Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετοιμες οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τον ευρωστρατό

Θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Βαρκελώνη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αναμένεται με δική του πρωτοβουλία να παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης (15/16 Μάρτη) τις ελληνικές «θέσεις» για το «πλαίσιο επίλυσης» της ελληνο-τουρκικής διαφοράς περί του ευρω-στρατού που εμποδίζει, εδώ και μήνες, τη ρύθμιση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) με το ΝΑΤΟ στα πλαίσια της «Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΕΠΑΑ).

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε χτες στις Βρυξέλλες την ισπανική προεδρία της ΕΕ, ότι η ελληνική πλευρά «έχει διαμορφώσει τις οριστικές θέσεις» επί του ζητήματος και ο πρωθυπουργός θα θέσει, για πρώτη φορά επίσημα στη Βαρκελώνη «το πλαίσιο επίλυσης επί των αρχών», ώστε ν' αρχίσει αμέσως η διαπραγμάτευση «επί των κειμένων». Το ζήτημα έχει προχωρήσει αρκετά, ώστε ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου να δηλώνει ότι η διαπραγμάτευση επί της ουσίας, θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών μεταξύ της ισπανικής προεδρίας, του Συμβουλίου της ΕΕ, και του εκπροσώπου του αφεντικού της ΚΕΠΑΑ στρατοκράτη Χ. Σολάνα. Πρόκειται για μονομερή, υποχρεωτική κίνηση της Αθήνας, αφού το ζήτημα δεν είχε λυθεί στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν (14/15 Δεκέμβρη 2001), αλλά με την υποχρέωση ότι «η ΕΕ είναι αποφασισμένη να οριστικοποιήσει γρήγορα τις ρυθμίσεις με το ΝΑΤΟ».

Η κυβέρνηση, υποχρεωμένη να αποδεχτεί την τριμερή συμφωνία ΗΠΑ, Βρετανίας και Τουρκίας περί τουρκικού «δικαιώματος» στο Αιγαίο και την Κύπρο, απέφυγε στο Λάακεν τη συζήτηση εντός της ΕΕ επί σχετικού βρετανικού κειμένου, προσπαθώντας, με κωλυσιεργία, να κερδίσει χρόνο. Ετσι, για πρώτη φορά, στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης, η ελληνική πλευρά θα υποχρεωθεί να τοποθετηθεί επίσημα επί της «συμφωνίας της Αγκυρας», και όπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου «θα αρχίσει διαπραγμάτευση και θα υπάρξει έγκριση των ρυθμίσεων σε επίπεδο ΕΕ».

Η παρέμβαση των ΗΠΑ και η υποστήριξη, εντός της ΕΕ, των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων» στη «συμφωνία της Αγκυρας», δεν προδικάζει κανένα ευνοϊκό αποτέλεσμα για την Αθήνα, η οποία αργά ή γρήγορα υποχρεούται να συμμορφωθεί προς τας «υποδείξεις». Η παράταση δεν αφορά την ουσία της αποδοχής, αλλά εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Οπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, «ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορά στο σύνολο της ΚΕΠΑΑ», που σημαίνει ότι εκτός από το ζήτημα του ευρω-στρατού θα θιχτεί αναγκαστικά και το Κυπριακό. Πρόκειται για έκτακτες εξελίξεις, αφού η Σύνοδος Κορυφής της Βαρκελώνης συνέρχεται για θέματα «απασχόλησης», και η ΚΕΠΑΑ δεν ανήκει στα προς συζήτηση ζητήματα.

Στο χτεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ο ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου έθεσε «αυτοβούλως» και το ζήτημα του (...) ρώσικου «θύλακα» του Καλίνιγκραντ, που συνορεύει με Πολωνία, Λετονία και Λιθουανία, αλλά όχι με τη Ρωσία. Ο Γ. Παπανδρέου, μεταφέροντας και σχετική συζήτηση με τη Ρωσία, ζήτησε από το Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ να ασχοληθεί με το καθεστώς του Καλίνιγκραντ «που αφορά άμεσα τη διεύρυνση, αλλά και την ασφάλεια της Ευρώπης» (!!!)

Η Ρωσία διατηρεί με τον «θύλακα» του Καλίνιγκραντ, «ελεύθερη πρόσβαση», αλλά με την προσχώρηση της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών «δημιουργείται πρόβλημα εξαιτίας της εφαρμογής του Σένγκεν» (Γ. Παπανδρέου). Ο Ελληνας ΥΠΕΞ εκτιμά ότι «το Καλίνιγκραντ μπορεί να αποτελέσει πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας» αλλά και «μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας». Αφορμή για την «ελληνική πρωτοβουλία» αποτελεί η χρήση του Καλίνιγκραντ, του βασικού ρωσικού λιμανιού στη Βαλτική, για «παράνομες δραστηριότητες». Η ισπανική προεδρία και η Κομισιόν «δεσμεύτηκαν» να ασχοληθούν με το ζήτημα, παραμένουν όμως αδιευκρίνιστες οι αιτίες που το προκάλεσαν, τα γεωστρατηγικά συμφέροντα που επέβαλαν να θιχτεί ένα τέτοιο ζήτημα, αλλά, βέβαια, και το γεγονός ότι ένα τέτοιο θέμα, έρχεται στην ΕΕ από (...) ελληνική «πρωτοβουλία». Το Καλίνιγκραντ ήταν το πρώην Κένιξμπεργ, η πρωτεύουσα της Πρωσίας και η ιδιαίτερη πατρίδα του Γερμανού φιλοσόφου Εμ. Καντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ