Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποκαλυπτική σύμπτωση...

Κινητοποίηση των εκτάκτων αρχαιολόγων το 2003, επί ΠΑΣΟΚ... και τότε

Eurokinissi

Κινητοποίηση των εκτάκτων αρχαιολόγων το 2003, επί ΠΑΣΟΚ... και τότε
Δύο Γενικές Συνελεύσεις, που θα πραγματοποιηθούν αύριο, στις 11 π.μ., εντός και εκτός του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, συμβολίζουν κατά «διαβολική σύμπτωση» τις κυβερνητικές επιλογές στον πολιτισμό.

Η μία ΓΣ - συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην είσοδο του μουσείου, είναι των συμβασιούχων αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ και έχει πάγια και μακρόχρονα αιτήματα: Μόνιμη και σταθερή δουλειά, σταμάτημα των απολύσεων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, καταβολή των δεδουλευμένων, κλπ.

Η άλλη, εντός του μουσείου, είναι του σωματείου «Διάζωμα», και θα γίνει παρόντος του υπουργού Πολιτισμού - Τουρισμού. Ο Π. Γερουλάνος με αυτή την επιλογή επιβεβαιώνει την πολιτική «περάσματος» της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στις «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», στους «χορηγούς», «φίλους» μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, γενικώς στην «κοινωνία των πολιτών», δηλαδή στο κεφάλαιο, παντοιοτρόπως.

Η σημειολογία των δύο γεγονότων ολοφάνερη: Η απαξίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αποτελεί συνειδητή επιλογή του αστικού κράτους, ώστε να εδραιωθεί η ιδιωτικοοικονομική διαχείριση στον πολιτισμό με στρατηγικό στόχο την εμπορευματοποίησή του. Αλλωστε, και ο χώρος του Μουσείου Ακρόπολης είναι «συμβολικός», αφού είναι το πρώτο κρατικό μουσείο που θεσμοθετήθηκε να λειτουργεί αποκομμένο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ...τα «βαρίδια» της δημόσιας διαχείρισης. Εξάλλου, στο ίδιο μουσείο έκανε και την παρθενική του εμφάνιση το «Διάζωμα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ