ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ
«Φοροκαπέλο» 3,5 δρχ. στο λίτρο

Πρωτοφανής κυβερνητική μεθόδευση με τους ειδικούς φόρους. Φτηναίνουν οι λιανικές τιμές

Αν και οι μειώσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων που ισχύουν από τα μεσάνυχτα, χαρακτηρίζονται σημαντικές, ωστόσο, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για την αμόλυβδη βενζίνη κατά 3,5 δρχ. το λίτρο, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση, στο θέμα της τιμολόγησης των καυσίμων, παίζει άσχημο παιχνίδι σε βάρος των καταναλωτών. Μόνο έτσι και μόνο ως μέγιστη πρόκληση ενάντια στα λαϊκά στρώματα, μπορεί χαρακτηριστεί η σπουδή των κυβερνώντων να βάλουν νέο φορολογικό καπέλο στην αμόλυβδη βενζίνη. Τα υπόλοιπα, περί... προσαρμογών του φορολογικού καθεστώτος, μόνο ως άλλοθι και εμπαιγμός μπορεί να εκληφθούν.

Σύμφωνα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των διεθνών τιμών οι μειώσεις στις τιμές των καυσίμων «πέφτουν» 17 δραχμές για τη σούπερ, 10,2 για την αμόλυβδη (κανονικά θα έπρεπε να φτηνύνει περίπου 14 δρχ. το λίτρο), 12,4 για το πετρέλαιο κίνησης, και 13,3 για το πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτή ακριβώς την «ευκαιρία» φαίνεται πως αναμένεται η κυβέρνηση, για να ανακοινώσει τις αλλαγές στους ειδικούς φόρους. Για την υλοποίηση, δηλαδή, της φορομπηχτικής της πολιτικής, αξιοποίησε προς όφελός της, για μια ακόμη φορά τις διεθνείς συγκυρίες, που θα οδηγούσαν σε γενική μείωση των τιμών, για να «κουκουλώσει» την αύξηση στην αμόλυβδη. Ειδικότερα, επωφελούμενη από τη συγκυρία, ουσιαστικά έβαλε «καπέλο» κατά τρεις δραχμές το λίτρο στην αμόλυβδη, με... αντάλλαγμα τη μείωση στη σούπερ. Βέβαια, το εμφανές είναι, ότι αυτή τη βδομάδα έχουμε μειώσεις, όμως στην πραγματικότητα για την αμόλυβδη έχουμε αύξηση.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για τη σούπερ, από 337 ευρώ που ήταν για κάθε 1.000 λίτρα βενζίνης, μειώνεται στα 325 ευρώ. Αντίθετα, ο ειδικός φόρος για την αμόλυβδη, από 287 ευρώ, αυξάνεται στα 296,4 ευρώ. Το μέτρο αυτό είναι ένα ακόμα φορομπηχτικό μέσο. Και αυτό διότι, η κατανάλωση της αμόλυβδης βενζίνης αυξάνεται ραγδαία, λόγω της τεχνολογίας των αυτοκινήτων, ενώ αντίστοιχα μειώνεται η κατανάλωση της σούπερ, αφού τα οχήματα που τη χρησιμοποιούν, μειώνονται. Επίσης καταδεικνύεται, ότι η μετ' επιμονής άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, επειδή το... απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ενωση, φαίνεται ότι ήταν ένα ακόμη ψέμα, αφού όταν θέλησε να τον μειώσει, τον μείωσε.

Με βάση τις ενδεικτικές τιμές που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, τα υγρά καύσιμα ανά περιοχή θα πρέπει να πωλούνται ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: σούπερ 259,6, αμόλυβδη 250,3, πετρέλαιο κίνησης 238,2 και πετρέλαιο θέρμανσης 137,6. Α` Ζώνη: σούπερ 264,5, αμόλυβδη 255,2, πετρέλαιο κίνησης 243,2 και θέρμανσης 140,6. Β` Ζώνη: σούπερ 267,5, αμόλυβδη 258,2, κίνησης 246,2 και θέρμανσης 143,6. Γ` Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ 269,5, αμόλυβδη 260,2, κίνησης, 248,2 και θέρμανσης 146,6. Γ` Ζώνη ΦΠΑ 13%: σούπερ 259,7, αμόλυβδη, 251,4, κίνησης 240,2 και θέρμανσης 140,1.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
«Στα κρύα» οι αγρότες
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Εξω από τη «λίστα» των δικαιούχων του ψευτοεπιδόματος θέρμανσης αφήνει η κυβέρνηση τους μικρομεσαίους αγρότες, παρόλο που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα στη χώρα.

Το θέμα αυτό έφερε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Γεωργίας και Εθνικής Οικονομίας, ο βουλευτής ΓιάννηςΠατάκης. Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση του Κόμματος: «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το μέσο κατά κεφαλή αγροτικό εισόδημα είναι λίγο μεγαλύτερο από το 60% του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματος της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, που είναι μικρομεσαίοι αγρότες, να έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα στη χώρα.

Η κυβέρνηση, όμως, εντελώς άδικα και αδικαιολόγητα, δε συμπεριέλαβε τους μικρομεσαίους αγρότες στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης - το ύψος του οποίου είναι πολύ χαμηλό και δεν αντιμετωπίζει τον υπερδιπλασιασμό των τιμών πετρελαίου θέρμανσης».

«Δικαιολογημένα λοιπόν οι αγρότες αγανακτούν με την κυβέρνηση και διαπιστώνουν ότι για άλλη μια φορά τους έχει εγκαταλείψει», τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ και ρωτά τους δύο υπουργούς ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να συμπεριληφθούν και οι αγρότες στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

ΔΕΗ - ΟΤΕ
Στην «αρένα» των πολυεθνικών κερδών

Τρανταχτή απόδειξη των αδιεξόδων που δημιουργεί η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική των αθρόων ιδιωτικοποιήσεων και της εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων, αποτελεί η κατ' επίφασιν «κόντρα» του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη και του ομολόγου του Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελή, σχετικά με το θέμα της συμμετοχής ή όχι της ΔΕΗ, στη διαδικασία απόκτησης άδειας για την ασύρματη σταθερή τηλεφωνία. Αν και στα «σημεία» - ως όρος που είθισται να χρησιμοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις - φαίνεται να υπερίσχυσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, το όλο ζήτημα, τεχνηέντως, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τη συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, εμφανίζεται ως «πρόβλημα δύο υπουργών οι οποίοι πρόσκεινται στην "αυλή" του Σημίτη και ο ένας στηρίζει τον ΟΤΕ και ο άλλος τη ΔΕΗ».

Θεωρείται βέβαιο ότι, σε ένα μεγάλο βαθμό, έχουν κατορθώσει να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό. Ομως, η βάση του ζητήματος, είναι τελείως διαφορετική και ελλοχεύει σοβαρούς ευνόητους κινδύνους. Από όλη αυτή την υπόθεση, γίνεται ολοφάνερο, ότι οι επιχειρήσεις που «γιγάντωσε» ο ελληνικός λαός με επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων από τον «οβολό» του στα πλαίσια της δημιουργίας της δημόσιας περιουσίας, αυτή σήμερα (η περιουσία) μεταφέρεται στα χέρια μεγαλοσχημόνων ντόπιων και ξένων ιδιωτών, και οι κραταιοί, άλλοτε δημόσιοι οργανισμοί, μετατρέπονται σε θερμοκοιτίδες εκκόλαψης τεράστιων ιδιωτικών κερδών. Εν προκειμένω, ο ΟΤΕ, ήδη έχει ιδιωτικοποιηθεί, ενώ στο κατώφλι των χρηματιστηρίων βρίσκεται και η ΔΕΗ. Ο μεν ΟΤΕ επιδιώκει τη μεγιστοποίηση των ιδιωτικών πλέον κερδών του, ενώ η ΔΕΗ, μια... επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση.

Και το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής είναι τέτοιου μεγέθους, που, στα πλαίσια του ξεπουλήματος των πάντων, θέτει τις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, να διαγκωνίζονται για την απόσπαση νέων κερδών, για να τα παραχωρήσουν στους ιδιώτες. Αυτοί οι τελευταίοι, είναι που δημιουργούν τον ντόρο, και αυτοί βάζουν ομόσταυλους υπουργούς να είναι στα «μαχαίρια». Το πεδίο κοινής δράσης του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, είναι τεράστιο, όμως αυτό χρειάζεται μια άλλη πολιτική, εντελώς διαφορετική, όπου οι δημόσιες επιχειρήσεις θα λειτουργούν για το κοινό όφελος και όχι για μια χούφτα ιδιώτες.

Σε ό,τι αφορά τις «κορόνες» της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη αν αποκλειστεί η ΔΕΗ από τις τηλεπικοινωνίες, διότι έχει έννομο συμφέρον αφού 3 τρισεκατομμύρια από την περιουσία της ΔΕΗ προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων, πρέπει να τους υπενθυμίσουμε, ότι πέρσι το καλοκαίρι, έβαζαν, φαρδιές - πλατιές τις υπογραφές τους για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ...

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2000
Κλιμακώνεται η πολιτική αφαίμαξης

Η συσσώρευση των φόρων από το κράτος συνεχίζεται με πολύ υψηλούς ρυθμούς, σχεδόν τετραπλάσιους του πληθωρισμού, και μεγαλύτερους από αυτούς που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2000. Αντίθετα, οι δαπάνες περιορίστηκαν χαμηλότερα και από τα προβλεπόμενα, παρά το γεγονός ότι η δαπάνη για πληρωμές τόκων - τους καρπώνονται οι δανειστές του δημοσίου, ελληνικές και ξένες τράπεζες - βρίσκεται αισθητά πάνω από τους στόχους του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως στο εννιάμηνο Γενάρη-Σεπτέμβρη 2000 τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε ποσοστό 11,6%, έναντι στόχου 10%. Στο ίδιο διάστημα οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες (δεν περιλαμβάνουν τις πληρωμές τόκων) έτρεχαν με 8,1%, δηλαδή χαμηλότερα από το στόχο 9%. Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι πληρωμές για τόκους που αυξήθηκαν κατά 6,9%, πολύ πάνω από το στόχο του 2,9%.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγέλλουν τον τρόπο καταγραφής

Τη δυσφορία και την αγανάχτησή τους για τον τρόπο που επέλεξε το υπουργείο Γεωργίας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των πλεονασμάτων βαμβακιού και των ενστάσεων των βαμβακοπαραγωγών, εκφράζουν με υπόμνημά τους στον αρμόδιο υπουργό, όλοι οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Δ. Θεσσαλονίκης. Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χαλκηδόνας, τα συγκεκριμένα στελέχη των συνεταιριστικών οργανώσεων παρουσία άνω των διακοσίων βαμβακοπαραγωγών, διατύπωσαν έντονους προβληματισμούς σχετικά με τους τρόπους που επέλεξαν η κυβέρνηση και το υπουργείο να καταγράψουν τα φετινά πλεονάσματα βαμβακιού.

Ειδικότερα με το συγκεκριμένο τρόπο ελέγχου των αποθεμάτων από τις λιγοστές επιτροπές του Οργανισμού Βάμβακος, οι οποίες, ας σημειωθεί άρχισαν το έργο τους μόλις τις τελευταίες μέρες, η καταμέτρηση είναι τόσο χρονοβόρα που ουσιαστικά γίνεται αδύνατη. Περνάει τόσος καιρός που το αποτέλεσμα είναι μεγάλες ποσότητες βαμβακιού να μένουν αναξιοποίητες στα χωράφια και να κινδυνεύουν να καταστραφούν. Οπως τονίζουν στο υπόμνημά τους οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο προβλεπόμενος χρόνος εξέτασης των ενστάσεων θα ξεπεράσει τους τρεις μήνες!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ