ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποκαλυπτική σύμπτωση...

Κινητοποίηση των εκτάκτων αρχαιολόγων το 2003, επί ΠΑΣΟΚ... και τότε

Eurokinissi

Κινητοποίηση των εκτάκτων αρχαιολόγων το 2003, επί ΠΑΣΟΚ... και τότε
Δύο Γενικές Συνελεύσεις, που θα πραγματοποιηθούν αύριο, στις 11 π.μ., εντός και εκτός του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, συμβολίζουν κατά «διαβολική σύμπτωση» τις κυβερνητικές επιλογές στον πολιτισμό.

Η μία ΓΣ - συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην είσοδο του μουσείου, είναι των συμβασιούχων αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ και έχει πάγια και μακρόχρονα αιτήματα: Μόνιμη και σταθερή δουλειά, σταμάτημα των απολύσεων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, καταβολή των δεδουλευμένων, κλπ.

Η άλλη, εντός του μουσείου, είναι του σωματείου «Διάζωμα», και θα γίνει παρόντος του υπουργού Πολιτισμού - Τουρισμού. Ο Π. Γερουλάνος με αυτή την επιλογή επιβεβαιώνει την πολιτική «περάσματος» της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στις «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», στους «χορηγούς», «φίλους» μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, γενικώς στην «κοινωνία των πολιτών», δηλαδή στο κεφάλαιο, παντοιοτρόπως.

Η σημειολογία των δύο γεγονότων ολοφάνερη: Η απαξίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αποτελεί συνειδητή επιλογή του αστικού κράτους, ώστε να εδραιωθεί η ιδιωτικοοικονομική διαχείριση στον πολιτισμό με στρατηγικό στόχο την εμπορευματοποίησή του. Αλλωστε, και ο χώρος του Μουσείου Ακρόπολης είναι «συμβολικός», αφού είναι το πρώτο κρατικό μουσείο που θεσμοθετήθηκε να λειτουργεί αποκομμένο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ...τα «βαρίδια» της δημόσιας διαχείρισης. Εξάλλου, στο ίδιο μουσείο έκανε και την παρθενική του εμφάνιση το «Διάζωμα»...

«Θείος Βάνιας» του σήμερα...

Στην Kεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στις 17/12 θα δοθεί η προπαράσταση και στις 18/12 θα δοθεί η επίσημη πρεμιέρα του κλασικού αριστουργήματος του Α. Τσέχωφ «Ο θείος Βάνιας», έργο βαθιά ποιητικό, τρυφερά ανθρώπινο, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου, Γιάννη Χουβαρδά, το οποίο παρουσιάζεται για δεύτερη μόλις φορά στο Εθνικό Θέατρο, μετά την ιστορική παράσταση του Καρόλου Κουν, το 1953.

Ο καθηγητής Σερεμπριακώφ και η νεαρή γυναίκα του Ελένα καταφτάνουν στο απομακρυσμένο υποστατικό τους στη ρωσική επαρχία, το οποίο συντηρούν η Σόνια - κόρη του καθηγητή από τον πρώτο του γάμο - και ο θείος της Βάνιας. Η εμφάνισή τους αναστατώνει τη ζωή των ανθρώπων του κτήματος, διαταράσσει την ήρεμη καθημερινότητα και φέρνει στην επιφάνεια χαμένα όνειρα και ανεκπλήρωτους πόθους. Οι ήρωες του Τσέχοφ βλέπουν τον κόσμο γύρω τους να αλλάζει, μην μπορώντας να κάνουν κάτι.

Η σκηνοθεσία φέρνει το έργο στο σήμερα. Τα πρόσωπα είναι εγκλωβισμένα σε ένα χώρο χωρίς ορατή «οδό» διαφυγής. Παγιδευμένοι στη φθορά της καθημερινότητας, τη μοναξιά, την πλήξη και την ανία, αναζητούν ένα νόημα για τη ζωή τους, ενώ ο κόσμος, η φύση, τα ανθρώπινα συναισθήματα σταδιακά εκφυλίζονται. Απεγνωσμένα χορεύουν, τραγουδούν, πίνουν, αυτοσαρκάζονται, αυτογελοιοποιούνται, ανήμποροι να αντιληφθούν τις επερχόμενες ιστορικο-κοινωνικές αλλαγές, που «εισχωρούν» από τις χαραμάδες του οίκου τους, επιβεβαιώνοντας την παρακμή τους.

Μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη, προσαρμογή κειμένου, σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, σκηνικά - κοστούμια Χέρμπερτ Μουράουερ, φωτισμοί Λευτέρη Παυλόπουλου, μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Μάνος Βακούσης, Μαρία Σκουλά, Αλκηστις Πουλοπούλου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Νίκος Χατζόπουλος, Ακύλας Καραζήσης, Μάνος Σταλάκης, Γιάννης Βογιατζής, Γιάννης Τσεμπερλίδης.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- Δ. Ν. Παπαδήμας: Φάουστο Κοντίνο «Εισαγωγή στον Ομηρο» (μετάφραση Γερ. Δ. Βανδώρου. Μελέτη - εισαγωγή στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, στον Ομηρο, στη θρησκεία, μυθολογία και την ιστορία των ομηρικών σπουδών. Περιλαμβάνονται σημειώσεις, βιβλιογραφία, πίνακες ονομάτων, λέξεων, πραγμάτων κ.ά.). Μ. Π. Νίλσον «Ιστορία της αρχαίας ελληνικής θρησκείας» (μετάφραση Αικατερίνης Παπαθωμοπούλου, προλεγόμενα Δημήτρη Σταθόπουλου. Μελέτη για τη γέννηση της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, την Κρητομυκηναϊκή θρησκεία, τις πηγές της ελληνικής μυθολογίας, την πρωτόγονη τελετουργία, τους θεούς της φύσης και ζωής. Περιλαμβάνονται 55 εικόνες, βιβλιογραφία, ευρετήριο ελληνικών και ξένων λέξεων). Ντ. Μ. ΜακΝτάουελ «Το Δίκαιο στην Αθήνα των κλασικών χρόνων» (μετάφραση Γιώργου Μαθιουδάκη. Μελέτη - θεώρηση της φύσης και δομής της αθηναϊκής κοινωνίας. Περιλαμβάνονται 12 εικόνες εκτός κειμένου).

-- «Αγρα»: Τάκης Σιμώτας «Περί φαντασίας» (δίτομο έργο του δοκιμιογράφου, ποιητή και πεζογράφου, για τη «λογοτεχνία» της φιλοσοφίας της επιστήμης, τη φαντασία ως συλλογικό «όνειρο» που διεγείρει τις αισθητηριακές, διανοητικές και δημιουργικές δυνατότητες του ανθρώπου. Ο πρώτος τιτλοφορείται «Φασματογονία - Φαντασιολογία» και ο δεύτερος «Φαντασιώσεις (πολιτικές, επιστημονικές, φιλοσοφικές)». Η έκδοση συνοδεύεται με ένθετο βιβλιαράκι του κ. Δ. Γεωργούλη με τίτλο «Το λήμμα "Φαντασία" στο εγκυκλοπαιδικό λεξικό του Ηλίου»). Ρέημοντ Τσάντλερ «Αντίο γλυκιά μου (Με τον Φιλίπ Μάρλοου)» (μετάφραση Ανδρέας Αποστολίδης. Αστυνομικό μυθιστόρημα, γνωστό από την ομώνυμη ταινία). Ελμορ Λέοναρντ «Τισο Μίνγκο μπλουζ» (μετάφραση Αντώνης Καλοκύρης, αστυνομικό μυθιστόρημα).

-- «Κέδρος»: Τζέημς Μπέρναμ «Οι μακιαβελιστές (υπέρμαχοι της ελευθερίας)» (μετάφραση Μαρίας - Αριάδνης Αλαβάνου. Μελέτη για την πολιτική σκέψη του Μακιαβέλι και των επιγόνων του Γκαστάνο Μόσκα, Βιλφρέντο Παρέτο, Ρόμπερτ Μίχελς, των οποίων οι απόψεις χρησιμοποιήθηκαν από το φασισμό, αλλά και τις ιδέες του Ζορζ Σορέλ).

-- «Τεγόπουλος»: Μαρία Μανδαλά «Ρήματα (Η κλίση των ρημάτων της νεοελληνικής γλώσσας)» (πρακτικός οδηγός για την κλίση των ομαλών και ανωμάλων ρημάτων). «Μαθηματικό Λεξικό Δημοτικού» (σύνταξη Δήμητρα Γαλλίκα, εικονογράφηση Μαρία Μανδαλά. Στο λεξικό καταγράφεται και ερμηνεύεται η μαθηματική ορολογία, έννοιες, σύμβολα και τύποι στα βιβλία των μαθηματικών του Δημοτικού Σχολείου).

-- Κωνσταντίνος Γ. Κούτρας «Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία (1936 Αρχαία Ολυμπία, Βερολίνο)» (ιστορική μελέτη για τη λαμπαδηδρομία που έγινε το 1936 για να μεταφερθεί η ολυμπιακή φλόγα από την ιερή άλτη της Ολυμπίας στο Βερολίνο του ναζισμού, από τον Κωνσταντίνο Κονδύλη. Η μελέτη αφιερώνεται και αναδεικνύει λαμπαδηδρόμους και αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων, οι οποίοι συνδέθηκαν με ηρωικούς επαναστατικούς και κοινωνικούς αγώνες, μεταξύ των οποίων και ο Πάνος Κουτροδήμος ή Κούτρας, αγωνιστής του '21 στο Μοριά, προ-προπάππος του συγγραφέα. Το βιβλίο εξέδωσαν οι «Δικηγόροι χωρίς σύνορα», Βασ. Βουλγαροκτόνου 42, 11472, Αθήνα, που έχουν τα δικαιώματα του βιβλίου).

-- «Αγκυρα»: Ελένη Χωρεάνθη «Αρωμα μαστίχας» (μυθιστόρημα). Λαμπρίνα Μαραγκού «Το καλοκαίρι με τη Μέδουσα» (μυθιστόρημα).

-- Γαβριηλίδης: Εύα Θεοτοκάτου «Τόσα που θυμάμαι...» (αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα. Α' μέρος: «Η απελευθέρωση»). Δημήτρης Γρυπαίος «Σαν άνθρωποι» (διηγήματα). Γιώργος Λαμπράκος «Αναμνήσεις από το ρετιρέ» (αυτοβιογραφική νουβέλα). Μαρία Κατσοπούλου «Τα ποιήματα της τρελής» (ποιήματα). Γιάννης Ζαφειρόπουλος «Στα βαθιά» (ποιήματα). Αιμιλία Παπαβασιλείου «Στο κατώφλι» (ποιήματα). Ιωάννης Β. Φριλίγκος «Γυναίκες του μύθου» (ποιήματα για γυναίκες της αρχαιοελληνικής μυθολογίας). Χλόη Κουτσουμπέλη «Η αλεπού και ο κόκκινος χορός» (ποιήματα). Δώρα Παπαγεωργοπούλου «Το δέντρο» (ποιήματα). Νίκος Βιολάρης «Αχτίδες νυχτόβιες» (ποιήματα). Ματίνα Μοσχόβη «Μέχρι να μάθεις να λες ευχαριστώ» (ποιητικό θεατρικό έργο).

-- Παπαζήσης: Κώστας Λάμπος «Αμερικανισμός και παγκοσμιοποίηση» (οικονομία του φόβου και της παρακμής)» (πολιτικοοικονομική μελέτη).

-- «Ελληνικά Γράμματα»: Ρίτσα Ψύλλου - Μαρία Ζαφειροπούλου «Τα φιλαράκια» (Πώς να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συναισθήματά μας)» (βιβλίο για παιδιά).

-- «Ροές» (Λομβάρδου 31-35, 210 6429409). Αντιγόνη Φεσσά «Προσευχή πουλιού» (ποιήματα). Νεκταρία Μενδρινού «Αειθαλή και φυλλοβόλα» (ποιήματα). Ιορδάνης Παπαδόπουλος «Το βουνό και ο ποιητής δεν πήραν είδηση» (ποιήματα). Ιλζε Αϊχίνγκερ «Επίκαιρη συμβουλή» (μικρά πεζά και ποιήματα).

-- «Μελάνι»: Ολιβερ Μποτίνι «Εγκλημα στον κόσμο του Ζεν» (μετάφραση Λένα Σακαλή, μυθιστόρημα).

Εκθεση για αγώνες στη Ζώνη

Ολοκληρώνεται αύριο στον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Μηχανική Καλλιέργεια, Θηβών 245 και Π. Ράλλη) του Δήμου Νίκαιας, η έκθεση προσφοράς έργων τέχνης, για την οικονομική ενίσχυση των αγώνων των εργαζομένων στη Ζώνη, που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν «βιομηχανία» δικαστικών διώξεων. Εκατόν σαράντα εικαστικοί καλλιτέχνες (ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφοι) εκφράζουν μ' αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των ταξικών σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος. Η έκθεση σήμερα και αύριο λειτουργεί από τις 10π.μ. έως 9μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ