ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Πίσω από τους «πανηγυρισμούς»...

Ο νυν υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, σε φωτογραφία του Μάρτη του 2003, ως βουλευτής της ΝΔ, με φόντο την ανασκαφή του Μακρυγιάννη. Λίγους μήνες πριν τη φωτογραφία έγραφε στο υπόμνημά του ότι «το έργο (σ.σ. το ΝΜΑ) για να ολοκληρωθεί θα καταστρέψει ολοσχερώς σύμφωνα με κατατεθειμένες μελέτες τον ανασκαμμένο χώρο. Συνεπώς πρόκειται για καταστροφικό έργο»...
Ο νυν υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, σε φωτογραφία του Μάρτη του 2003, ως βουλευτής της ΝΔ, με φόντο την ανασκαφή του Μακρυγιάννη. Λίγους μήνες πριν τη φωτογραφία έγραφε στο υπόμνημά του ότι «το έργο (σ.σ. το ΝΜΑ) για να ολοκληρωθεί θα καταστρέψει ολοσχερώς σύμφωνα με κατατεθειμένες μελέτες τον ανασκαμμένο χώρο. Συνεπώς πρόκειται για καταστροφικό έργο»...
Μπορεί προχτές ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, να ανακοίνωσε ότι στο τέλος του 2006 θα ολοκληρωθεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης στου Μακρυγιάννη, όμως οι νομικές, αλλά και οι ουσιαστικές - κατ' επέκταση επιστημονικές και πολιτικές - παράμετροι του ζητήματος δεν είναι ξεκάθαρες και, συνεπώς, είναι μάλλον δύσκολο να πειστεί κανείς ότι το θέμα θεωρείται «λήξαν».

Κατ' αρχήν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού, οι μελέτες του μουσείου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και αναμένονται στις αρχές του 2005. Αρα μένει να δούμε αν οι μελέτες θα σεβαστούν έστω τις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έγιναν υπουργικές αποφάσεις και που αφορούν στην κατάτμηση του χώρου σε «ζώνες» προστασίας ή διάλυσης αρχαιολογικών ευρημάτων. Από αυτό το γεγονός και μόνο μπορεί να προκύψουν νέες προσφυγές των φορέων που αντιδρούν στη συγκεκριμένη χωροθέτηση.

Επιπλέον, εκκρεμεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ανασκαφής. Μέχρι τώρα έχουμε τις διαβεβαιώσεις του ΚΑΣ και του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, ότι πρόκειται για «σημαντικά ευρήματα». Το «μπλέξιμο» όμως για τη σημερινή κυβέρνηση συνεχίζεται και όσον αφορά στο ΣτΕ. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο, το ΣτΕ, με οριακή πλειοψηφία, απέρριψε την προσφυγή του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) για το ΝΜΑ. Ωστόσο, τότε δημοσιευόταν και η με αριθμό 2174/2004 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία ακυρώνεται η υπουργική απόφαση του 2002 με τίτλο «Εγκριση εκτέλεσης εργασιών έργου "Διαμόρφωση χώρου για την ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως στο οικόπεδο Μακρυγιάννη"» απολογιστικά και με αυτεπιστασία κατά το μέρος που εγκρίνεται από τον υπουργό Πολιτισμού και αντίθετα στον Οργανισμό Ανέγερσης του ΝΜΑ η εκτέλεση των παραπάνω εργασιών. Δηλαδή, ακυρώνεται η διάλυση αρχαιοτήτων από τις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν τα υπόγεια του ΝΜΑ, η στερέωση και διαμόρφωση πρανών κ.ά.

Αν στα παραπάνω προστεθεί ότι ο ΟΑΝΜΑ ΑΕ λειτουργούσε και λειτουργεί χωρίς καταστατικό (ο υφυπουργός είπε ότι θα εκδοθεί σχετικό ΠΔ), ότι εκκρεμούν κι άλλες προσφυγές και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Δικαιοσύνης με βάση το γνωστό υπόμνημα του νυν υφυπουργού και τότε βουλευτή για ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις στο θέμα του ΝΜΑ, τότε τα πράγματα δεν είναι καθόλου «πανηγυρικά» για την ηγεσία του ΥΠΠΟ. Το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι ήδη με τις εκσκαφές καταστράφηκαν αρχαιότητες και δημιουργήθηκαν τετελεσμένα.

Νέα έργα και επαναλήψεις
  • Τη μαύρη κωμωδία του Ντον Ντελίλο «Βαλπαράιζο» παρουσιάζει από σήμερα, το «Altera Pars», σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, μετάφραση Μίνας Χειμώνα, σκηνικά Δέσποινας Βολίδη, κοστούμια Δέσποινας Χειμώνα, χορογραφίες Κάρολι Βάμος. Πρόκειται για σάτιρα της εφήμερης δημοσιότητας, της καταιγιστικής πληροφόρησης και της τεχνολογίας. Παίζουν: Μίνα Χειμώνα, Χρήστος Ευθυμίου, Στέργιος Αποστολίνας, Δήμητρα Φλουρή, Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Ολγα Μωραΐτη, Δημήτρης Τσιάμης, Μανώλης Τσαμπαλάς.
  • Τον οιδιπόδειο μύθο με τη γλώσσα της παντομίμας, παρουσιάζει και φέτος η Ασπασία Κράλλη, στο «Από Μηχανής Θέατρο». Το έργο «Αναζητώντας τον Οιδίποδα» της Ασπασίας Κράλλη ανεβαίνει από σήμερα και για 25 παραστάσεις. Η ηχητική επένδυση είναι του Χρήστου Βαλαβανίδη, τα σκηνικά-κοστούμια της Χριστίνας Πέννα. Η Α. Κράλλη ερμηνεύει τον Τειρεσία που προσπαθεί ν' αντιταχθεί στη μοίρα. Παίζουν επίσης: Ιάσων Μπίτερ Κουρούνης, Δημήτρης Μικιό, Μαλαματένια Γκότση, Κωστής Κοροναίος, Γιώργος Τσαμπουράκης.
  • Επαναλαμβάνεται και φέτος στο θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση» το έργο του Τάκη Χρυσούλη «Ο Αϊβαλιώτης Φώτης Κόντογλου» σε σκηνοθεσία Χρίστου Τσάγκα, με τη Μαίρη Ιγγλέση ως αφηγήτρια και σε άλλους ρόλους και τον Γιάννη Τσιώμου στο ρόλο του Κόντογλου. Παίζουν ακόμη: Ελένη Κισκύρα, Παντελής Τσόγκας, Γιάννης Εμμανουήλ, Βάσω Καρπούζη. Η «Ελεύθερη Εκφραση» επίσης παρουσιάζει στην Παιδική της Σκηνή το έργο της Ζωής Σπυροπούλου «Ο Γαλετζάς και η Ξυλομαρία», σε συνεργασία με το Παιδικό Μουσείο.
  • Την κωμωδία του Γρηγόριου Ξενόπουλου «Πολυγαμία» παρουσιάζει η ομάδα «Τέχνη και Δράση» από σήμερα, στο θέατρο «Διθύραμβος» στο Μαρούσι. Σκηνοθεσία Αντώνη Περπινιά, σκηνικά-κοστούμια Χρυσάνθης Ψαροπούλου. Παίζουν: Μαρίνα Μπακοπούλου, Αντώνης Περπινιάς, Πέτρος Δαμούλης, Ευδοξία Πεντζάκη, Γιώργος Περπινιάς, Ελσα Τσιαδή, Χριστίνα Καρατζά, Μάρα Κελίδη, Γιάννης Δενδρινός.
«Εφυγε» ο Μ. Χρυσομάλλης

Στο πένθος βυθίστηκε το ελληνικό θέατρο με τον ξαφνικό θάνατο του σημαντικού ηθοποιού Μίμη Χρυσομάλλη. Ο ηθοποιός που έπαιζε στο θέατρο «ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ», με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, στο έργο του Νιλ Σάιμον «Παράξενο ζευγάρι», πριν την παράσταση αισθάνθηκε αδιαθεσία και δυνατούς πόνους στο στήθος. Μεταφέρθηκε επειγόντως με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο όπου και εξέπνευσε.

Ο Μίμης Χρυσομάλλης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα, σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης, όπου και έπαιξε αρκετά χρόνια. Διακρίθηκε σε όλα τα είδη του Θεάτρου από επιθεώρηση και πρόζα μέχρι μιούζικαλ και αρχαίο δράμα. Στον κινηματογράφο έπαιξε στις ταινίες «Αρπα κόλλα» και «Βαρύ πεπόνι». Χαρακτηριστική ήταν η τηλεοπτική του εμφάνιση στο ρόλο του Αττίκ. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστή η μέρα και ώρα της ταφής του.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Κριτική»: «Η ωραιότερη ιστορία του έρωτα» (συλλογικό έργο. Μετάφραση Φώτης Σιατίτσας. Κείμενα για την ηθική του έρωτα από αρχαιοτάτων χρόνων, για την καταπίεση και το βιασμό της γυναίκας στην ερωτική σχέση, με αναφορές σε έργα τέχνης). Μπομπ Νίλσον «Μην ακούς τυφλά τις εντολές! Πάρε πρωτοβουλίες» (μετάφραση Αθανάσιος Κατσικερός (οικονομο-επιχειρησιακή μελέτη).

- Καλέντης: Τζένιφερ Λας «Δεσμοί αίματος» (μετάφραση Εύη Ρούτουλα. Μυθιστόρημα για τη διεφθαρμένη σύγχρονη αστική κοινωνία). Ελένη Αστριανάκη «Ελάσματα» (ποιήματα). Αννα Γιαννιτσοπούλου «Οι επαρχιώτισσες» (μυθιστόρημα).

- Πέτρος Γ. Δούκας «Οικονομικές θεωρίες. Αρχές διοίκησης και αρχαία ελληνική σκέψη» (β' έκδοση. Μελέτη. Εκδόσεις «Knowsvs», σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ).

- Γαβριηλίδης: Βασίλης Στεριάδης «Η τέχνη της ανάγνωσης» (κείμενα του Β. Στεριάδη για την ποίηση). Θεοδόσης Πυλαρινός «από την επίγεια αβεβαιότητα στη συμπαντική απραξία (Νύξεις και αναστοχασμοί πάνω στην ποίηση του Ηλία Κεφαλά)» (δοκίμιο). Κώστας Γουλιάμος «Ιερές πλάνες (Δοκίμια πολιτικής και πολιτισμικής επικοινωνίας» (δοκίμια). Σ. Αυγέας «Λειμωνάριο ποιητικής» (ποιήματα). Ηλίας Μαγκλάρας «Εντός του εκατέρωθεν» (ποιήματα). Θεοδόσης Βολκώφ «Τα τραγούδια της ψυχής και της κόρης» (σημαντική ποιητική συλλογή, με πολλά ομοιοκατάληκτα ποιήματα). Ματίνα Μοσχόβη «Κατά πρόσωπο» (σκηνικό ποίημα για έναν ηθοποιό). Αγγελος Παρθένης «Ως εν κατόπτρω» (ποιητική συλλογή με θέμα τη ζωγραφική, τα χαρακτηριστικά και τα υλικά της στην προσωπογραφία). Ξένη Σκαρτσή «Πάνω στη θάλασσα» (ποίηση).

- «Αγρα»: Σάκης Σερέφας «Αγνοια, βρικόλακας, γιες (24 λήμματα για την παγκοσμιοποίηση της λογοτεχνίας)» (μελέτη για τη δικτυακή «παγκοσμιοποίηση» της λογοτεχνίας). «Η επανάκαμψη των Βαλκανίων (1991 - 2001)» (αφιέρωμα του περιοδικού «Autrement» για τα Βαλκάνια στα τέλη του 20ού αιώνα. Επιμέλεια Στέφανου Γεράσιμου).

- «Μεταίχμιο»: Πατρίτσια Χάισμιθ «Κάρολ» (μετάφραση Θοδωρής Τσαπακίδης, μυθιστόρημα).

Βασίλειος Γεωργ. Καραμπάτσος «Επαρχία Πυλίας του νομού Μεσσηνίας (Η επαρχία των αγωνιστών)» (το βιβλίο του αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης Β. Καραμπάτσου αναφέρεται στον ΕΑΜικό αγώνα στην Πυλία και συνοδεύεται με ένθετη μαρτυρία για τον αγώνα στην Πελοπόννησο το 1944, με τίτλο «Οδυνηρά γεγονότα - Απάντηση στη λάσπη»).

- Δημήτριος Γ. Μπόγδος «Η λαογραφία του λαού μας. Το χωριό «Ελεύθερο». Επαρχία Κόνιτσας, νομός Ιωαννίνων» (λαογραφική, ιστορική και κοινωνιολογική μελέτη. Διεύθυνση συγγραφέα Εθνάρχου Μακαρίου 24, Αργυρούπολη, τηλ. 210 - 9951.886).

- «Περίπλους»: Ντέιβιντ Χουντ «Ρουά ματ» (μετάφραση Βερίνα Χωρεάνθη, μυθιστόρημα).

- «Κέδρος»: Γιώργης Παυλόπουλος «Πού είναι τα πουλιά;» (ποιήματα).

- Πατάκης: Σοφία Ζαραμπούκα «Ο Ρίκης και ο Πίκης» (βιβλίο για νήπια στη σειρά «Αθλητισμός», το οποίο συνοδεύεται και με ένα «τετράδιο», για να συμπληρώνουν τα παιδάκια τις λέξεις των αθλημάτων).

- «Αγκυρα» Κλεάνθης Παλαιολόγου «Ολυμπία (Μια ξενάγηση στο μύθο και στην ιστορία της)» (Εικονογραφημένο με μνημεία και γλυπτά της αρχαίας Ολυμπίας, έργο του αξέχαστου καθηγητή της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής). «Νέα Συντέλεια» (περιοδικό λογοτεχνίας, το οποίο διευθύνουν ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης και ο Ανδρέας Παγουλάτος, το οποίο αποτελεί συνέχεια του παλιού περιοδικού «Συντέλεια» που εξέδιδε ο Ν. Βαλαωρίτης. Τεύχος 1-2, το τεύχος συνοδεύεται με ανθολογία «Ωδών και ποιημάτων» του κορυφαίου Πορτογάλου δημιουργού Φερνάντο Πεσόα, σε επιλογή, μετάφραση, εισαγωγή, σχόλια του Ανδρέα Παγουλάτου. Την ανθολογία εικονογράφησε ο ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας). Ρούλα Καρακατσάνη «Φεγγαριαστήκανε στα Ταμπάχανα» (μυθιστόρημα, 10η χιλιάδα). Χρήστος Δεσύλλας «Τα ξανθά γεράκια» (μυθιστόρημα). Βασίλης Κυριλλίδης «Ο μαγικός αέρας» (μυθιστόρημα). Μέλπω Ζαρόκωστα «Στιγμές ζωής» (διηγήματα). «Ο Καραγκιόζης ολυμπιονίκης» (συλλεκτική επανέκδοση του 73ου τεύχους με τα καραγκιόζικα έργα που περιλάμβανε το παλιό, αγαπητό στα παιδιά στις δεκαετίες του 1960, 1970 περιοδικό της «Αγκυρας»).

Παναγιώτης Γ. Ιατρίδης «Δοκίμια, αναφορές, μηνύματα» (ποιήματα του ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής, αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών).

- Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου: Παναγιώτη Καποδίστρια «Ζακυνθινοί επίσκοποι στον κόσμο» (μελέτη του πρωτοπρεσβύτερου της μητρόπολης Ζακύνθου για τους Ζακύνθιους ιεράρχες στο νησί από τον 8-14ο αιώνα, τον 19ο και 20ό και τους 26 ζακυνθινής καταγωγής επισκόπους σε άλλες χώρες από τον 16ο αιώνα έως σήμερα).

- «Highlights» (περιοδικό για τις τέχνες, τεύχος 11, 12, 13 με πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη).

- «συλλογές» (περιοδικό για φιλότεχνους συλλέκτες, τεύχος 235, 236, 237).

Τα παιδιά δημιουργούν

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη διοργανώνει δραστηριότητες για παιδιά 5-16 χρόνων. Στις 4/12 ή στις 11/12 (10πμ) παιδιά ηλικίας 5-8 ετών θα μάθουν «Το πλάσιμο του χριστόψωμου και τα στολίδια του σπιτιού, το χριστουγεννιάτικο καράβι και τα κάλαντα...». Το πρόγραμμα θα επαναληφθεί στις 5 και 12/12 για παιδιά 9-12 χρόνων. Η δεύτερη δραστηριότητα με τίτλο «Οταν οι καλικάντζαροι ζωντανεύουν...» περιλαμβάνει κατασκευές και θεατρικό παιχνίδι. Θα πραγματοποιηθεί στις 18/12 (5-8 χρονών) και 19/12 (9-13 χρονών) στις 10πμ. Τέλος, παιδιά 12-16 χρονών μπορούν να συμμετέχουν στις 11/12 (4μμ) στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χριστουγεννιάτικες εικόνες» - εργαστήρι χαρακτικής εμπνευσμένο από τον Ρέμπραντ. Συμμετοχή: 10 ευρώ. Τηλέφωνα δηλώσεων: 210-3671041.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ