Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Δεν μπορεί να πηγαίνουν τα σύνορα στα δικαστήρια»

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε, την περασμένη Κυριακή, στο Βόλο.

Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι αν θα γίνει ο διάλογος, αλλά το γεγονός ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει πως η ηγεσία της Τουρκίας μπορεί να πάει όλα τα ζητήματα στο Δικαστήριο της Χάγης, όπου δε θα γίνει συζήτηση μόνο για την υφαλοκρηπίδα, αλλά και για τα σύνορα και για τα κυριαρχικά δικαιώματα».

Και αφού εξήγησε ότι το Δικαστήριο της Χάγης είναι ένα πολιτικό επιτελείο στα χέρια των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τόνισε: «Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να πηγαίνουν τα σύνορα στα δικαστήρια». Συνεχίζοντας, σημείωσε: «Εχουμε την εντύπωση ότι αν φτάσει το θέμα στο Δικαστήριο της Χάγης - γιατί μπορεί να υπάρξει ο συμβιβασμός πριν γίνει το δικαστήριο - τα πράγματα δε θα είναι καλά για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Καταλήγοντας, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Ακόμα κι αν επέλθει ένας συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο χώρες, αυτό δε σημαίνει ότι θα έχουμε μια οριστική διευθέτηση των διαφορών. Κάτω από την επιφάνεια, θα υπάρχουν οι διαφορές και το πρόβλημα, σε μια ένταση στην περιοχή, θα ξαναβγεί στην επιφάνεια πιο οξυμένο».

Σήμερα το «πρώτο πιάτο»

Ξεκινούν σήμερα στην Αγκυρα οι «διερευνητικές επαφές» σε επίπεδο ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Στόχος των επαφών φαίνεται ότι είναι να καλύψουν τις δεσμεύσεις που οι δύο χώρες ανέλαβαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, για να επιλύσουν με τις διαδικασίες που προβλέπει το διεθνές δίκαιο «τις συνοριακές και άλλες συναφείς διαφορές τους».

Την περασμένη Παρασκευή, με ταυτόχρονη δήλωσή τους, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας ανακοίνωσαν την εκκίνηση των επαφών, χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Οπως είναι γνωστό, οι υπουργοί των δύο χωρών, σε συναντήσεις που είχαν τους περασμένους μήνες στη Νέα Υόρκη και την Κωνσταντινούπολη, είχαν συμφωνήσει να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, με στόχο να βρεθούν σημεία σύγκλισης για την εκκίνηση διαλόγου.

Από ελληνικής πλευράς, θα συμμετέχει ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αναστάσιος Σκοπελίτης και ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Αργύρης Φατούρος. Από την τουρκική πλευρά, θα είναι ο πρέσβης Ουγκούρ Ζιγιάλ και ο νομικός σύμβουλος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Μπουλούκμπασι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ