Κυριακή 7 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στην πάλη ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης

Πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα 28 - 29 Σεπτέμβρη

Το προεδρείο της Συνδιάσκεψης στη Λισαβόνα
Το προεδρείο της Συνδιάσκεψης στη Λισαβόνα
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η πρόσφατη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κινημάτων Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας στις 28 και 29 Σεπτέμβρη με θέματα συζήτησης τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και τη νέα «Ευρωπαϊκή Συνθήκη», τις νέες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την «αντιπυραυλική ασπίδα», καθώς και την πάλη των λαών και των κινημάτων ενάντια στα παραπάνω. Διοργανωτές της Διάσκεψης ήταν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) και το Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και Συνεργασία.

Αποφασίστηκε η διεξαγωγή καμπάνιας με τον τίτλο «Αποστρατιωτικοποιήστε την Ευρώπη, υπερασπίστε την Ειρήνη», ενέργεια που αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί την πρώτη συγκεκριμένη καμπάνια που αποφασίζει το ΠΣΕ στην Ευρώπη μετά από πολλά χρόνια.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η διοργάνωση διεθνούς Συνδιάσκεψης μαζί με την Τουρκική Επιτροπή Ειρήνης για τη Μέση Ανατολή στην Ιστανμπούλ στις 12 - 13 Γενάρη, και Βαλκανική Συνδιάσκεψη κινημάτων ειρήνης από την ΕΕΔΥΕ και το ΠΣΕ στη Θεσσαλονίκη.

Με ανεβασμένο το κύρος του ΠΣΕ, ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, μας μίλησε για τη δράση του ΠΣΕ στην Ευρώπη μπροστά στο επόμενο Συνέδριό του.

Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης
Από τις εργασίες της Συνδιάσκεψης
Οπως υπογράμμισε «το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) αναμφίβολα έχει ανεβάσει τον τελευταίο καιρό τους ρυθμούς της παρέμβασής του και στην Ευρώπη, στην προσπάθειά του να αναδείξει τα σημαντικά και καυτά μέτωπα της πάλης κατά του ιμπεριαλισμού και του πολέμου. Χωρίς να θεωρεί κανείς ότι η Ευρώπη είναι το κέντρο του κόσμου, γίνεται εύκολα αντιληπτή η ιδιαίτερη σημασία που έχει το δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος σε αυτήν την ήπειρο, όπου εδρεύουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και από όπου εφορμούν Ευρωπαίοι και Υπερατλαντικοί ιμπεριαλιστές για τα φιλοπόλεμα σχέδιά τους, όπου γίνεται πλιάτσικο στις "νέες Δημοκρατίες" της Ανατολικής Ευρώπης και ανταγωνισμός στον αντικομμουνισμό και τη δημιουργία προτεκτοράτων από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Εχει σημασία λοιπόν ότι το ΠΣΕ στην Ευρώπη όχι μόνο ανασυγκρότησε τις δυνάμεις του, κατοχύρωσε την παρουσία του σε πάνω από 20 χώρες και προχωράει έμπρακτα με δράσεις και πρωτοβουλίες στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ, της με ή χωρίς "Ευρω-συνθήκη" στρατιωτικοποίησής της, της στρατηγικής συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ, του χτυπήματος λαϊκών και δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Αρχισε να ξεπερνιέται το μούδιασμα του κινήματος και να χειραφετείται από λογικές ότι τάχα η ΕΕ μπορεί να είναι το αντίβαρο στην πολιτική των ΗΠΑ, μιας και η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι η ΕΕ στην "καλύτερη περίπτωση" λειτουργεί ως ανταγωνιστής των ΗΠΑ, με δεδομένη την άμεση και έμμεση συνεργεσία της σε όλα τα μεγάλα θέματα που είναι ανοιχτά στο τραπέζι (Ιράκ, Κόσσοβο, Ιράν, Παλαιστίνη, "Αντιπυραυλική Ασπίδα" κ.λπ.».

Ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, πρόσθεσε: «Η συνδιάσκεψη της Λισαβόνας τις περασμένες μέρες, αλλά και η προηγούμενη ευρωπαϊκή διάσκεψη του ΠΣΕ στις Βρυξέλλες (Ιούνης 2007), δείχνουν το ανεβασμένο κύρος του ΠΣΕ, την ικανότητά του να συσπειρώνει και να προσανατολίζει σε νέους αγώνες και συγκεκριμένες καμπάνιες με αιχμή τον Ευρω-στρατό,τις Αμερικανικές και ΝΑΤΟικές βάσεις στην Ευρώπη». Ο Ηρ. Τσαβδαρίδης πρόσθεσε ότι «το ΠΣΕ αντιτάσσεται και καταγγέλλει τη στρατιωτική παρουσία και εμπλοκή στο Αφγανιστάν από τις "προοδευτικές" κυβερνήσεις της Ιταλίας και Ισπανίας, που απέσυραν μάλιστα τα στρατεύματά τους από το Ιράκ γι' αυτό τον σκοπό. Οι απόψεις περί "πράξεις μη βίας" και "πολιτισμός για την ειρήνη" που κατατίθενται κατά καιρούς δε δυσφημίζουν μόνο το Κίνημα σήμερα, αλλά αποτελούν και τη διαστροφή στην ανάγνωση της ιστορίας των λαών που αγωνίζονται για την ελευθερία και την εθνική τους ανεξαρτησία. Για αυτό και απορρίπτονται από τη συντριπτική πλειοψηφία μέσα στο ΠΣΕ».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «το ΠΣΕ πατώντας όλο και πιο γερά στα πόδια του, σε κάθε χώρα και στο λαϊκό και φιλειρηνικό κίνημά της, προχωράει σε έναν φιλόδοξο σχεδιασμό το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα το ερχόμενο παγκόσμιο Συνέδριό του, τον Απρίλη 2008 στη Βενεζουέλα. Εκεί θα ανταμώσουν αγωνιστές και κινήματα από 100 χώρες, ενώνοντας τις φωνές τους ενάντια στον κοινό εχθρό των λαών, τον ιμπεριαλισμό».

Οι παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών

Μιλώντας στη Διάσκεψη, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ΓΓ του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης, συγκρίνοντας την άτυπη σύνοδο των υπουργών άμυνας της ΕΕ - που διεξάγονταν τις ίδιες μέρες - και την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «οι δύο αυτές συναντήσεις αποτελούν ένα διακριτό παράδειγμα των δύο κόσμων που βρίσκονται σε σύγκρουση σήμερα». «Από τη μια υπάρχει ο κόσμος του ιμπεριαλισμού, του πολέμου, των συγκρούσεων, της στρατιωτικοποίησης, της κατοχής ξένων χωρών, η διαμάχη για τη διανομή των αγορών και της νεοαποικιοκρατίας. Αυτός ο κόσμος επιχειρεί να εγκαθιδρύσει μια ιμπεριαλιστική κυριαρχία και ένα βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που συγκεντρώνει τον πλούτο στα χέρια των λίγων και ενισχύει τη φτώχεια και την ανέχεια. Από την άλλη, είναι ο κόσμος της ειρήνης και του αφοπλισμού, ο κόσμος της φιλίας, της αλληλεγγύης, της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Από τη μια πλευρά, συμπλήρωσε, είναι η ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση που συνεργάζεται αρμονικά με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, επιχειρεί επεμβάσεις σε όλες τις ηπείρους, αναπτύσσει σχέδια για παραπέρα στρατιωτικοποίηση. Την ίδια στιγμή, προσπαθεί να αρπάξει ένα μέρος της μοιρασιάς των αγορών, ώστε να εξασφαλίσει το μερίδιό της στα κέρδη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Από την άλλη, τα κινήματα ειρήνης και οι λαοί της Ευρώπης αντιστέκονται και αντιτίθενται στην ιμπεριαλιστική πολιτική. Τα κινήματα ειρήνης καλούνται να συμμετάσχουν σ' αυτόν τον αγώνα της αντίστασης μαζί με τα κοινωνικά κινήματα της εργατικής τάξης, της νεολαίας και των γυναικών».

Από τη μεριά του, ο Τ. Πφλίγκερ από την Γερμανία επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η ευρωπαϊκή υπηρεσία άμυνας στις Βρυξέλλες είναι στην πραγματικότητα υπηρεσία εξοπλισμών και πολέμου. Συνδέει και διαχειρίζεται τα συμφέροντα του στρατιωτικού - βιομηχανικού συμπλέγματος και των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ στην εξάπλωση της οικονομικής κυριαρχίας στον κόσμο και ελέγχεται από το διευθυντήριο της ΕΕ. Η νέα "μίνι συνθήκη" διατηρεί όλα τα αντιδραστικά στοιχεία του σχεδίου "Ευρωσυντάγματος", αποτελεί εμπαιγμό και πρέπει να απορριφθεί».

Ο Γ. Κόλιτσεκ από την Τσεχία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το κόμμα μας - το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας και η νεολαία του - έχουν ήδη συγκεντρώσει πάνω από 130.000 υπογραφές ενάντια στην αμερικανική βάση ραντάρ. Είναι μικρή μειοψηφία όσοι συμφωνούν με τα σχέδια των ΗΠΑ».

Ο Π. Γκερέρο, ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι ευθύνες της Πορτογαλικής κυβέρνησης, τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης είναι τεράστιες, για την ευθυγράμμιση και ενεργή συμμετοχή της στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, ιδιαίτερα από το Σύνταγμα της χώρας του 1975 δεν επιτρέπεται η πολεμική εμπλοκή της χώρας στο εξωτερικό».

Ενώ ο Β. Μέιερ από την Ισπανία υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση Θαπατέρο απέσυρε τα στρατεύματά μας από το Ιράκ και τα επανατοποθέτησε στο Αφγανιστάν, εκεί είναι τα όριά της, και είναι υπόλογη για την αναντιστοιχία με τη θέληση του ισπανικού λαού».


Κλ. Χ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ