Κυριακή 7 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Η Διακήρυξη της Διάσκεψης

Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα βασικά αποσπάσματα από το ντοκουμέντο

Οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξανόμενες απειλές της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, που απορρέουν από τη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων και την αυξανόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στον πλανήτη. Η Διάσκεψη Ειρήνης απαιτεί την άμεση διακοπή αυτών των πολεμοχαρών πολιτικών. Αντ' αυτού, η Διάσκεψη Ειρήνης υποστηρίζει την προώθηση σχέσεων ειρήνης στην ήπειρο και με ολόκληρο τον πλανήτη και ζητά βελτιώσεις στην κοινωνική ζωή του λαού της Ευρώπης.

Παίρνοντας υπόψη την απόρριψη της Συνθήκης του «ευρωσυντάγματος» σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα με τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία, οι συμμετέχοντες της Διάσκεψης Ειρήνης διακηρύττουν ότι η τροποποιημένη Συνθήκη αψηφά τη βούληση των λαών και υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρήσεων σε όλες τις σφαίρες. Απαιτούμε το σεβασμό της βούλησης των λαών της Ευρώπης και των δημοκρατικών δικαιωμάτων τους και θεωρούμε πως οποιοδήποτε σχέδιο θα πρέπει να υποβληθεί σε δημοψήφισμα σε κάθε χώρα της Ενωσης.

Οι σε εξέλιξη στρατιωτικές επεμβάσεις από την ΕΕ στα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή συνεχίζονται και καταδικάζονται. Η παρουσία πολυάριθμων ευρωπαϊκών στρατιωτικών βάσεων και η αυξανόμενη ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική (η αποστολή της ΕΕ στο Τσαντ και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία) αποτελούν υποθέσεις βαθιάς ανησυχίας, παίρνοντας υπόψη το παρελθόν, καθώς και τις μελλοντικές εξελίξεις σ' αυτή την ήπειρο.

Η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, με την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων έξω από τα εθνικά σύνορα, τη δημιουργία στρατιωτικών σωμάτων ταχείας επέμβασης και τις νέες ομάδες του πολεμικού ναυτικού, που στόχο έχουν την επιβολή της πολιτικο-οικονομικής θέλησής της στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη, η ανάπτυξη των νέων οπλισμών και η ενοποιημένη στρατιωτική παρακολούθηση και τα συστήματα διοίκησης, το εμπόριο ή η προμήθεια των όπλων σε τρίτες χώρες για την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων ή την απόκτηση οικονομικών ή πολιτικών επιρροών με τη χρήση βίας στο εξωτερικό, είναι όλα συμπτώματα μιας ιμπεριαλιστικής πολιτικής που αντιπροσωπεύει μια ανήθικη και τεράστια σπατάλη των πηγών και εκφράζει μια απειλή στη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη. Σε αντίθεση, οι λαοί της Ευρώπης απαιτούν να σταματήσει η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης.

Η σύμπραξη σύγχρονων διαστημικών και χερσαίων Βάσεων επιτρέπουν την παγκόσμια συγκέντρωση πληροφοριών, την παρακολούθηση και διοίκηση, που μαζί με τα διαθέσιμα αεροπλανοφόρα εκτόξευσης και τους πυραύλους παρέχουν τη δυνατότητα στις ΗΠΑ και σε κάποιες άλλες στρατιωτικές δυνάμεις να κατευθύνουν τον κόσμο σε νέους και ακατανόητου επιπέδου κινδύνου πολέμους, στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής ηπείρου, στα σύνορά της και πέρα απ' αυτά.

Είμαστε μάρτυρες της ανανεωμένης επέκτασης των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών την τελευταία δεκαετία, με έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που κυμαίνεται σχεδόν στο 4%, φτάνοντας τα 1.200 δισεκατομμύρια δολάρια το 2006 (το μισό απ' αυτό από τις ΗΠΑ). Μόνο ένα μέρος αυτού του τεράστιου καταστροφικού ποσού των δαπανών θα ήταν αρκετό για την εκπλήρωση των Στόχων Ανάπτυξης που έχουν συμφωνηθεί από τη Σύνοδο της Χιλιετίας του ΟΗΕ το 2000, με στόχο το ξερίζωμα της φτώχειας και την εξασφάλιση της βασικής εκπαίδευσης και των συνθηκών υγείας στον πλανήτη.

Η Ευρώπη θα πρέπει να προωθεί τον ανοιχτό διάλογο με τις χώρες, να ενθαρρύνει την αποστρατιωτικοποίηση και την αποπυρηνικοποίηση, μέσω της διεθνούς διαβούλευσης στα πλαίσια του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ. Αυτό θα πρέπει να γίνει, με το σεβασμό προηγούμενων συνθηκών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά συνθήκες που έχουν συμβάλει στη μείωση της ανάπτυξης των στρατιωτικών απειλών και έχουν συμβάλει στη διπλωματική εκτόνωση τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ολα τα μέρη θα πρέπει να υποτάσσονται στις δεσμεύσεις τους και να μην τις απαρνιούνται ούτε να τις επιβάλλουν μονομερώς, όπως κάποιες πυρηνικές δυνάμεις έχουν πράξει ή πράττουν. Οι ευρωπαϊκές πυρηνικές δυνάμεις ιδιαίτερα θα πρέπει ενεργά να δραστηριοποιούνται στη μείωση και την αποκήρυξη της κατοχής, ανάπτυξης ή χρήσης τέτοιων οπλισμών μαζικής καταστροφής.

Η επείγουσα επιδίωξη και απόφασή μας είναι να εγκαθιδρυθούν ελεύθερες ζώνες από πυρηνικά όπλα και τελικά η απόλυτη εξαφάνιση των πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο.

Οι λαοί της Ευρώπης έχουν επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία τους για ένα καλύτερο μέλλον και την αντίθεσή τους στις στρατιωτικές επεμβάσεις, επιθέσεις και κατοχές όπου εμπλέκονται οι χώρες τους. Επιπλέον έχουν εκφράσει την ενεργό αλληλεγγύη τους με τους λαούς που είναι θύματα της επιθετικότητας ή κάθε μορφής καταπίεσης. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και επίθεσης, με στόχο τη μετατροπή των χωρών τους σε προτεκτοράτα των ΗΠΑ, της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ και που εξαναγκάζονται να φιλοξενούν ξένες στρατιωτικές βάσεις. Καταδικάζουμε τα σχέδια των ΗΠΑ και ΕΕ να αναγνωρίσουν ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο ως μια ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και μια ανοιχτή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Τα κινήματα ειρήνης σε όλη την Ευρώπη εκφράζουν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στους λαούς της Πολωνίας και της Τσεχίας που αντιτίθενται στην εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στις χώρες τους. Η επέκταση του ΝΑΤΟ αποδεικνύεται ότι είναι ένα πρόσχημα για την επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, επιταχύνοντας μια τάση της στρατιωτικοποίησης ολόκληρης της ευρωπαϊκής περιοχής και της ζωής των λαών της, προωθώντας μια επιθετική τάξη πραγμάτων απέναντι στις γειτονικές χώρες και απειλώντας άλλους λαούς στον πλανήτη.

Αυτή η πορεία των εξελίξεων είναι αντίθετη με τη θέληση για ειρήνη των λαών της Ευρώπης που τάσσονται κατά των επιθετικών συμμαχιών και απαιτούν να γίνουν άμεσα βήματα με στόχο τη διάλυση του ΝΑΤΟ...

Το οικονομικό σύστημα του καπιταλισμού εκμεταλλεύεται τις φυσικές πηγές με γρήγορο ρυθμό. Υπάρχει ένας αυξανόμενος στρατιωτικός ανταγωνισμός ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη για την πρόσβαση και την κατοχή των πηγών που έχουν απομείνει. Ο πόλεμος δεν είναι μόνο ανήθικος, αλλά και αποτυγχάνει να εκπληρώσει τους παράλογους σκοπούς της οικονομικής ενδυνάμωσης των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων και των οικονομικών συμφερόντων που συμπλέκονται σε πόλεμο για να σφετεριστούν και να εκμεταλλευτούν τα πλούτη των άλλων χωρών.

Η ιστορία των πρόσφατων αποικιακών πολέμων, ο πόλεμος στο Βιετνάμ και οι πιο πρόσφατοι πόλεμοι στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Λίβανο, η συνεχιζόμενη γενοκτονία στην Παλαιστίνη αποδεικνύουν ότι η στρατιωτική ισχύς δεν μπορεί να εξαναγκάσει τους λαούς να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα και να παραδώσουν το αναφαίρετο και νόμιμο δικαίωμα να αντιστέκονται στους επιδρομείς.

Με αυτή την έννοια απορρίπτουμε αποφασιστικά κάθε κίνηση που προωθεί, με οποιοδήποτε πρόσχημα, μια επίθεση ενάντια στο Ιράν και διακηρύσσουμε ότι θα αποτελέσει μια ακόμη κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Επιπλέον απαιτούμε να σταματήσει η εμπλοκή των ευρωπαϊκών χωρών και της ΕΕ στο Αφγανιστάν, στο πλευρό των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (στην ISAF), και σταθερά απορρίπτουμε την ιδέα μιας αποστολής της EUROPOL εκεί υπό την ηγεσία της ΕΕ.

Είναι η φιλειρηνική μας απόφαση να καταδικάσουμε την αυξανόμενη κούρσα εξοπλισμών και να παλέψουμε για την αποστρατιωτικοποίηση και τον αφοπλισμό της Ευρώπης, να προωθήσουμε δίκαιες σχέσεις πολιτικής μεταξύ των κρατών, ελεύθερες από στρατιωτικές απειλές και ιμπεριαλιστική κυριαρχία. Σ' αυτό το όραμα περικλείεται μια ήπειρος ελεύθερη από ξένες στρατιωτικές βάσεις και η απεμπλοκή της από κάθε στρατιωτική συμμαχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ