Από τη μαζική συμμετοχή του κόσμου |
Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή την πρόσφατη - τέταρτη κατά σειρά - πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον χώρο, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση στους κατοίκους και αναδεικνύοντας τον κίνδυνο που υπάρχει, να καούν ακόμα και σπίτια στο κέντρο της πρωτεύουσας! Γεγονός που έχει επισημάνει με σχετική Ερώτησή του στη Βουλή το ΚΚΕ.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκε ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», εκφράζοντας την πλήρη στήριξή του στο αίτημα των κατοίκων για αξιοποίηση του χώρου προς όφελος των δημοτών, καθώς και για κατασκευή σχολείου στο διπλανό οικόπεδο, απόφαση που εκκρεμεί εδώ και 30 χρόνια!
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας απαιτεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας να απορρίψει τις ενστάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, που μετά και την τροποποίηση από τον δήμο εισηγείται να ριχτεί μπετόν 7.840 τ.μ. Να δεχτεί τις ενστάσεις των κατοίκων, να ευθυγραμμιστεί με τις διαχρονικές αποφάσεις του Κοινοτικού Συμβουλίου της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας σύμφωνα με το ΦΕΚ 642/Δ/1993 και να απαιτήσει από το ελληνικό Δημόσιο τη δωρεάν παραχώρηση του χώρου, όπως έχει γίνει σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, για να δημιουργηθεί ένας χώρος 20 στρεμμάτων με σχολεία, κέντρο νεότητας, πεζόδρομο, κτίρια αρχιτεκτονικά μνημεία, χώρους αναψυχής και εξωτερικής άθλησης - γήπεδο μπάσκετ, και με πράσινο υψηλής βλάστησης.
Eurokinissi |
Ο Χ. Βουρδουμπάς μιλάει στους κατοίκους |
Οι συγκεντρωμένοι διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Συγκέντρωση ειδών ένδυσης και ατομικής υγιεινής από το Εργατικό Κέντρο Σάμου
Πάνω από 3.000 πρόσφυγες - μετανάστες, από τους οποίους τουλάχιστον 200 είναι παιδιά, συνωστίζονται στη δομή - φυλακή στη Ζερβού στης Σάμο, σε άθλιες συνθήκες, με μεγάλο πρόβλημα υγιεινής και σοβαρές ελλείψεις στην πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γεγονός που διαμορφώνει μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τους έγκλειστους, αλλά και για τους εργαζόμενους.
«Εδώ και καιρό υπάρχει σοβαρή έλλειψη από κουβέρτες, ρούχα και είδη υγιεινής. Είναι εκατοντάδες τα παιδιά που είναι σαν να ζουν σε καθεστώς κράτησης και δεν έχουν βγει από τον χώρο της δομής για πολλούς μήνες, με συνέπεια την ψυχολογική τους κατάρρευση και εξαθλίωση. Πολλαπλοί άνθρωποι στοιβάζονται σε ένα κοντέινερ ή σε κοινόχρηστους χώρους. Οι λίγες τουαλέτες που λειτουργούν είναι σε άθλια κατάσταση, λόγω του υπερβολικού αριθμού ανθρώπων που τις χρησιμοποιούν, χιλιάδες είναι εκτεθειμένοι σε αρρώστιες όπως ψώρα, ανεμοβλογιά κ.ά., ενώ εξαιρετικά δύσκολες είναι οι συνθήκες και για τους ίδιους τους εργαζόμενους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου και, αφουγκραζόμενο τις ανάγκες, προχωρά στη συλλογή μιας σειράς ειδών, που είναι τα εξής:
Τα παραπάνω θα συλλέγονται τις επόμενες δυο βδομάδες στο Βαθύ (στο Εργατικό Κέντρο, Σμύρνης 2), από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, 10 π.μ. - 4 μ.μ., σε όλο το νησί, κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα 2273027561 και 6983264361.
Το Εργατικό Κέντρο Σάμου απαιτεί:
- Εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες.
- Απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
- Να κλείσει η υπερδομή - φυλακή στου Ζερβού και όπου αλλού υπάρχει.
- Να εξεταστούν με γρήγορους ρυθμούς οι αιτήσεις ασύλου, να τους δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα για να πάνε στον τελικό τόπο προορισμού τους.
- Ανθρώπινες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης όσον καιρό παραμένουν στη χώρα.
- Πλήρη στελέχωση της δομής με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με αρμοδιότητα του κράτους.
- Απεμπλοκή της χώρας από τους πολέμους.
- Να σταματήσει η φονική πολιτική των απελάσεων και των επαναπροωθήσεων.
Σε συνολικά 15 λάθη και παραλείψεις σε επίπεδο ενεργειών πρόληψης και επέμβασης, καθώς και σε 8 λάθη και παραλείψεις σε επίπεδο ενεργειών διαχείρισης, αναφέρθηκαν χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλη του 2018, μέλη του Συλλόγου Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23/7/2018.
Στη συνέντευξη επισημάνθηκε ότι 7 χρόνια μετά τη φονική φωτιά παραμένει αναπάντητο ένα μεγάλο ερώτημα: «Πόσοι τελικά είναι οι νεκροί μας;». Οπως ανέφερε η Σ. Χαμηλοθώρη, «με δεύτερο αίτημα προς τη ΔΑΕΕ γίναμε κοινωνοί του από 10/8/2018 εγγράφου, ενός πίνακα, απευθυνόμενου στο Κοιμητήριο Σχιστού, που αναφερόταν σε μη ταυτοποιημένα μέλη και σορούς, ο οποίος πίνακας διαθέτει 18 εγγραφές. Δεν σταματήσαμε την έρευνα και πλέον έχουμε στα χέρια μας την από 23/8/2018 έκθεση ανεύρεσης / φωτογράφησης τμημάτων μη ταυτοποιημένων σορών, με 16 εγγραφές. 2 φέρονται πως αφορούν τελικά ζωικά μέλη και 4 αφορούν από 2 άτομα έκαστη, καθώς και μια πραγματογνωμοσύνη για ανευρεθείσα σορό ανδρός αταυτοποίητη. Με όσα μπορούμε να αντιληφθούμε, μιλάμε για τουλάχιστον 14 έως 18 ακόμα θανόντες, των οποίων βρέθηκαν μέλη και βιολογικά υλικά, αλλά δεν ταυτοποιήθηκαν. Από τα έγγραφα προκύπτει επίσης ότι αρκετά μέλη ανασύρθηκαν μέσα από οχήματα».
Παράλληλα αναφέρθηκε ότι εκτός από την έγκαιρη προειδοποίηση του πληθυσμού, δεν έγινε εναέρια επιτήρηση από ελικόπτερα του ΠΣ, ούτε σε συνεργασία με όποιον άλλο φορέα, π.χ. Πολεμική Αεροπορία, Αστυνομία, Λιμενικό, ή την ΥΕΜΠΣ, «ως όφειλε, με αποτέλεσμα να μην έχουν επαρκή ενημέρωση και κατ' επέκταση ούτε και εικόνα από αέρος».
Επίσης, για τη δράση της Αστυνομίας κατά τις ώρες εξέλιξης της φωτιάς σημειώθηκε ότι «έσπρωξε όλα τα αυτοκίνητα μέσα στο Μάτι, αποτρέποντας τη διαφυγή μας».
Οπως ειπώθηκε, από τις επόμενες ώρες άρχισε «να στήνεται το παιχνίδι της παραπληροφόρησης και επίρριψης ευθυνών για τη φωτιά και το τραγικό της αποτέλεσμα σε άλλες αιτίες (εμπρηστικούς μηχανισμούς, μετασχηματιστές ΔΕΗ κ.λπ.)».
Στην πρώτη συνάντηση του νεοεκλεγμένου ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, η παράταξη «Αγωνιστική Συσπείρωση» θέτει με χαρακτήρα κατεπείγοντος αίτημα για την άμεση ικανοποίηση των παρακάτω διεκδικήσεων, που αφορούν τις συνθήκες εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και την πλήρη ψυχοκοινωνική στήριξη των εξαρτημένων:
«Απαιτούμε να εργαζόμαστε σε κατάλληλους εργασιακούς χώρους, στους οποίους να τηρούνται οι κανόνες υγείας και ασφάλειας, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Να μπει τέλος στα συνεχή επικίνδυνα ατυχήματα και καταστάσεις λόγω έλλειψης προσωπικού και πλαισίου λειτουργίας των δομών άμεσης πρόσβασης. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια αλλοίωσης της δουλειάς των "στεγνών" προγραμμάτων, των θεραπευτικών κοινοτήτων, να ενισχυθεί ο ρόλος της οικογένειας μέσα στη θεραπεία. Δεν μπορεί να υπάρξει Απεξάρτηση χωρίς κυρίαρχη μορφή θεραπείας τα "στεγνά" προγράμματα, δεν θα δεχτούμε να συμβάλουμε στη συντήρηση της εξάρτησης. Η Πρόληψη και η Δημόσια Δωρεάν Απεξάρτηση αποτελούν δικαίωμα και όχι πεδίο κερδοφορίας ιδιωτικών ομίλων και εργολάβων μέσω ΜΚΟ», τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ.
Σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9.44 μ.μ. την Κυριακή και έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε περιοχές της Αχαΐας, και στην Πάτρα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο ήταν 13 χλμ. δυτικά - βορειοδυτικά των Καλαβρύτων και το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 5 χλμ.
Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε περιοχές της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Σε παγίδες για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα επιβατών και εργαζομένων έχουν μετατραπεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι καθημερινό φαινόμενο οι βλάβες σε συστήματα ασφαλείας, πόρτες που δεν ανοίγουν ή μένουν ανοιχτές σε κίνηση, φωτιές στις ράγες κ.ο.κ.
Την Κυριακή λοιπόν στον σταθμό Ηλιούπολης του Μετρό εκκενώθηκαν οι συρμοί και οι επιβάτες κλήθηκαν να αποχωρήσουν αμέσως, καθώς καπνοί «έπνιξαν» τον χώρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβάτες χρησιμοποίησαν πυροσβεστήρες στις ράγες κάτω από τους συρμούς. Στο σημείο μετέβη κλιμάκιο του ΚΚΕ.
Σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό η ΣΤΑΣΥ ανέφερε ότι η κυκλοφορία στη Γραμμή 2 του Μετρό διεξαγόταν προσωρινά «στα τμήματα Ανθούπολη - Αγ. Δημήτριος και Αργυρούπολη - Ελληνικό, λόγω τεχνικής βλάβης σε συρμό στον σταθμό "Ηλιούπολη", η οποία προκάλεσε την έκλυση καπνού».