Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Θείος Βάνιας» του σήμερα...

Στην Kεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στις 17/12 θα δοθεί η προπαράσταση και στις 18/12 θα δοθεί η επίσημη πρεμιέρα του κλασικού αριστουργήματος του Α. Τσέχωφ «Ο θείος Βάνιας», έργο βαθιά ποιητικό, τρυφερά ανθρώπινο, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου, Γιάννη Χουβαρδά, το οποίο παρουσιάζεται για δεύτερη μόλις φορά στο Εθνικό Θέατρο, μετά την ιστορική παράσταση του Καρόλου Κουν, το 1953.

Ο καθηγητής Σερεμπριακώφ και η νεαρή γυναίκα του Ελένα καταφτάνουν στο απομακρυσμένο υποστατικό τους στη ρωσική επαρχία, το οποίο συντηρούν η Σόνια - κόρη του καθηγητή από τον πρώτο του γάμο - και ο θείος της Βάνιας. Η εμφάνισή τους αναστατώνει τη ζωή των ανθρώπων του κτήματος, διαταράσσει την ήρεμη καθημερινότητα και φέρνει στην επιφάνεια χαμένα όνειρα και ανεκπλήρωτους πόθους. Οι ήρωες του Τσέχοφ βλέπουν τον κόσμο γύρω τους να αλλάζει, μην μπορώντας να κάνουν κάτι.

Η σκηνοθεσία φέρνει το έργο στο σήμερα. Τα πρόσωπα είναι εγκλωβισμένα σε ένα χώρο χωρίς ορατή «οδό» διαφυγής. Παγιδευμένοι στη φθορά της καθημερινότητας, τη μοναξιά, την πλήξη και την ανία, αναζητούν ένα νόημα για τη ζωή τους, ενώ ο κόσμος, η φύση, τα ανθρώπινα συναισθήματα σταδιακά εκφυλίζονται. Απεγνωσμένα χορεύουν, τραγουδούν, πίνουν, αυτοσαρκάζονται, αυτογελοιοποιούνται, ανήμποροι να αντιληφθούν τις επερχόμενες ιστορικο-κοινωνικές αλλαγές, που «εισχωρούν» από τις χαραμάδες του οίκου τους, επιβεβαιώνοντας την παρακμή τους.

Μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη, προσαρμογή κειμένου, σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, σκηνικά - κοστούμια Χέρμπερτ Μουράουερ, φωτισμοί Λευτέρη Παυλόπουλου, μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Μάνος Βακούσης, Μαρία Σκουλά, Αλκηστις Πουλοπούλου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Νίκος Χατζόπουλος, Ακύλας Καραζήσης, Μάνος Σταλάκης, Γιάννης Βογιατζής, Γιάννης Τσεμπερλίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ