ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στην πάλη ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης

Πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα 28 - 29 Σεπτέμβρη

Το προεδρείο της Συνδιάσκεψης στη Λισαβόνα
Το προεδρείο της Συνδιάσκεψης στη Λισαβόνα
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η πρόσφατη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κινημάτων Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας στις 28 και 29 Σεπτέμβρη με θέματα συζήτησης τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και τη νέα «Ευρωπαϊκή Συνθήκη», τις νέες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την «αντιπυραυλική ασπίδα», καθώς και την πάλη των λαών και των κινημάτων ενάντια στα παραπάνω. Διοργανωτές της Διάσκεψης ήταν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και Συνεργασία.

Αποφασίστηκε η διεξαγωγή καμπάνιας με τον τίτλο «Αποστρατιωτικοποιήστε την Ευρώπη, υπερασπίστε την Ειρήνη», ενέργεια που αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί την πρώτη συγκεκριμένη καμπάνια που αποφασίζει το ΠΣΕ στην Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η διοργάνωση διεθνούς Συνδιάσκεψης μαζί με την Τουρκική Επιτροπή Ειρήνης για τη Μέση Ανατολή στην Ιστανμπούλ στις 12 - 13 Γενάρη, και Βαλκανική Συνδιάσκεψη κινημάτων ειρήνης από την ΕΕΔΥΕ και το ΠΣΕ στη Θεσσαλονίκη.

Με ανεβασμένο το κύρος του ΠΣΕ, ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, μας μίλησε για τη δράση του ΠΣΕ στην Ευρώπη μπροστά στο επόμενο Συνέδριό του.

Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης
Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης
Οπως υπογράμμισε «το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) αναμφίβολα έχει ανεβάσει τον τελευταίο καιρό τους ρυθμούς της παρέμβασής του και στην Ευρώπη, στην προσπάθειά του να αναδείξει τα σημαντικά και καυτά μέτωπα της πάλης κατά του ιμπεριαλισμού και του πολέμου. Χωρίς να θεωρεί κανείς ότι η Ευρώπη είναι το κέντρο του κόσμου, γίνεται εύκολα αντιληπτή η ιδιαίτερη σημασία που έχει το δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος σε αυτήν την ήπειρο, όπου εδρεύουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και από όπου εφορμούν Ευρωπαίοι και Υπερατλαντικοί ιμπεριαλιστές για τα φιλοπόλεμα σχέδιά τους, όπου γίνεται πλιάτσικο στις "νέες Δημοκρατίες" της Ανατολικής Ευρώπης και ανταγωνισμός στον αντικομμουνισμό και τη δημιουργία προτεκτοράτων από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Εχει σημασία λοιπόν ότι το ΠΣΕ στην Ευρώπη όχι μόνο ανασυγκρότησε τις δυνάμεις του, κατοχύρωσε την παρουσία του σε πάνω από 20 χώρες και προχωράει έμπρακτα με δράσεις και πρωτοβουλίες στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ, της με ή χωρίς "Ευρω-συνθήκη" στρατιωτικοποίησής της, της στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ, του χτυπήματος λαϊκών και δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Αρχισε να ξεπερνιέται το μούδιασμα του κινήματος και να χειραφετείται από λογικές ότι τάχα η ΕΕ μπορεί να είναι το αντίβαρο στην πολιτική των ΗΠΑ, μιας και η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι η ΕΕ στην "καλύτερη περίπτωση" λειτουργεί ως ανταγωνιστής των ΗΠΑ, με δεδομένη την άμεση και έμμεση συνεργεσία της σε όλα τα μεγάλα θέματα που είναι ανοιχτά στο τραπέζι (Ιράκ, Κόσσοβο, Ιράν, Παλαιστίνη, "Αντιπυραυλική Ασπίδα" κ.λπ.».

Ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, πρόσθεσε: «Η συνδιάσκεψη της Λισαβόνας τις περασμένες μέρες, αλλά και η προηγούμενη ευρωπαϊκή διάσκεψη του ΠΣΕ στις Βρυξέλλες (Ιούνης 2007), δείχνουν το ανεβασμένο κύρος του ΠΣΕ, την ικανότητά του να συσπειρώνει και να προσανατολίζει σε νέους αγώνες και συγκεκριμένες καμπάνιες με αιχμή τον Ευρω-στρατό,τις Αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ευρώπη». Ο Ηρ. Τσαβδαρίδης πρόσθεσε ότι «το ΠΣΕ αντιτάσσεται και καταγγέλλει τη στρατιωτική παρουσία και εμπλοκή στο Αφγανιστάν από τις "προοδευτικές" κυβερνήσεις της Ιταλίας και Ισπανίας, που απέσυραν μάλιστα τα στρατεύματά τους από το Ιράκ γι' αυτό τον σκοπό. Οι απόψεις περί "πράξεις μη βίας" και "πολιτισμός για την ειρήνη" που κατατίθενται κατά καιρούς δε δυσφημίζουν μόνο το Κίνημα σήμερα, αλλά αποτελούν και τη διαστροφή στην ανάγνωση της ιστορίας των λαών που αγωνίζονται για την ελευθερία και την εθνική τους ανεξαρτησία. Για αυτό και απορρίπτονται από τη συντριπτική πλειοψηφία μέσα στο ΠΣΕ».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «το ΠΣΕ πατώντας όλο και πιο γερά στα πόδια του, σε κάθε χώρα και στο λαϊκό και φιλειρηνικό κίνημά της, προχωράει σε έναν φιλόδοξο σχεδιασμό το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα το ερχόμενο παγκόσμιο Συνέδριό του, τον Απρίλη 2008 στη Βενεζουέλα. Εκεί θα ανταμώσουν αγωνιστές και κινήματα από 100 χώρες, ενώνοντας τις φωνές τους ενάντια στον κοινό εχθρό των λαών, τον ιμπεριαλισμό».

Οι παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών

Μιλώντας στη Διάσκεψη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ΓΓ του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης, συγκρίνοντας την άτυπη σύνοδο των υπουργών άμυνας της ΕΕ - που διεξάγονταν τις ίδιες μέρες - και την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «οι δύο αυτές συναντήσεις αποτελούν ένα διακριτό παράδειγμα των δύο κόσμων που βρίσκονται σε σύγκρουση σήμερα». «Από τη μια υπάρχει ο κόσμος του ιμπεριαλισμού, του πολέμου, των συγκρούσεων, της στρατιωτικοποίησης, της κατοχής ξένων χωρών, η διαμάχη για τη διανομή των αγορών και της νεοαποικιοκρατίας. Αυτός ο κόσμος επιχειρεί να εγκαθιδρύσει μια ιμπεριαλιστική κυριαρχία και ένα βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που συγκεντρώνει τον πλούτο στα χέρια των λίγων και ενισχύει τη φτώχεια και την ανέχεια. Από την άλλη, είναι ο κόσμος της ειρήνης και του αφοπλισμού, ο κόσμος της φιλίας, της αλληλεγγύης, της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Από τη μια πλευρά, συμπλήρωσε, είναι η ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση που συνεργάζεται αρμονικά με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, επιχειρεί επεμβάσεις σε όλες τις ηπείρους, αναπτύσσει σχέδια για παραπέρα στρατιωτικοποίηση. Την ίδια στιγμή, προσπαθεί να αρπάξει ένα μέρος της μοιρασιάς των αγορών, ώστε να εξασφαλίσει το μερίδιό της στα κέρδη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Από την άλλη, τα κινήματα ειρήνης και οι λαοί της Ευρώπης αντιστέκονται και αντιτίθενται στην ιμπεριαλιστική πολιτική. Τα κινήματα ειρήνης καλούνται να συμμετάσχουν σ' αυτόν τον αγώνα της αντίστασης μαζί με τα κοινωνικά κινήματα της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των γυναικών».

Από τη μεριά του, ο Τ. Πφλίγκερ από την Γερμανία επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η ευρωπαϊκή υπηρεσία άμυνας στις Βρυξέλλες είναι στην πραγματικότητα υπηρεσία εξοπλισμών και πολέμου. Συνδέει και διαχειρίζεται τα συμφέροντα του στρατιωτικού - βιομηχανικού συμπλέγματος και των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ στην εξάπλωση της οικονομικής κυριαρχίας στον κόσμο και ελέγχεται από το διευθυντήριο της ΕΕ. Η νέα "μίνι συνθήκη" διατηρεί όλα τα αντιδραστικά στοιχεία του σχεδίου "Ευρωσυντάγματος", αποτελεί εμπαιγμό και πρέπει να απορριφθεί».

Ο Γ. Κόλιτσεκ από την Τσεχία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το κόμμα μας - το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας και η νεολαία του - έχουν ήδη συγκεντρώσει πάνω από 130.000 υπογραφές ενάντια στην αμερικανική βάση ραντάρ. Είναι μικρή μειοψηφία όσοι συμφωνούν με τα σχέδια των ΗΠΑ».

Ο Π. Γκερέρο, ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι ευθύνες της Πορτογαλικής κυβέρνησης, τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης είναι τεράστιες, για την ευθυγράμμιση και ενεργή συμμετοχή της στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ιδιαίτερα από το Σύνταγμα της χώρας του 1975 δεν επιτρέπεται η πολεμική εμπλοκή της χώρας στο εξωτερικό».

Ενώ ο Β. Μέιερ από την Ισπανία υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση Θαπατέρο απέσυρε τα στρατεύματά μας από το Ιράκ και τα επανατοποθέτησε στο Αφγανιστάν, εκεί είναι τα όριά της, και είναι υπόλογη για την αναντιστοιχία με τη θέληση του ισπανικού λαού».


Κλ. Χ


Οι συμμετέχοντες

Στη Διάσκεψη της Λισαβόνας πήραν μέρος:

  • Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία
  • Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη
  • Γερμανικό Συμβούλιο Ειρήνης
  • Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ειρήνης (Γερμανία)
  • Αντιιμπεριαλιστική Λίγκα Βελγίου
  • Τουρκική Επιτροπή Ειρήνης
  • Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης
  • Επιτροπές κατά των Βάσεων Πολωνίας
  • Τσέχικο Κίνημα Ειρήνης
  • Φόρουμ Βελιγραδίου για τον κόσμο των ίσων
  • Τσέχικη Κοινωνία Ειρήνης
  • Συμβούλιο Ειρήνης Δανίας
  • Συμβούλιο Ειρήνης Ελβετίας
  • Στρατιώτες ενάντια στον Πόλεμο (Τσεχία)
  • Ισπανική Επιτροπή για την υπεράσπιση της Αλληλεγγύης και της Ειρήνης
  • ΟΣΠΑΛ Ισπανίας
  • Συντονιστικό Γερμανικών Φορέων Ειρήνης
  • ΒΡΕΝΤΕ (Βέλγιο)
  • Επιτροπή Ειρήνης Γεωργίας
  • Γαλλικό Κίνημα Ειρήνης

Από την Πορτογαλία συμμετείχε όλη η εθνική Διεύθυνση της Οργάνωσης με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ρούι Ναμοράντο Ρόσα και χαιρέτισαν εκπρόσωποι των συνδικάτων, των γυναικών, των απόστρατων αξιωματικών, της νεολαίας. Επίσης παραβρέθηκαν και μίλησαν οι 5 ευρωβουλευτές, ο Πέδρο Γκερέρο από την Πορτογαλία, ο Βίλι Μάγιερ από την Ισπανία, ο Τομπίας Πφλίγκερ από τη Γερμανία, ο Γιαρομίρ Κόχλιτσεκ από την Τσεχία και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ΓΓ του ΠΣΕ.


Η Διακήρυξη της Διάσκεψης

Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα βασικά αποσπάσματα από το ντοκουμέντο

Οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξανόμενες απειλές της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, που απορρέουν από τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων και την αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στον πλανήτη. Η Διάσκεψη Ειρήνης απαιτεί την άμεση διακοπή αυτών των πολεμοχαρών πολιτικών. Αντ' αυτού, η Διάσκεψη Ειρήνης υποστηρίζει την προώθηση σχέσεων ειρήνης στην ήπειρο και με ολόκληρο τον πλανήτη και ζητά βελτιώσεις στην κοινωνική ζωή του λαού της Ευρώπης.

Παίρνοντας υπόψη την απόρριψη της Συνθήκης του «ευρωσυντάγματος» σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα με τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία, οι συμμετέχοντες της Διάσκεψης Ειρήνης διακηρύττουν ότι η τροποποιημένη Συνθήκη αψηφά τη βούληση των λαών και υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρήσεων σε όλες τις σφαίρες. Απαιτούμε το σεβασμό της βούλησης των λαών της Ευρώπης και των δημοκρατικών δικαιωμάτων τους και θεωρούμε πως οποιοδήποτε σχέδιο θα πρέπει να υποβληθεί σε δημοψήφισμα σε κάθε χώρα της Ενωσης.

Οι σε εξέλιξη στρατιωτικές επεμβάσεις από την ΕΕ στα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή συνεχίζονται και καταδικάζονται. Η παρουσία πολυάριθμων ευρωπαϊκών στρατιωτικών βάσεων και η αυξανόμενη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική (η αποστολή της ΕΕ στο Τσαντ και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία) αποτελούν υποθέσεις βαθιάς ανησυχίας, παίρνοντας υπόψη το παρελθόν, καθώς και τις μελλοντικές εξελίξεις σ' αυτή την ήπειρο.

Η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, με την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων έξω από τα εθνικά σύνορα, τη δημιουργία στρατιωτικών σωμάτων ταχείας επέμβασης και τις νέες ομάδες του πολεμικού ναυτικού, που στόχο έχουν την επιβολή της πολιτικο-οικονομικής θέλησής της στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη, η ανάπτυξη των νέων οπλισμών και η ενοποιημένη στρατιωτική παρακολούθηση και τα συστήματα διοίκησης, το εμπόριο ή η προμήθεια των όπλων σε τρίτες χώρες για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων ή την απόκτηση οικονομικών ή πολιτικών επιρροών με τη χρήση βίας στο εξωτερικό, είναι όλα συμπτώματα μιας ιμπεριαλιστικής πολιτικής που αντιπροσωπεύει μια ανήθικη και τεράστια σπατάλη των πηγών και εκφράζει μια απειλή στη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη. Σε αντίθεση, οι λαοί της Ευρώπης απαιτούν να σταματήσει η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης.

Η σύμπραξη σύγχρονων διαστημικών και χερσαίων Βάσεων επιτρέπουν την παγκόσμια συγκέντρωση πληροφοριών, την παρακολούθηση και διοίκηση, που μαζί με τα διαθέσιμα αεροπλανοφόρα εκτόξευσης και τους πυραύλους παρέχουν τη δυνατότητα στις ΗΠΑ και σε κάποιες άλλες στρατιωτικές δυνάμεις να κατευθύνουν τον κόσμο σε νέους και ακατανόητου επιπέδου κινδύνου πολέμους, στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής ηπείρου, στα σύνορά της και πέρα απ' αυτά.

Είμαστε μάρτυρες της ανανεωμένης επέκτασης των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών την τελευταία δεκαετία, με έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που κυμαίνεται σχεδόν στο 4%, φτάνοντας τα 1.200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2006 (το μισό απ' αυτό από τις ΗΠΑ). Μόνο ένα μέρος αυτού του τεράστιου καταστροφικού ποσού των δαπανών θα ήταν αρκετό για την εκπλήρωση των Στόχων Ανάπτυξης που έχουν συμφωνηθεί από τη Σύνοδο της Χιλιετίας του ΟΗΕ το 2000, με στόχο το ξερίζωμα της φτώχειας και την εξασφάλιση της βασικής εκπαίδευσης και των συνθηκών υγείας στον πλανήτη.

Η Ευρώπη θα πρέπει να προωθεί τον ανοιχτό διάλογο με τις χώρες, να ενθαρρύνει την αποστρατιωτικοποίηση και την αποπυρηνικοποίηση, μέσω της διεθνούς διαβούλευσης στα πλαίσια του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ. Αυτό θα πρέπει να γίνει, με το σεβασμό προηγούμενων συνθηκών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά συνθήκες που έχουν συμβάλει στη μείωση της ανάπτυξης των στρατιωτικών απειλών και έχουν συμβάλει στη διπλωματική εκτόνωση τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ολα τα μέρη θα πρέπει να υποτάσσονται στις δεσμεύσεις τους και να μην τις απαρνιούνται ούτε να τις επιβάλλουν μονομερώς, όπως κάποιες πυρηνικές δυνάμεις έχουν πράξει ή πράττουν. Οι ευρωπαϊκές πυρηνικές δυνάμεις ιδιαίτερα θα πρέπει ενεργά να δραστηριοποιούνται στη μείωση και την αποκήρυξη της κατοχής, ανάπτυξης ή χρήσης τέτοιων οπλισμών μαζικής καταστροφής.

Η επείγουσα επιδίωξη και απόφασή μας είναι να εγκαθιδρυθούν ελεύθερες ζώνες από πυρηνικά όπλα και τελικά η απόλυτη εξαφάνιση των πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο.

Οι λαοί της Ευρώπης έχουν επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία τους για ένα καλύτερο μέλλον και την αντίθεσή τους στις στρατιωτικές επεμβάσεις, επιθέσεις και κατοχές όπου εμπλέκονται οι χώρες τους. Επιπλέον έχουν εκφράσει την ενεργό αλληλεγγύη τους με τους λαούς που είναι θύματα της επιθετικότητας ή κάθε μορφής καταπίεσης. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και επίθεσης, με στόχο τη μετατροπή των χωρών τους σε προτεκτοράτα των ΗΠΑ, της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ και που εξαναγκάζονται να φιλοξενούν ξένες στρατιωτικές βάσεις. Καταδικάζουμε τα σχέδια των ΗΠΑ και ΕΕ να αναγνωρίσουν ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο ως μια ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και μια ανοιχτή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Τα κινήματα ειρήνης σε όλη την Ευρώπη εκφράζουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στους λαούς της Πολωνίας και της Τσεχίας που αντιτίθενται στην εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στις χώρες τους. Η επέκταση του ΝΑΤΟ αποδεικνύεται ότι είναι ένα πρόσχημα για την επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, επιταχύνοντας μια τάση της στρατιωτικοποίησης ολόκληρης της ευρωπαϊκής περιοχής και της ζωής των λαών της, προωθώντας μια επιθετική τάξη πραγμάτων απέναντι στις γειτονικές χώρες και απειλώντας άλλους λαούς στον πλανήτη.

Αυτή η πορεία των εξελίξεων είναι αντίθετη με τη θέληση για ειρήνη των λαών της Ευρώπης που τάσσονται κατά των επιθετικών συμμαχιών και απαιτούν να γίνουν άμεσα βήματα με στόχο τη διάλυση του ΝΑΤΟ...

Το οικονομικό σύστημα του καπιταλισμού εκμεταλλεύεται τις φυσικές πηγές με γρήγορο ρυθμό. Υπάρχει ένας αυξανόμενος στρατιωτικός ανταγωνισμός ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη για την πρόσβαση και την κατοχή των πηγών που έχουν απομείνει. Ο πόλεμος δεν είναι μόνο ανήθικος, αλλά και αποτυγχάνει να εκπληρώσει τους παράλογους σκοπούς της οικονομικής ενδυνάμωσης των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων και των οικονομικών συμφερόντων που συμπλέκονται σε πόλεμο για να σφετεριστούν και να εκμεταλλευτούν τα πλούτη των άλλων χωρών.

Η ιστορία των πρόσφατων αποικιακών πολέμων, ο πόλεμος στο Βιετνάμ και οι πιο πρόσφατοι πόλεμοι στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Λίβανο, η συνεχιζόμενη γενοκτονία στην Παλαιστίνη αποδεικνύουν ότι η στρατιωτική ισχύς δεν μπορεί να εξαναγκάσει τους λαούς να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα και να παραδώσουν το αναφαίρετο και νόμιμο δικαίωμα να αντιστέκονται στους επιδρομείς.

Με αυτή την έννοια απορρίπτουμε αποφασιστικά κάθε κίνηση που προωθεί, με οποιοδήποτε πρόσχημα, μια επίθεση ενάντια στο Ιράν και διακηρύσσουμε ότι θα αποτελέσει μια ακόμη κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Επιπλέον απαιτούμε να σταματήσει η εμπλοκή των ευρωπαϊκών χωρών και της ΕΕ στο Αφγανιστάν, στο πλευρό των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (στην ISAF), και σταθερά απορρίπτουμε την ιδέα μιας αποστολής της EUROPOL εκεί υπό την ηγεσία της ΕΕ.

Είναι η φιλειρηνική μας απόφαση να καταδικάσουμε την αυξανόμενη κούρσα εξοπλισμών και να παλέψουμε για την αποστρατιωτικοποίηση και τον αφοπλισμό της Ευρώπης, να προωθήσουμε δίκαιες σχέσεις πολιτικής μεταξύ των κρατών, ελεύθερες από στρατιωτικές απειλές και ιμπεριαλιστική κυριαρχία. Σ' αυτό το όραμα περικλείεται μια ήπειρος ελεύθερη από ξένες στρατιωτικές βάσεις και η απεμπλοκή της από κάθε στρατιωτική συμμαχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ