ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίνητρα για τους επαγγελματίες στρατιώτες

Μετά το ναυάγιο της πρώτης προκήρυξης το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε νέα μέτρα για να προσελκύσει περισσότερους νέους στα ΝΑΤΟικά τάγματα

Σε αλλαγή του νόμου περί Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) προχωράει η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο που σημείωσε η πρώτη προσπάθεια στρατολόγησης επαγγελματιών στρατιωτών που προορίζονται κατά κύριο λόγο για τις ΝΑΤΟικές αποστολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις 4.500 θέσεις ΕΠ.ΟΠ. που προκηρύχτηκαν προσήλθαν μόνο 2.800 υποψήφιοι και αυτό παρά τις προσπάθειες που έγιναν να πειστούν περισσότεροι νέοι. Ετσι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ανακοίνωσε ότι «προκειμένου να ενισχύσει το θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών, προχώρησε στη λήψη ορισμένων μέτρων νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα».

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται τροποποιήσεις του ισχύοντος Ν. 2936/01 με στόχο, αφ' ενός, τη διεύρυνση της βάσης επιλογής των προς κατάταξη ΕΠ.ΟΠ. και, αφ' ετέρου, τον περιορισμό των χρονικών ορίων που ετίθετο, τόσο για τη μονιμοποίηση όσο και για την υποχρεωτική παραμονή σε Επιχειρησιακές Μονάδες - πλοία κλπ.

Οι τροποποιήσεις αφορούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, στα σημεία εκείνα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μειωμένη προσέλευση, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων:

α. Στο δικαίωμα συμμετοχής και νέων που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Η αναλογία προσέλευσης νέων αυτής της κατηγορίας στα κατά τόπους γραφεία ενημέρωσης, αλλά και η εμπειρία από τη διαδικασία των ΕΠΥ, είναι 70-75%, με το υπόλοιπο ποσοστό (25-30%) να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

β. Στην αύξηση του ορίου ηλικίας των υποψηφίων από το 26ο στο 28ο έτος.

γ. Στη μείωση της θητείας από τα 10 στα 7 έτη.

δ. Στη μείωση του ανώτατου ορίου ανάληψης από τους ΕΠ.ΟΠ. καθηκόντων διοικητικής φύσης, από τα 20 έτη στα 10-15, ανάλογα με τις ανάγκες των Κλάδων.

ε. Στη μείωση παραμονής ως απλών οπλιτών, από 2 έτη που ισχύει σήμερα, σε 1 έτος από την κατάταξη, για όσους έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, και στην ονομασία τους σε δεκανείς και σε αντίστοιχους βαθμούς των άλλων Κλάδων. Για εκείνους που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις το αντίστοιχο διάστημα παραμένει ως έχει (2 έτη).

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, προωθούνται μέτρα διοικητικού χαρακτήρα που άπτονται της διαβίωσης των ΕΠ.ΟΠ. (σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, άδειες) και της αξιοποίησής τους (τοποθετήσεις σε θέσεις εξωτερικού), έτσι ώστε «η κοινωνική τους θέση και η ένταξη τους στις τοπικές κοινωνίες να μην υστερεί έναντι των λοιπών πολιτών».


ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διατηρούν «ζεστό» το θέμα

«Είναι αισιόδοξος όποιος δουλεύει και προσπαθεί. Με τη δουλιά μας είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε αποτελέσματα. Αυτό δεν είναι θέμα ημερών, ούτε μπορούμε να πούμε ότι επίκειται κάτι». Αυτά δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με θέμα την τρομοκρατία, που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιαπωνία.

Ωστόσο, το θέμα αυτό διατηρείται «ζεστό» το τελευταίο χρονικό διάστημα, από πολλά δημοσιεύματα εφημερίδων. Το κυριακάτικο «Βήμα» επιμένει ότι οι διωκτικές αρχές παρακολουθούν πρόσωπα που δεν ανήκουν στις έως τώρα «λίστες υπόπτων», οι οποίες, μάλιστα, αναμένουν εξελίξεις. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η «ΕΟ 17 Νοέμβρη» προετοίμαζε πριν τρία χρόνια, θεαματική αντιαμερικανική ενέργεια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στην Αθήνα.

Η κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» αναφέρεται στα σχέδια για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ, στην οποία θα συγκροτηθούν τομείς αιχμής. Αυτοί θα αφορούν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, στη λαθρομετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η ΕΥΠ έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στη διερεύνηση λεπτών υποθέσεων τρομοκρατίας, τις οποίες δεν μπορούν να χειριστούν αστυνομικά αντιτρομοκρατικά κλιμάκια.

Πιο ενδιαφέρουσες, όμως, είναι οι πληροφορίες της εφημερίδας, που αφορούν στο θέμα της ευρωκαταστολής. Στις ανάλογες συζητήσεις που γίνονται στα όργανα της ΕΕ, έχει μπει το θέμα της αντιμετώπισης όσων στρέφονται κατά της παγκοσμιοποίησης. Κατά το δημοσίευμα, μετά την επίτευξη συμφωνίας για το ευρωπαϊκό ένταλμα και τον ορισμό της τρομοκρατίας, στην ΕΕ αναζητούνται τρόποι καλύτερης και αποτελεσματικότερης διασυνοριακής παρακολούθησης «υπόπτων» από αστυνομικούς.

Επίσης εξετάζεται η νομιμοποίηση των αποδεικτικών μέσων που συλλέγει ένας μυστικός αστυνομικός, ο οποίος κατά την καταδίωξη, από χώρα σε χώρα, έχει «διεισδύσει» σε οργάνωση. Η ισπανική προεδρία έχει φέρει για συζήτηση το θέμα της έντυπης ανταλλαγής πληροφοριών για πρόσωπα που μπορεί να θεωρηθούν επικίνδυνα, εάν μετακινηθούν από μια χώρα σε άλλη, για τους σκοπούς μιας διαδήλωσης. Εξάλλου, δημιουργείται ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας υψηλών προσώπων, με ανταλλαγές πληροφοριών και μεθόδων των αστυνομικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ