Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διατηρούν «ζεστό» το θέμα

«Είναι αισιόδοξος όποιος δουλεύει και προσπαθεί. Με τη δουλιά μας είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε αποτελέσματα. Αυτό δεν είναι θέμα ημερών, ούτε μπορούμε να πούμε ότι επίκειται κάτι». Αυτά δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, με θέμα την τρομοκρατία, που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιαπωνία.

Ωστόσο, το θέμα αυτό διατηρείται «ζεστό» το τελευταίο χρονικό διάστημα, από πολλά δημοσιεύματα εφημερίδων. Το κυριακάτικο «Βήμα» επιμένει ότι οι διωκτικές αρχές παρακολουθούν πρόσωπα που δεν ανήκουν στις έως τώρα «λίστες υπόπτων», οι οποίες, μάλιστα, αναμένουν εξελίξεις. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η «ΕΟ 17 Νοέμβρη» προετοίμαζε πριν τρία χρόνια, θεαματική αντιαμερικανική ενέργεια, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στην Αθήνα.

Η κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» αναφέρεται στα σχέδια για την αναδιάρθρωση της ΕΥΠ, στην οποία θα συγκροτηθούν τομείς αιχμής. Αυτοί θα αφορούν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, στη λαθρομετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η ΕΥΠ έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στη διερεύνηση λεπτών υποθέσεων τρομοκρατίας, τις οποίες δεν μπορούν να χειριστούν αστυνομικά αντιτρομοκρατικά κλιμάκια.

Πιο ενδιαφέρουσες, όμως, είναι οι πληροφορίες της εφημερίδας, που αφορούν στο θέμα της ευρωκαταστολής. Στις ανάλογες συζητήσεις που γίνονται στα όργανα της ΕΕ, έχει μπει το θέμα της αντιμετώπισης όσων στρέφονται κατά της παγκοσμιοποίησης. Κατά το δημοσίευμα, μετά την επίτευξη συμφωνίας για το ευρωπαϊκό ένταλμα και τον ορισμό της τρομοκρατίας, στην ΕΕ αναζητούνται τρόποι καλύτερης και αποτελεσματικότερης διασυνοριακής παρακολούθησης «υπόπτων» από αστυνομικούς.

Επίσης εξετάζεται η νομιμοποίηση των αποδεικτικών μέσων που συλλέγει ένας μυστικός αστυνομικός, ο οποίος κατά την καταδίωξη, από χώρα σε χώρα, έχει «διεισδύσει» σε οργάνωση. Η ισπανική προεδρία έχει φέρει για συζήτηση το θέμα της έντυπης ανταλλαγής πληροφοριών για πρόσωπα που μπορεί να θεωρηθούν επικίνδυνα, εάν μετακινηθούν από μια χώρα σε άλλη, για τους σκοπούς μιας διαδήλωσης. Εξάλλου, δημιουργείται ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας υψηλών προσώπων, με ανταλλαγές πληροφοριών και μεθόδων των αστυνομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ