ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2006
Κρίνεται στις Βρυξέλλες το «βάθος» της λιτότητας

Κυβέρνηση και Βρυξέλλες συναποφάσισαν στις συνεδριάσεις του ΕΚΟΦΙΝ και ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ τα νέα μέτρα που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2006

Οριστικοποιούνται σήμερα στις Βρυξέλλες τα μέτρα που θα συναποφασίσουν - ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης και ο Χ. Αλμούνια από την Κομισιόν - και θα εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση το 2006, με στόχο τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας το 2006. Η έκθεση του υπουργείου Οικονομίας για την κατάσταση και τις προοπτικές των δημοσιονομικών και η «τιτλοποίηση» εσόδων ήταν τα θέματα που εξετάστηκαν - μεταξύ άλλων - στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων υπουργών της ΕΕ των «15» (ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ) που πραγματοποιήθηκε χτες και των «25» (ΕΚΟΦΙΝ) που γίνεται σήμερα. Και η συμφωνία στην οποία θα καταλήξει ο υπουργός με τους αρμόδιους κομισάριους της ΕΕ θα αποτελέσει το άλλοθι για την εφαρμογή σκληρότερων φοροεισπρακτικών μέτρων από την κυβέρνηση της ΝΔ με τον προϋπολογισμό του 2006.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ που συνήλθε χτες και αφορούσε στην ΕΕ των 15 χωρών της ευρωζώνης, εξετάστηκαν: 1) Η οικονομική κατάσταση και εξέλιξη του πληθωρισμού, όπου έγινε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων των τιμών και εξετάστηκαν οι μεσοπρόθεσμες τάσεις του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. 2) H συνεισφορά της ευρωζώνης στην επίλυση των ανισορροπιών στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών παγκοσμίως, ενόψει της προετοιμασίας της συνάντησης της Ομάδας των 7 πλουσιότερων χωρών (G7). Εγινε συζήτηση για τους κινδύνους που σχετίζονται με την αύξηση των ανισορροπιών των ισοζυγίων τρεχουσών συναλλαγών σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και για τις «κατάλληλες πολιτικές που θα διευκολύνουν την ομαλή προσαρμογή». 3) Η στατιστική διακυβέρνηση.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν: 1) Προϋπολογισμός της ΕΕ των «25» και με βάση την πρόταση σχετικά με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου εσωτερικού ελέγχου που είχε υποβάλει τον Ιούνη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο. 2) Η βελτίωση του πλαισίου κανονιστικών ρυθμίσεων. 3) Στατιστική Διακυβέρνηση στην ΕΕ. 4) Η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης - Εφαρμογή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ουγγαρία. 5) Φορολογία: Επανεξέταση του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες - μέλη της ΕΕ, με βάση τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η Βρετανική Προεδρία. 6) Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: εμπόδια των διασυνοριακών ενοποιήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα της ΕΕ. 7) Δημοσιονομικές επιπτώσεις της μεταρρύθμισης του καθεστώτος της ζάχαρης, όπου θα συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινοτικού καθεστώτος ζάχαρης.

Στο περιθώριο της συνόδου του ΕΚΟΦΙΝ, ο Γ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί με τον αρμόδιο Επίτροπο Χ. Αλμούνια, με τον οποίο και θα συζητήσει εφ' όλης της ύλης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή αποτυπώνεται με βάση την έκθεση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών που έστειλε την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομίας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών Χ. Αλμούνια - Γ. Αλογοσκούφη αναμένεται να βρεθεί η λεγόμενη τιτλοποίηση των ληξιπροθέσμων οφειλών.

Απούλητο το σιτάρι στις αποθήκες

Στο Κιλκίς παραμένει αδιάθετο το 80% της παραγωγής

Αδιάθετο παραμένει στις αποθήκες της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Κιλκίς το 80% περίπου της φετινής παραγωγής σίτου.

Σύμφωνα με τους συνεταιριστές, αυτή την περίοδο υπάρχουν στις αποθήκες 12.000 τόνοι σκληρά και 2.000 τόνοι μαλακά σιτάρια για τα οποία οι αλευροβιομήχανοι δε δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για να τα αγοράσουν. Αλλά και όσοι παραγωγοί μπόρεσαν να πουλήσουν μέρος της σοδειάς τους δεν πληρώθηκαν από τους εμπόρους πάνω από 12 λεπτά το κιλό για το σκληρό σιτάρι και ακόμη χαμηλότερα για το μαλακό - τιμές που δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τα έξοδα παραγωγής.

«Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό το πράγμα, να μην υπάρχει δηλαδή το παραμικρό ενδιαφέρον για αγορά των σιταριών από πλευράς των εμπόρων και να στοιβάζονται για μεγάλο διάστημα τόσοι πολλοί τόνοι στις αποθήκες μας. Μάλιστα, πολλοί παραγωγοί στο Νομό Κιλκίς έχουν ακόμη στις αποθήκες τους σιτάρια από το 2004», δηλώνει ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Σοφιανίδης. «Ο αγροτικός κόσμος, προσθέτει, βρίσκεται σε απελπισία καθώς τα έξοδα τρέχουν και έσοδα για τον παραγωγό δεν υπάρχουν».

Οι παραγωγοί του νομού μαζί με την αγανάκτησή τους εκφράζουν την απορία για τους λόγους που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Είχαν υπολογίσει σε καλύτερες τιμές, καθώς η διεθνής συγκυρία που διαμορφωνόταν σχετικά με τα σιτηρά θεωρούνταν ευνοϊκή. Η έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι η παγκόσμια παραγωγή σίτου θα σημείωνε μικρή υποχώρηση το 2004-2005. Τα στοιχεία για τη συνολική ευρωπαϊκή παραγωγή είναι ότι αυτή θα είναι μικρότερη σε σχέση με πέρσι. Εξάλλου σε πολλές ανατολικές χώρες η παραγωγή ήταν υποβαθμισμένη λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Στα Βαλκάνια καταστράφηκαν σοδειές με τις πλημμύρες που σημειώθηκαν. Κι όμως και παρόλο που η ποιότητα των ελληνικών σιτηρών φέτος θεωρείται καλύτερη από πέρσι, έμποροι και αλευροβιομηχανίες όταν εμφανίζονται, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για αγορά, προσφέρουν εξευτελιστικές τιμές.

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε χτες πως από τη σοδειά του 2006 δικαιούχοι του ποιοτικού παρακρατήματος θα είναι όσοι παράγουν σκληρό σιτάρι και καλαμπόκι και θα σπέρνουν το λιγότερο 8 κιλά πιστοποιημένου σπόρου ανά στρέμμα. Το ποσό υπολογίζεται να είναι 5 με 11 ευρώ ανά στρέμμα για το σκληρό σιτάρι και 5 με 6 ευρώ για το καλαμπόκι. Βέβαια, το 10% κρατιέται από όλα τα αροτραία, αλλά δε φαίνεται ότι θα καζαντίσουν με αυτά τα χρήματα οι παραγωγοί σκληρού σιταριού και καλαμποκιού με τις μειωμένες τιμές παρέμβασης που έχει επιβάλει η ΕΕ και εκμεταλλεύονται στο έπακρο οι εμποροβιομήχανοι.

ΕΦΟΡΙΑ
Ταχυδρομείται η 14η παρτίδα

Κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων

Μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα χαμηλότερα ακόμη και από αυτά τα επίσημα όρια της φτώχειας βγάζουν τα επίσημα στοιχεία της Εφορίας, που αφορούν στην εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων και αφορούν στα εισοδήματα του 2004. Οπως προκύπτει από τις 5,3 εκατ. δηλώσεις που ήδη έχουν εκκαθαριστεί το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνεται σε 13.856 ευρώ, που αντιστοιχεί σε οικογενειακό εισόδημα περίπου 990 ευρώ το μήνα. Είναι φανερό πως εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά είναι αναγκασμένα να επιβιώνουν με ποσά πολύ μικρότερα από τους μέσους στατιστικούς όρους. Αλλωστε, στα στοιχεία της Εφορίας καταγράφονται μόνο όσοι έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Μια σειρά από χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους, ημιεργαζόμενους, «απασχολήσιμους» κ.ά. δεν έχουν υποχρέωση υποβoλής δήλωσης και δε συγκαταλέγονται στα σχετικά στοιχεία.

Τις μέρες αυτές ταχυδρομείται η 14η παρτίδα με 152.000 σημειώματα, ενώ η διαδικασία της εκκαθάρισης των περσινών εισοδημάτων οδεύει στο τέλος της. Για τη συγκεκριμένη παρτίδα, ο μέσος συμπληρωματικός φόρος στα χρεωστικά σημειώματα διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στις 3.630 ευρώ ανά δήλωση. Η μέση επιστροφή στους δικαιούχους (πιστωτικά σημειώματα) είναι στα 703 ευρώ.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
Θα λειτουργεί μέχρι τις 5 μ.μ. τις Τετάρτες

Μέχρι τις 5 το απόγευμα θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη το Τμήμα Καταθέσεων και το Ταμείο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), προκειμένου να διευκολύνει τους εφευρέτες και τους εκπροσώπους τους. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσαν με κοινή τους δήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Γ. Τσουκαλάς.

Το πόσο θα διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι θα φανεί μάλλον στην πράξη. Τις υπόλοιπες μέρες ο ΟΒΙ θα λειτουργεί κανονικά, μέχρι τις 1.30 μ.μ. Τις ώρες της λειτουργίας τους το Τμήμα Καταθέσεων και το Τμήμα Τελών θα παραλαμβάνουν αιτήσεις και πληρωμές τελών για όλους τους τίτλους προστασίας βιομηχανικής ιδιοκτησίας της αρμοδιότητας του ΟΒΙ. Θα δίνονται επίσης πληροφορίες για τη διαδικασία για να συμπληρώνονται σωστά οι αιτήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ