Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν τον Νίκο Νικηφορίδη

Τιμή και δόξα στον αγωνιστή Νίκο Νικηφορίδη, το πρώτο θύμα του φιλειρηνικού κινήματος, που δολοφονήθηκε στις 5 του Μάρτη του 1951, απέδωσαν φίλοι και αγωνιστές της ειρήνης, μέσα από μια σεμνή εκδήλωση που πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Ειρήνης στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Στο χώρο που εκτελούνταν οι πολιτικοί κρατούμενοι, πίσω από τις φυλακές του Γεντί Κουλέ.

Ο Νίκος Νικηφορίδης, ήταν 23 χρονών παλικάρι, όταν συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του Φλεβάρη του 1951. «Τιμωρήθηκε» για τη φιλειρηνική του δράση. Επειδή συγκέντρωνε υπογραφές κάτω από την έκκληση της Στοκχόλμης με αίτημα την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων και επειδή παράλληλα προσπαθούσε να δημιουργήσει την πρώτη Επιτροπή Ειρήνης Νέων.

«Μπροστά στο απόσπασμα, αλύγιστος, αδούλωτος, απροσκύνητος, δε θα δειλιάσει και βροντοφωνάζει ζήτω η ειρήνη, ζήτω η πανανθρώπινη λευτεριά», θυμίζει ο Γ. Βούρτσας, εκπρόσωπος της ΕΔΥΕΘ. «Ο σπόρος που έσπειρε ο νεολαίος αγωνιστής βρήκε πρόσφορο έδαφος. Τέσσερα χρόνια μετά, το 1955 συγκροτείται η ΕΕΔΥΕ που αδιάκοπα μέχρι σήμερα παλεύει ενάντια στον πόλεμο, στον ιμπεριαλισμό, στο ΝΑΤΟικό φασισμό.

Ο Νίκος Νικηφορίδης, ζει στις καρδιές μας. Ζει και μας συντροφεύει στο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για την ανατροπή της Νέας Τάξης, για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο», κατέληξε.

Στην εκδήλωση σημειώθηκε η ανάγκη να εκφραστεί ενεργά και αποφασιστικά η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό που σήμερα δολοφονείται ανελέητα από την ισραηλινή κυβέρνηση με τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ.

Παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι, εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, της ΕΔΥΕΘ, ο δήμαρχος Συκεών, φορείς και άλλες τοπικές Κομματικές Οργανώσεις του Δήμου Συκεών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ