Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίνητρα για τους επαγγελματίες στρατιώτες

Μετά το ναυάγιο της πρώτης προκήρυξης το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε νέα μέτρα για να προσελκύσει περισσότερους νέους στα ΝΑΤΟικά τάγματα

Σε αλλαγή του νόμου περί Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) προχωράει η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο που σημείωσε η πρώτη προσπάθεια στρατολόγησης επαγγελματιών στρατιωτών που προορίζονται κατά κύριο λόγο για τις ΝΑΤΟικές αποστολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις 4.500 θέσεις ΕΠ.ΟΠ. που προκηρύχτηκαν προσήλθαν μόνο 2.800 υποψήφιοι και αυτό παρά τις προσπάθειες που έγιναν να πειστούν περισσότεροι νέοι. Ετσι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ανακοίνωσε ότι «προκειμένου να ενισχύσει το θεσμό των Επαγγελματιών Οπλιτών, προχώρησε στη λήψη ορισμένων μέτρων νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα».

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται τροποποιήσεις του ισχύοντος Ν. 2936/01 με στόχο, αφ' ενός, τη διεύρυνση της βάσης επιλογής των προς κατάταξη ΕΠ.ΟΠ. και, αφ' ετέρου, τον περιορισμό των χρονικών ορίων που ετίθετο, τόσο για τη μονιμοποίηση όσο και για την υποχρεωτική παραμονή σε Επιχειρησιακές Μονάδες - πλοία κλπ.

Οι τροποποιήσεις αφορούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, στα σημεία εκείνα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μειωμένη προσέλευση, σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων:

α. Στο δικαίωμα συμμετοχής και νέων που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Η αναλογία προσέλευσης νέων αυτής της κατηγορίας στα κατά τόπους γραφεία ενημέρωσης, αλλά και η εμπειρία από τη διαδικασία των ΕΠΥ, είναι 70-75%, με το υπόλοιπο ποσοστό (25-30%) να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

β. Στην αύξηση του ορίου ηλικίας των υποψηφίων από το 26ο στο 28ο έτος.

γ. Στη μείωση της θητείας από τα 10 στα 7 έτη.

δ. Στη μείωση του ανώτατου ορίου ανάληψης από τους ΕΠ.ΟΠ. καθηκόντων διοικητικής φύσης, από τα 20 έτη στα 10-15, ανάλογα με τις ανάγκες των Κλάδων.

ε. Στη μείωση παραμονής ως απλών οπλιτών, από 2 έτη που ισχύει σήμερα, σε 1 έτος από την κατάταξη, για όσους έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, και στην ονομασία τους σε δεκανείς και σε αντίστοιχους βαθμούς των άλλων Κλάδων. Για εκείνους που δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις το αντίστοιχο διάστημα παραμένει ως έχει (2 έτη).

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, προωθούνται μέτρα διοικητικού χαρακτήρα που άπτονται της διαβίωσης των ΕΠ.ΟΠ. (σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, άδειες) και της αξιοποίησής τους (τοποθετήσεις σε θέσεις εξωτερικού), έτσι ώστε «η κοινωνική τους θέση και η ένταξη τους στις τοπικές κοινωνίες να μην υστερεί έναντι των λοιπών πολιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ