Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μας πάνε κατά ... διαλόγου

Σήμερα αρχίζει ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Ο χρόνος είναι σημαδιακός. Οχι τόσο επειδή ο κ. Παπανδρέου θεάθηκε να χορεύει (;) ξανά ζεϊμπέκικα (;). Αλλά γιατί μόλις προχτές άφησε την τελευταία του πνοή ο 87ος απεργός πείνας των «λευκών κελιών» της Αγκυρας. Η ελληνική πλευρά, όπως άλλωστε συνέβη και με τους υπόλοιπους 86 δολοφονηθέντες «μάρτυρες» του τουρκικού λαού, δεν ψέλλισε «κιχ». Ευεξήγητη η σιωπή της. Εκείνο που προέχει είναι να μη διαταραχτεί το «καλό κλίμα» με το καθεστώς της γείτονος...

***

Πέραν του γεγονότος ότι αυτή η εκκωφαντική... σιωπή για το καθεστώς των «λευκών κελιών» καθιστά εκ προοιμίου ένοχη την ελληνική πλευρά, αποδεικνύει ταυτόχρονα την ανακολουθία της όσον αφορά τις ίδιες τις δικές της διακηρυγμένες θέσεις. Θυμίζουμε ότι η προϋπόθεση που είχε τεθεί το 1995 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την άρση του βέτο σχετικά με τη σύνδεση ΕΕ - Τουρκίας (πολιτική απόφαση που υπήρξε προοίμιο της σημερινής πολιτικής της «βήμα προς βήμα προσέγγισης») ήταν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.

Οπως αποδεικνύεται, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι τόσο σημαντικό μέγεθος, για να διαταραχτεί το «φλερτ» Παπανδρέου - Τζεμ...

Ως εκ τούτου σήμερα ξεκινά ο διάλογος. Η ελληνική κυβέρνηση έχει φροντίσει να καλλιεργήσει κατάλληλα το έδαφος. Οχι μόνο η σιωπή της για τα «λευκά κελιά», αλλά και η πρόσφατη τοποθέτηση της κυβέρνησης (από τον εκπρόσωπό της έως και το ίδιο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών) ότι το PKK είναι «τρομοκρατική οργάνωση» (!), δηλώνει το στίγμα των «αρχών», με τις οποίες προσέρχεται στη συζήτηση η ελληνική πλευρά.

***

Κάποιοι θα ήθελαν να παραβλέψουν τα παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «παράπλευρα» θέματα (σ.σ: δηλαδή κάτι σαν τις... «παράπλευρες απώλειες») και πως το πρωταρχικό σε αυτή τη φάση είναι η πρόοδος των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αυτών καθ' εαυτών.

  • Προφανώς θέλουν να ξεχνούν ότι αυτός ο διάλογος είναι το προϊόν της «μυστικής διπλωματίας», που εδώ και καιρό διεξαγόταν πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού, όπως άλλωστε μάς πληροφόρησε ο ίδιος ο Ετσεβίτ, τον περασμένο Γενάρη, μετά τη συνάντησή του με τον Μπους.
  • Θέλουν να ξεχνούν, επίσης, ότι η ελληνική θέση έχει διολισθήσει από την παλιότερη αρχή που έλεγε ότι «συζητούμε μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας» στην τωρινή πολιτική έκπτωση που κατατείνει πλέον στη θέση πως η Ελλάδα θα προσέλθει στη Χάγη για όποια «διαφορά» (!) κατασκευάσει η Τουρκία.
  • Θέλουν να ξεχνούν ότι ο συγκεκριμένος διάλογος διεξάγεται μόλις ένα μήνα μετά τις δηλώσεις του Ετσεβίτ - πάλι από τις ΗΠΑ - για «μοίρασμα» του Αιγαίου και για διεθνείς συνθήκες που «έχουν παλιώσει».
  • Θέλουν να ξεχνούν ότι δεν έχουν παρέλθει παρά λίγα μόνο 24ωρα από το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας, όπου ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε την αναγνώριση της κατεχόμενης Κύπρου μέσω της ελληνοτουρκικής συνδιοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, το 2008...

Αυτό είναι το κλίμα, μέσα στο οποίο διεξάγεται ο εν λόγω διάλογος. Και αν φυσικά αυτό το αμερικανόπνευστο... «Αρλεκιν» μεταξύ Παπανδρέου - Τζεμ κάνει την ελληνική κυβέρνηση να «ξεχνιέται», καθόλου δεν πρέπει να ισχύει το ίδιο για τον ελληνικό λαό. Ειδάλλως θα πάμε κατά ...διαλόγου.


Ν. ΜΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ