ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί με νέες αεροπορικές επιδρομές το Ισραήλ

Συνεχίζονται τα φονικά χτυπήματα του Ισραήλ στη Γάζα
Συνεχίζονται τα φονικά χτυπήματα του Ισραήλ στη Γάζα
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Εξαπολύοντας, για τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες, αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ υποσκάπτει μεθοδικά κάθε έννοια έστω και τεταμένης ηρεμίας, την οποία η ισραηλινή ηγεσία διαρκώς υποστηρίζει ότι δήθεν προσπαθεί να «διασφαλίσει». Στόχος του τριπλού αεροπορικού πλήγματος που πραγματοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στην πόλη της Γάζας και στη Ράφα, στο νότο, ήταν εγκαταστάσεις της ισλαμιστικής «Χαμάς», οι οποίες ήταν κενές. Ομως, από τις εκρήξεις και τα συντρίμμια προκλήθηκε πυρκαγιά σε γειτονικά σπίτια στην πόλη της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 42χρονος Παλαιστίνιος άμαχος και να τραυματιστούν άλλοι 25 (μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα).

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τις επιδρομές, εκφράζοντας «λύπη για τις απώλειες ζωών», τις οποίες, όμως, τις απέδωσε «σε ευθύνη της "Χαμάς" η οποία δρα και εγκαθίσταται σε κατοικημένες περιοχές»! Ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» στη Γάζα, Ισμαήλ Χανίγια, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «προκαλεί άνευ λόγου πολύ σοβαρή ένταση» και συμπλήρωσε ότι, ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη αιγυπτιακή διαμεσολάβηση προκειμένου να τεθεί και πάλι σε εφαρμογή μια στοιχειώδης κατάπαυση πυρός που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες.

Αργά χτες το απόγευμα, πάντως, 11 ρουκέτες έπληξαν το ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Καμία οργάνωση, μέχρι χτες βράδυ τουλάχιστον, δεν είχε αναλάβει την ευθύνη.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Οχθη συγκρούσεις σημειώνονταν ανάμεσα σε διαδηλωτές κατά του διαχωριστικού τείχους και σε Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τη διαμαρτυρία Παλαιστινίων και Ισραηλινών φιλειρηνιστών. Ενας Παλαιστίνιος φαίνεται ότι τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι από δακρυγόνο.

ΣΥΡΙΑ
Και πρόθυμη «προστάτιδα της περιφερειακής ασφάλειας» η Τουρκία

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την «ετοιμότητά της να προασπιστεί την περιφερειακή ασφάλεια» και τη σταθερότητα της Τουρκίας «εφόσον χρειαστεί» εξέφρασε, για πολλοστή φορά, η Αγκυρα, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, επιδιώκοντας απροκάλυπτα να ενισχύσει το ρόλο της. Ο Αχμάντ Νταβούτογλου, αφού έκανε εκτενή αναφορά στο ότι «η Τουρκία δεν θέλει ν' αναμειγνύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών», έσπευσε να συμπληρώσει ότι «αν απειλείται η περιφερειακή ασφάλεια και η ασφάλεια της Τουρκίας εξαιτίας του γεγονότος ότι η συριακή ηγεσία διεξάγει πόλεμο στο λαό της, ο οποίος μπορεί να φτάσει να εγκαταλείπει κατά κύματα τη χώρα του, τότε η Τουρκία έχει το κύρος και την ευθύνη να πει στη Δαμασκό: "φτάνει"».

Ο Νταβούτογλου δε διευκρίνισε πώς ακριβώς εννοεί το «φτάνει». Κατά τα άλλα, δήλωσε ότι εάν ο Ασαντ «ήταν ειλικρινής όταν δήλωνε ότι δεν έδωσε εντολή να πυροβολεί ο στρατός τους διαδηλωτές, τότε σημαίνει ότι θα τιμωρήσει όσους το έκαναν και ότι θα δεχτεί παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου», μια προοπτική που συζητιέται το Σαββατοκύριακο από τον Αραβικό Σύνδεσμο, με τη Δαμασκό να ζητά άρση όλων των κυρώσεων σε βάρος της εφόσον αναπτυχθούν παρατηρητές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική αστική τάξη παίζει, προσδοκώντας σε οφέλη, το «βρώμικο» αυτό ρόλο. Ας υπενθυμίσουμε ότι επί τουρκικού εδάφους στήθηκε το «Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο» της αντιπολίτευσης, όπου εκπροσωπούνται κυρίως οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και φίλα προσκείμενες σε αυτούς δυνάμεις, (καθώς η Αγκυρα προσπαθεί να φιλοτεχνήσει το προφίλ της προστάτιδας δύναμης των απανταχού «Αδελφών Μουσουλμάνων»). Επίσης, επί τουρκικού εδάφους φαίνεται ότι συστάθηκε και ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός», που αυτοπαρουσιάζεται ως αποτελούμενος από λιποτάκτες. Αν και την περασμένη βδομάδα, πάλι επί τουρκικού εδάφους, το Συμβούλιο και ο «Ελεύθερος Στρατός» εμφανίστηκαν να συμφωνούν σε συνεργασία ως πολιτικό και στρατιωτικό σκέλος, χτες, ο επικεφαλής του «Συμβουλίου» Μπουρχάν Γκάλιου εμφανίστηκε να δυσφορεί καθώς επανέλαβε ότι ζητήθηκε από το «Στρατό» να μην «πραγματοποιεί επιθέσεις, καθώς στόχος είναι να αποφευχθεί ένας εμφύλιος με οποιοδήποτε κόστος».

Εντός Συρίας, χτες, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις μετά τις προσευχές της Παρασκευής σε διάφορες πόλεις.

ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Πολεμική ατμόσφαιρα στη μεθόριο

XΑΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Στο «χείλος του πολέμου» βρίσκονται το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν που ανεξαρτητοποιήθηκε, επισήμως, μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό υποστήριξε, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών του δεύτερου, κατηγορώντας την πάλαι ποτέ κεντρική κυβέρνηση στο Χαρτούμ ότι «πυροδοτεί περαιτέρω την ένταση στη μεθόριο στέλνοντας χερσαίες δυνάμεις». Ο Νχιάλ Ντενγκ Νχιάλ ισχυρίστηκε ότι οι χερσαίες δυνάμεις του βορρά είναι έτοιμες, αν δεν έχουν ακόμη εισβάλλει στην περιοχή Τζάου και απηύθυνε εκ νέου έκκληση στη «διεθνή κοινότητα» να παρέμβει. Η Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μετακινούσε, χτες, περίπου 20.000 πρόσφυγες από τη μεθόριο, ενώ το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέστειλε τη δραστηριότητά του κοντά στα σύνορα.

Οι συγκρούσεις που συνεχίζονταν, με μικρά διαλείμματα, στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών από το καλοκαίρι ανάμεσα στους επίσημους στρατούς και σε αντάρτικες ομάδες εκατέρωθεν έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες βδομάδες. Καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι διαδραμάτισε η ανανέωση, στις αρχές Νοέμβρη, των κυρώσεων κατά του Χαρτούμ από την Ουάσιγκτον παρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι θα αρθούν αν ο βορράς αποδεχτεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που διεξάχθηκε στις αρχές του χρόνου, και είχε ως αποτέλεσμα την απόσχιση του νότου.

Η πλειοψηφία των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Σουδάν βρίσκονται στο νότο, αλλά οι αγωγοί περνούν από το βορρά, ενώ μεγάλο τμήμα των πετρελαιοπηγών βρίσκεται κοντά στη μεθόριο. Οι δύο πλευρές δεν έχουν επισήμως ορίσει σύνορα, ούτε έχουν συμφωνήσει στο πώς θα διαχειριστούν τον πετρελαϊκό πλούτο, τον οποίο εποφθαλμιούν, φυσικά, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Γι' αυτό και «ενδιαφέρθηκαν» για την απόσχιση του νότου, που ήταν ο βασικός λόγος ενός πολύχρονου εμφυλίου με 1,5 εκατομμύριο νεκρούς και τεράστιες ανθρωπιστικές τραγωδίες, όπως ο λιμός στο Νταρφούρ.

ΙΝΔΙΑ
Πυρκαγιά σε νοσοκομείο με δεκάδες νεκρούς

ΚΑΛΚΟΥΤΑ._

«Αδιευκρίνιστοι» παραμένουν οι λόγοι πυρκαγιάς που ξέσπασε σε νοσοκομείο της Ινδίας, στην Καλκούτα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 89 άνθρωποι. Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες τα ξημερώματα στο υπόγειο του επταώροφου νοσοκομείου, όπου φυλάσσονταν εύφλεκτα υλικά, όπως φιάλες οξυγόνου, χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, παρότι η διοίκηση του νοσοκομείου το διαψεύδει. Υπουργοί της τοπικής κυβέρνησης της Δυτικής Βεγγάλης σημειώνουν ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στη διοίκηση του νοσοκομείου που φτάνουν στην εγκληματική αμέλεια. Η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών είναι ασθενείς οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, είτε δηλητηριάστηκαν από τους καπνούς. Σύμφωνα με τις αρχές οι διασώστες ανέσυραν από το νοσοκομείο 73 νεκρούς ενώ ακόμα 15 άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Η αστυνομία προχώρησε σε έξι συλλήψεις στελεχών του νοσοκομείου, με την κατηγορία της συνέργειας σε ανθρωποκτονία. Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατούσε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι η δήλωση της Σουμπράτα Μουκχέρζι, υπουργού δημόσιας υγείας του κρατιδίου της Δυτικής Βεγγάλης, η οποία τόνισε ότι ήταν «τρομακτικό το γεγονός ότι οι αρχές του νοσοκομείου δεν έκαναν την παραμικρή προσπάθεια να σώσουν τους παγιδευμένους ασθενείς», αναδεικνύοντας το μέγεθος της ευθύνης και της εγκατάλειψης. Αυτόπτες μάρτυρες, καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχε καμία βοήθεια προς τους ασθενείς που καίγονταν ζωντανοί, χαρακτηρίζοντάς το ως μία μαζική τραγωδία για θύματα.

Στο ίδιο νοσοκομείο είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και το 2008, προκαλώντας υλικές ζημιές χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ