήλωση στην Πράγα
Εργατική διαδήλωση στην Πράγα
Ραγδαίες ήταν οι πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν το αποτέλεσμα των ευρω-εκλογών στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Κάτω από την πίεση της τεράστιας εκλογικής ήττας του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (ποσοστό 8,8% έναντι 30% στις βουλευτικές εκλογές του 2002), ο πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Σπίντλα αναγκάστηκε να ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» από το ίδιο του το κόμμα. Αρχικά ο Σπίντλα είχε δηλώσει ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το ίδιο το Κοινοβούλιο αλλά επειδή τα πράγματα εκεί δεν ήταν και τόσο ρόδινα (ο δεξιο-αριστερός κυβερνητικός συνασπισμός διέθετε πλειοψηφία μόλις μίας έδρας 101 σε σύνολο 200 βουλευτών) ο πρωθυπουργός τελικά απευθύνθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του. Εκεί ωστόσο δοκίμασε μια πικρή έκπληξη αφού με ψήφους 103 έναντι 77 η ΚΕ του κόμματός του τον καταψήφισε. Τελικά την Τετάρτη που πέρασε, ο πρωθυπουργός και σύσσωμη η κυβέρνηση της χώρας παραιτήθηκαν.

Η κυβέρνηση στην Τσεχία είχε προβλήματα από την πρώτη στιγμή που σχηματίστηκε αφού ήταν φανερό ότι ήταν προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων και συνδιαλλαγών προκειμένου να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν αυστηρότερα οι νεο-φιλελεύθερες πολιτικές που απαιτεί η ΕΕ. Το μεγαλύτερο κόμμα ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες (CSSD), ενώ στην κυβέρνηση συμμετείχαν και οι Χριστιανοδημοκράτες (KDU-CSL) και το φιλελεύθερο κόμμα της Ενωσης Ελευθέρων (US-DEU). Από την άλλη βρίσκεται το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών (ODS) από το οποίο προέρχεται και ο πρόεδρος της χώρας Βάτσλαβ Κλάους ενώ η πραγματική αντιπολίτευση είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας (KSCM). Με τη μικρότερη δυνατή πλειοψηφία ο ετερογενής κυβερνητικός συνασπισμός έφτασε πολλές φορές στα πρόθυρα της κατάρρευσης, κυρίως έπειτα από τις δυναμικές εργατικές κινητοποιήσεις του περασμένου φθινοπώρου. Ωστόσο ως διά μαγείας πάντοτε οι 101 ψήφιζαν υπέρ των αντιλαϊκών προγραμμάτων παρά τις περί του αντιθέτου κορόνες ορισμένων. Τελικά αυτό που δεν έκαναν οι ίδιοι (δηλαδή να βάλουν τέλος στις αντιλαϊκές πολιτικές) επιχείρησε να το κάνει ο ίδιος ο λαός στις ευρω-εκλογές. Αν και η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή (προϊόν και αυτό της γενικότερης δυσαρέσκειας) το μήνυμα ήταν σαφές. Τα κυβερνητικά κόμματα καταδικάστηκαν, νικήτρια ήταν η συντηρητική αντιπολίτευση ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα αναδείχτηκε σε δεύτερη πολιτική δύναμη με ποσοστό 20,7%. Οι Χριστιανοδημοκράτες μάλιστα με λίγο πάνω από 9% κατάφεραν να ξεπεράσουν τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ οι Φιλελεύθεροι καταποντίστηκαν.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Ο πρώτος που αναμένεται να λάβει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, ο μόλις 34 χρονών Στάνισλαβ Γκρος, επονομαζόμενος από το φιλικό Τύπο και «πρίγκιπας» των Σοσιαλδημοκρατών. Ο Γκρος ξεκίνησε ήδη συνομιλίες με τους προηγούμενους κυβερνητικούς εταίρους αλλά τα πράγματα αυτή τη φορά δε θα είναι καθόλου απλά, διότι ήδη δύο βουλευτές των Φιλελευθέρων διαχώρισαν τη θέση τους από την ηγεσία και ανακοίνωσαν ότι δε θα ψηφίσουν υπέρ της ανανέωσης του τριπλού κυβερνητικού σχήματος. Η συντηρητική αντιπολίτευση από την πλευρά της έχει κάνει ήδη σαφές ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών προκειμένου προφανώς να αναρριχηθεί στην εξουσία. Τελικά καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι ο Γκρος θα καταφέρει να γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν και μάλλον αυτό δε θα πρέπει να ενδιαφέρει και πάρα πολύ. Αντίθετα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις και η συμπεριφορά των πολιτικών πρωταγωνιστών και άλλων παραγόντων σε σχέση με το ΚΚΒΜ σ' αυτή την περίοδο πολιτικού αναβρασμού.

Ο Γκρος έχει ήδη κάνει σαφές ότι δε θα σχηματίσει κυβέρνηση με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος (πράγμα που υποτίθεται ότι αναγράφεται και σε κάποια από τις βασικές διακηρύξεις του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών), ενώ ο αστικός Τύπος επαναλαμβάνει με «ανακούφιση» ότι ούτε ο πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους θα διόριζε ποτέ μια τέτοια κυβέρνηση. Από την άλλη στο προσκήνιο έχουν βγει διάφοροι οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες από μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες που κάνουν λόγο για τον «κίνδυνο» που υπάρχει να μην «ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις» (όπως για παράδειγμα να παγώσουν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, να μειωθούν οι φόροι για τις επιχειρήσεις και το κυριότερο να περιοριστούν δραματικά τα κρατικά έξοδα προκειμένου η χώρα να γίνει κάποια στιγμή μέλος της ΟΝΕ) μετά την παραίτηση Σπίντλα (σχετικό δημοσίευμα υπήρξε και στους βρετανικούς Financial Times) αλλά και για τον κίνδυνο που υπάρχει γι' αυτές τις «μεταρρυθμίσεις» από μια ενδεχόμενη συμμετοχή των κομμουνιστών στην κυβέρνηση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα σημειώσουν μεγάλες απώλειες αν τελικά αναγκαστούν να «πάνε» σε εκλογές και ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση χωρίς τους Συντηρητικούς δε θα είναι λειτουργική για τους σκοπούς της αστικής τάξης...


Γ. Παπ.


Ευρωατλαντική συμμετοχή στο Ιράκ

Η πρόσφατη Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε, για πολλοστή φορά, την αμερικανική πρωτοκαθεδρία στη βορειο-ατλαντική συμμαχία. Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων του λεγόμενου γαλλο-γερμανικού άξονα στάθηκαν στη γνωστή γραμμή ενός διορθωτικού περιορισμού των αμερικανικών επιδιώξεων χωρίς να διαχωρίζονται επί της ουσίας. Πρόκειται για το κυριότερο ζήτημα, τη νέα συγκρότηση του Ιράκ ως απόλυτα ελεγχόμενης δύναμης στην περιοχή από τους ευρω-ατλαντιστές εταίρους.

Η ανοιχτή φορτική επιδίωξη των ΗΠΑ ήταν να σύρουν τους υπολοίπους σε στρατιωτική συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην κατοχή του Ιράκ. Αυτό θα επέτρεπε στις ΗΠΑ να γενικεύσουν την πολεμική επεμβατική ευθύνη στους εταίρους έναντι των αραβικών πληθυσμών με ό,τι συνέπειες συνεπάγεται αυτό εις βάρος τους. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα απαγκίστρωσης στρατιωτικών αμερικανικών δυνάμεων, γεγονός με ιδιαίτερη οικονομική σημασία στις ΗΠΑ και κυρίως τον αντίκτυπο ενίσχυσης της αμερικανικής κυβέρνησης ενόψει των προεδρικών εκλογών. Εχει σημασία να σημειωθεί ότι η όποια εξέλιξη δεν περιορίζει το εύρος των αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ ως αποκλειστική επικυρίαρχη δύναμη.

Αυτές οι αιτιάσεις πρέπει περίπου να λειτούργησαν στο μυαλό των ευρω-εταίρων του ΝΑΤΟ. Ας μην ξεχνιέται ότι η επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ έγινε χωρίς την έγκριση των κυριότερων ευρω-εταίρων (Γαλλία, Γερμανία) και ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τα γαλλικά, κυρίως, συμφέροντα. Επίσης είναι γνωστή η χρόνια προσπάθεια του γαλλικού ιμπεριαλισμού να εισχωρήσει βαθιά στη Μέση Ανατολή ως επιπλέον καθοριστικός παράγοντας, γεγονός που προσθέτει μια επιπλέον πλευρά στις πολλαπλές αντιθέσεις του γαλλικού με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Με βάση αυτό το χρόνιο προηγούμενο και ως προέκτασή του μέσα στο ΝΑΤΟ οι ευρω-εταίροι πίσω από τις γαλλικές αντιδράσεις βρήκαν τη γνωστή «χρυσή τομή» ώστε και την ουσία των γενικών ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων να ικανοποιήσουν κι αυτοί να σκεπαστούν με το διάφανο πέπλο της ντροπής. Μετέτρεψαν την αμερικανική απαίτηση για το Ιράκ σε συμμετοχή τους στην εκπαίδευση, οργάνωση και συγκρότηση ιρακινών σωμάτων στρατού και ασφάλειας κατά τα ευρω-ατλαντικά πρότυπα ελέγχου και λαϊκής υποταγής. Η υποκρισία τους γίνεται χαρακτηριστική στο έδαφος της κάθε χώρας του ΝΑΤΟ που θα αναλάβει. Φαίνεται ότι πιστεύουν πως θα περιορίσουν τις αραβο-λαϊκές αντιδράσεις αντιποίνων. Στην πραγματικότητα γίνονται πόλος έλξης τρομοκρατικών χτυπημάτων μέσα στη χώρα τους. Προκαλεί εντύπωση αποτελεσματικά το Ιράκ και επισπεύδουν τη φαινομενική παράδοση της πολιτικής κυβέρνησης σε Ιρακινούς δικούς τους πράκτορες.

Η τελική ευθυγράμμιση κοινής πολιτικής στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ στη δεδομένη στιγμή της αδυναμίας των ΗΠΑ στο Ιράκ δένει με τα δυο αλληλένδετα γεγονότα: Οι Αμερικανοί διορίζουν και στηρίζουν στρατιωτικά την κυβέρνηση των Ιρακινών Τσολάκογλου και οι ευρω-εταίροι αναλαμβάνουν μαζί με τους Αμερικανούς την οργάνωση κι εκπαίδευση των Ταγμάτων Ασφαλείας αυτής της κυβέρνησης. Στο επιπλέον αυτό χοντρό παιχνίδι ισχυρών συμφερόντων, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να συμμετάσχει η Ελλάδα ως εκπαιδεύουσα χώρα στη συγκρότηση ταγματασφαλιτών και μάλιστα εξετάζει να στείλει επιπλέον μισθοφορικό σώμα στο Αφγανιστάν. Εχει, μάλιστα, προνοήσει να το στείλει μετά την Ολυμπιάδα της Αθήνας. Ετσι νομίζει ότι δύναται να κοροϊδεύει τους αραβικούς λαούς. Οπως και νά 'χει η ενοχή της είναι δεδομένη με άδηλες έως εφιαλτικές επιπτώσεις στο χρόνο.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ