ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολύνεκρη επίθεση κατά υποψήφιων αστυνομικών

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις κατά αστυνομικών και κατά οποιουδήποτε συνεργάζεται με τις κατοχικές δυνάμεις

Κατοχικές δυνάμεις παίρνουν θέσεις γύρω από το χώρο της έκρηξης

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις παίρνουν θέσεις γύρω από το χώρο της έκρηξης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΙΣΚΑΝΤΑΡΙΓΙΑ - ΡΑΜΑΝΤΙ.--

Οι Ιρακινοί που είχαν προσέλθει στα γραφεία των τοπικών αρχών για να καταθέσουν αιτήσεις προκειμένου να προσληφθούν στην, υπό κατοχική διοίκηση, ιρακινή αστυνομία ήταν ο στόχος της χτεσινής ισχυρότατης βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στην Ισκανταρίγια, 40 χλμ νοτίως της Βαγδάτης. Για τις κατοχικές δυνάμεις ο τρόπος της επίθεσης «πλησιάζει την «αλ Κάιντα», που φέρεται να σκοπεύει στην πρόκληση εμφυλίου πολέμου στο Ιράκ. Η πρώτη αντίδραση, πάντως, των ίδιων των κατοίκων έθεσε στο στόχαστρο τους κατακτητές, των οποίων, απαίτησαν την άμεση αποχώρηση από τη χώρα.

Ενώ δεκάδες άνθρωποι στέκονταν στην ουρά για να δηλώσουν την επιθυμία συμμετοχής τους στην ιρακινή αστυνομία, παγιδευμένο φορτηγό, που σύμφωνα με ιρακινές πηγές οδηγούσε καμικάζι, εξερράγη μπροστά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, παρασέρνοντας στο θάνατο, τουλάχιστον, 55 Ιρακινούς και τραυματίζοντας περισσότερους από 75. Τα θύματα διακομίστηκαν και στα νοσοκομεία των γειτονικών πόλεων ενώ κατοχικές δυνάμεις έσπευσαν να εκκενώσουν το κέντρο της πόλης. Σοβαρότατες ζημιές προκλήθηκαν στα κτίρια της αστυνομίας, των δικαστηρίων, του ληξιαρχείου και αρκετών κατοικιών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι ο τρόπος της επίθεσης «θυμίζει» «αλ Κάιντα», βασιζόμενοι και στο περιεχόμενο της 17σέλιδης επιστολής Ιορδανού, μέλους της οργάνωσης, που ανακαλύφθηκε στη Βαγδάτη, σύμφωνα με την οποία στόχος είναι η πρόκληση «εμφύλιας αναταραχής» μέσα από την εξαπόλυση «επιθέσεων κατά της σιιτικής πλειοψηφίας και των σιιτικών πόλεων, έτσι ώστε να κατηγορηθούν οι σουνίτες ή οι Κούρδοι». Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη επιστολή, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «θα μπορούσε να είναι η αρχή διαφόρων στοιχείων που θα αποδείξουν τη σύνδεση του προηγούμενου ιρακινού καθεστώτος με την "αλ Κάιντα"», ενώ συμπλήρωσε ότι το περιεχόμενό της αποδεικνύει ότι «αν και πιέζεται η "αλ Κάιντα" προσπαθεί πάντα να προκαλέσει προβλήματα».

Για «ξένο μαχητή» έκαναν λόγο και αξιωματούχοι της ιρακινής αστυνομίας. Εντούτοις, τις απόψεις αυτές δε φάνηκε να συμμερίζονται οι εκατοντάδες κάτοικοι της Ισκανταρίγια, οι οποίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους και εισέβαλλαν σε ό,τι απέμεινε από τα πληγέντα κτίρια, επιρρίπτοντας την ευθύνη της επίθεσης στους κατακτητές, κατηγορώντας τους άλλοι ότι δεν παρέχουν ασφάλεια στους Ιρακινούς και άλλοι ότι γνώριζαν για την επίθεση γι' αυτό δε βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο Αμερικανοί στρατιώτες. Κυρίαρχο σύνθημα των διαδηλωτών ήταν το «Εξω οι Αμερικανοί» και Ιρακινοί αστυνομικοί αναγκάστηκαν να ρίξουν στον αέρα για να τους διαλύσουν.

Τέσσερις Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν χτες και στη Βαγδάτη όταν έπεσαν σε ενέδρα ενόπλων στη συνοικία Μπαλαντίγιατ. Επίθεση αυτοκτονίας, επίσης, πραγματοποιήθηκε έξω από το σπίτι του Αμερ Σουλεϊμάν, επικεφαλής της φυλής αλ Ντουλέιμι, ο οποίος ηγείται, επίσης, του συμβουλίου που έχουν διορίσει οι κατακτητές στο Ραμάντι. Αν και δεν προκλήθηκαν θύματα, κοινή διαπίστωση είναι ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι επιθέσεις και κατά όσων συνεργάζονται με τους κατακτητές.

Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν, χωρίς να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις, ότι σε μάχη σκότωσαν 10 ενόπλους βορείως της Βαγδάτης.

ΛΙΒΥΗ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Διπλωματική «αναβάθμιση» της Τρίπολης

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση ανάμεσα στο Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και το Λίβυο ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι, όπως διαβεβαίωνε χτες το βρετανικό ΥΠΕΞ, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Προς το παρόν, ο Μπλερ όπως και ο ΥΠΕΞ Τζακ Στρο, συναντήθηκαν με τον πρώτο Λίβυο ανώτερο αξιωματούχο που επισκέφθηκε το Λονδίνο, τα τελευταία 20 χρόνια, τον ΥΠΕΞ Αμπντέλ Ραχμάν Μουχάμαντ Σαλγάμ. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν οι επαφές χαρακτηρίστηκαν «εξαιρετικά θετικές και ικανοποιητικές».

Οπως έγινε γνωστό, ο Σαλγάμ συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς. Αν και η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι δεν είναι έτοιμη, ακόμη, για πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων με την Τρίπολη, τονίζει ότι η λιβυκή ηγεσία έχει κάνει «σημαντικά βήματα» και ήδη ένας πρώτος Αμερικανός διπλωμάτης έχει μεταβεί στην Τρίπολη και εργάζεται στο κτίριο της βελγικής πρεσβείας.

Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός πρωθυπουργός μετέβαινε στη Λιβύη και συναντιόταν με τον Λίβυο ηγέτη, και τον πρωθυπουργό Σόκρι Γάνεμ, στη γενέτειρα του δεύτερου, Σίρτη. Ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι, μετά την αποδοχή της Τρίπολης να καταστρέψει όλα τα απαγορευμένα όπλα της, η Ιταλία θεωρεί τη Λιβύη παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στη Μεσόγειο, ενώ φέρεται να δεσμεύτηκε για την ανάληψη σειράς αναπτυξιακών έργων στη βορειοαφρικανική χώρα. Αλλωστε, η Ιταλία, που κατείχε τη Λιβύη από το 1911 - 1941, παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Κοινές στρατιωτικές μονάδες ταχείας αντίδρασης σκοπεύουν να δημιουργήσουν Βρετανία και Γαλλία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ευρώπης, σύμφωνα με τους Financial Times, που σημειώνει επίσης ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί σε αξιωματούχους της ΕΕ εντός της βδομάδας.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.- Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρτσνερ αποφάσισε τη μετατροπή της διαβόητης πρώην βάσης του πολεμικού ναυτικού, που είχε γίνει γνωστή ως «το Αουσβιτς της Αργεντινής», σε μουσείο, στη μνήμη των χιλιάδων ανθρώπων που δολοφονήθηκαν εκεί στην περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983) στη χώρα.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Εως και 70 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ αιθιοπικών φυλών κοντά στην Ντίμα της δυτικής Αιθιοπίας, ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι οργανώσεων αρωγής στην Αντίς Αμπέμπα.

ΑΓΚΥΡΑ.- Οι νεκροί από τη «χάρτινη» πολυκατοικία που κατέρρευσε στην Κόνια (Ικόνιο) της Τουρκίας την περασμένη βδομάδα έφθασαν χθες τους 92.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Δύο Αφγανοί καταδικάστηκαν χθες σε θάνατο για τη δολοφονία της υπαλλήλου του ΟΗΕ Μπετίνα Γκουαλάρ στην Κανταχάρ, το Νοέμβρη.

ΜΟΣΧΑ.- Στο Κίεβο βρέθηκε τελικά ο Ιβάν Ρίμπκιν, υποψήφιος για τη ρωσική προεδρία, που είχε εξαφανιστεί από την Πέμπτη. Ο Ρίμπκιν δήλωσε ότι απλά έλειψε μερικές μέρες και πως ξαφνιάστηκε από τις διαστάσεις που πήρε η απουσία του...

ΤΙΡΑΝΑ.- Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Αλφρεντ Μοΐσιου, απεύθυνε έκκληση για ηρεμία προς τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας μετά τις ταραχές του Σαββάτου. Ο Σάλι Μπερίσα, πάντως, υποσχέθηκε και άλλες διαδηλώσεις.

ΠΑΡΙΣΙ.- Με 494 ψήφους υπέρ, 36 κατά και 31 αποχές, το γαλλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που απαγορεύει όλα τα θρησκευτικά σύμβολα, συμπεριλαμβανομένης της μουσουλμανικής μαντίλας, στα σχολεία και στις δημόσιες υπηρεσίες. Το νομοσχέδιο παραπέμφθηκε στη Γερουσία, ενώ οι επικριτές του τονίζουν ότι περιθωριοποιεί και στιγματίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, με κίνδυνο να κλιμακώσει τις αντιδράσεις του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ