Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τον Ιούνη θα δοθούν οι ειδικοί εκλογικοί αριθμοί

Στο χρονικό διάστημα από την 1η έως τις 30 Ιούνη θα κληθούν από τους δήμους και τις κοινότητες όλοι οι εκλογείς για να παραλάβουν μια ενημερωτική κάρτα, στην οποία θα αναγράφεται ο ειδικός εκλογικός αριθμός, με βάση τον οποίο θα ψηφίζουν από τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Τα εκλογικά βιβλιάρια καταργούνται και εφεξής θα ψηφίζουμε μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής μας ταυτότητας και τον ειδικό εκλογικό αριθμό, ο οποίος αποτελείται από 12 αριθμητικά και ένα αλφαβητικό στοιχείο και ισχύει διά βίου.

Παράλληλα, στις 20 Ιούλη αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι, που καταρτίζονται με βάση τα δημοτολόγια, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, σε σχετική ενημερωτική ημερίδα δημάρχων απ' όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκλογές του Οκτώβρη θα διεξαχθούν με βάση τους αναθεωρημένους καταλόγους και όποιες αλλαγές προκύψουν στη συνέχεια (λόγω μεταδημοτεύσεων ή νέων εγγραφών) δε θα ληφθούν υπόψη. Ο νόμος προβλέπει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι θα αναθεωρούνται κάθε δύο μήνες. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα είναι ενιαίοι για άνδρες και γυναίκες με βάση αλφαβητική σειρά.

Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα διαδικασία, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και το υπουργείο είναι η διαγραφή και η εκκαθάριση των διπλοεγγεγραμμένων, που υπολογίζονται περίπου στις 380.000. Από τους 1.033 δήμους και κοινότητες, οι 502 έχουν στείλει στο υπουργείο περίπου το 70% των διπλοεγγραφών, εκ των οποίων έχει ξεκαθαριστεί μόλις το 30%-40%. Υπάρχουν εκλογείς που έχουν εγγραφεί δύο φορές σε διαφορετικά εκλογικά διαμερίσματα του ίδιου δήμου και άλλοι που εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δύο ή και περισσοτέρων δήμων. Στη δεύτερη περίπτωση, θα ληφθεί υπόψη η τελευταία εγγραφή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά τις 10 Απρίλη, στα εκλογικά διαμερίσματα και στους δήμους θα συσταθούν διαπαραταξιακές επιτροπές, με επικεφαλής τον δήμαρχο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των διπλοεγγραφών.

Τέλος από την 1η έως τις 30 Ιούνη, το υπουργείο σε συνεργασία με τους δήμους θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών για τον ειδικό εκλογικό αριθμό και για τον τρόπο που θα ψηφίζουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ