Σε συνολικά 15 λάθη και παραλείψεις σε επίπεδο ενεργειών πρόληψης και επέμβασης, καθώς και σε 8 λάθη και παραλείψεις σε επίπεδο ενεργειών διαχείρισης, αναφέρθηκαν χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τον Ιούλη του 2018, μέλη του Συλλόγου Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών της 23/7/2018.
Στη συνέντευξη επισημάνθηκε ότι 7 χρόνια μετά τη φονική φωτιά παραμένει αναπάντητο ένα μεγάλο ερώτημα: «Πόσοι τελικά είναι οι νεκροί μας;». Οπως ανέφερε η Σ. Χαμηλοθώρη, «με δεύτερο αίτημα προς τη ΔΑΕΕ γίναμε κοινωνοί του από 10/8/2018 εγγράφου, ενός πίνακα, απευθυνόμενου στο Κοιμητήριο Σχιστού, που αναφερόταν σε μη ταυτοποιημένα μέλη και σορούς, ο οποίος πίνακας διαθέτει 18 εγγραφές. Δεν σταματήσαμε την έρευνα και πλέον έχουμε στα χέρια μας την από 23/8/2018 έκθεση ανεύρεσης / φωτογράφησης τμημάτων μη ταυτοποιημένων σορών, με 16 εγγραφές. 2 φέρονται πως αφορούν τελικά ζωικά μέλη και 4 αφορούν από 2 άτομα έκαστη, καθώς και μια πραγματογνωμοσύνη για ανευρεθείσα σορό ανδρός αταυτοποίητη. Με όσα μπορούμε να αντιληφθούμε, μιλάμε για τουλάχιστον 14 έως 18 ακόμα θανόντες, των οποίων βρέθηκαν μέλη και βιολογικά υλικά, αλλά δεν ταυτοποιήθηκαν. Από τα έγγραφα προκύπτει επίσης ότι αρκετά μέλη ανασύρθηκαν μέσα από οχήματα».
Παράλληλα αναφέρθηκε ότι εκτός από την έγκαιρη προειδοποίηση του πληθυσμού, δεν έγινε εναέρια επιτήρηση από ελικόπτερα του ΠΣ, ούτε σε συνεργασία με όποιον άλλο φορέα, π.χ. Πολεμική Αεροπορία, Αστυνομία, Λιμενικό, ή την ΥΕΜΠΣ, «ως όφειλε, με αποτέλεσμα να μην έχουν επαρκή ενημέρωση και κατ' επέκταση ούτε και εικόνα από αέρος».
Επίσης, για τη δράση της Αστυνομίας κατά τις ώρες εξέλιξης της φωτιάς σημειώθηκε ότι «έσπρωξε όλα τα αυτοκίνητα μέσα στο Μάτι, αποτρέποντας τη διαφυγή μας».
Οπως ειπώθηκε, από τις επόμενες ώρες άρχισε «να στήνεται το παιχνίδι της παραπληροφόρησης και επίρριψης ευθυνών για τη φωτιά και το τραγικό της αποτέλεσμα σε άλλες αιτίες (εμπρηστικούς μηχανισμούς, μετασχηματιστές ΔΕΗ κ.λπ.)».