Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΕΓ
Αναζητούν «γραμμή»... αντεπίθεσης

Συνεδριάζει σήμερα το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ με θέμα ημερήσιας διάταξης τις πολιτικές εξελίξεις και τον προγραμματισμό δράσης του κόμματος. Προηγουμένως θα έχει υπάρξει συνεργασία του Κ. Σημίτη με τον Κ. Λαλιώτη, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει εισήγηση για την τακτική του ΠΑΣΟΚ το επόμενο διάστημα, όπου κεντρικό ζήτημα αποτελεί η προώθηση του Ασφαλιστικού.

Στη συνεδρίαση θα τεθούν και τα θέματα που αφορούν τα περί «εκτροπής» στα οποία είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός πρόσφατα, ο Κ. Σημίτης προτίθεται να καθορίσει τη «γραμμή» της «κεντροαριστεράς» ως βασικό όχημα πάνω στο οποίο θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές. Ταυτόχρονα, ένα από τα «χαρτιά» του κυβερνώντος κόμματος θα είναι και η αλλαγή του εκλογικού νόμου (που ο χαρακτήρας της θα αποφασιστεί μετά τις δημοτικές), ώστε να διαμορφωθεί ευνοϊκό για το ΠΑΣΟΚ πλαίσιο στις μεθεπόμενες εκλογές, που εκτιμάται ότι θα γίνουν το 2005. Στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι δώσει την εικόνα της «αντεπίθεσης» ώστε το ΠΑΣΟΚ να εξέλθει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει. Για το λόγο αυτό, στις αιτιάσεις που απευθύνονται εναντίον της κυβέρνησης για το κλίμα διαφθοράς, θα επιχειρήσει να απαντήσει με «πρωτοβουλίες» γύρω από το λεγόμενο «πολιτικό χρήμα», ενώ βασικό συστατικό της πολιτικής πρακτικής του το επόμενο διάστημα θα είναι οι «αντιδεξιές» κορόνες και η ενίσχυση του δικομματικού «καβγά».

Ο Κ. Λαλιώτης

Σε ό,τι αφορά τα περί «κεντροαριστερής διακυβέρνησης», ο Κ. Λαλιώτης με χτεσινές του δηλώσεις στα «ΝΕΑ» επανέλαβε τα περί «πολιτικών συγκλίσεων και προγραμματικών δεσμεύσεων», ενώ ερωτηθείς για την αρνητική υποδοχή που έτυχε η «πρότασή» του από τα υπόλοιπα κόμματα, υποστήριξε ότι οφείλεται σε «σύνδρομα πολιτικής καθαρότητας» και «μικρομεγαλισμού». Παρ' όλα αυτά, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ «θα επιμείνει»... Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αρνήθηκε την απλή αναλογική, προσπαθώντας να εμφανίσει τα καλπονοθευτικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σαν σκέψεις για «ένα πιο αναλογικό και πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα» που «θα διασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα και πολιτική ομαλότητα»... Τέλος, δεν παρέλειψε να αποποιηθεί τα σενάρια που μιλούν για «δεξιά παρένθεση» μέχρι το 2005, οπότε το ΠΑΣΟΚ - όπως λέει το σενάριο - ακόμα κι αν ηττηθεί το 2004 θα επιστρέψει στην κυβέρνηση.

Τέλος, με δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ο Θ. Πάγκαλος τάχθηκε κατά οποιασδήποτε συζήτησης για ενδεχόμενη διαδοχή του Κ. Σημίτη, αν και επιτέθηκε εκ νέου στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, το οποίο κατηγόρησε ότι λειτουργεί εσωκομματικά με βάση την αρχή «λίγοι και καλοί». Θέση που προφανώς αποδίδει και στον πρωθυπουργικό σύμβουλο Γ. Πανταγιά, ο οποίος χτες, στο πλαίσιο της διακίνησης των «κεντροαριστερών» θεωριών, υποστήριξε την άποψη ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει» αλλιώς θα πάψει να υπάρχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ