Σάββατο 13 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Κριτική»: «Η ωραιότερη ιστορία του έρωτα» (συλλογικό έργο. Μετάφραση Φώτης Σιατίτσας. Κείμενα για την ηθική του έρωτα από αρχαιοτάτων χρόνων, για την καταπίεση και το βιασμό της γυναίκας στην ερωτική σχέση, με αναφορές σε έργα τέχνης). Μπομπ Νίλσον «Μην ακούς τυφλά τις εντολές! Πάρε πρωτοβουλίες» (μετάφραση Αθανάσιος Κατσικερός (οικονομο-επιχειρησιακή μελέτη).

- Καλέντης: Τζένιφερ Λας «Δεσμοί αίματος» (μετάφραση Εύη Ρούτουλα. Μυθιστόρημα για τη διεφθαρμένη σύγχρονη αστική κοινωνία). Ελένη Αστριανάκη «Ελάσματα» (ποιήματα). Αννα Γιαννιτσοπούλου «Οι επαρχιώτισσες» (μυθιστόρημα).

- Πέτρος Γ. Δούκας «Οικονομικές θεωρίες. Αρχές διοίκησης και αρχαία ελληνική σκέψη» (β' έκδοση. Μελέτη. Εκδόσεις «Knowsvs», σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ).

- Γαβριηλίδης: Βασίλης Στεριάδης «Η τέχνη της ανάγνωσης» (κείμενα του Β. Στεριάδη για την ποίηση). Θεοδόσης Πυλαρινός «από την επίγεια αβεβαιότητα στη συμπαντική απραξία (Νύξεις και αναστοχασμοί πάνω στην ποίηση του Ηλία Κεφαλά)» (δοκίμιο). Κώστας Γουλιάμος «Ιερές πλάνες (Δοκίμια πολιτικής και πολιτισμικής επικοινωνίας» (δοκίμια). Σ. Αυγέας «Λειμωνάριο ποιητικής» (ποιήματα). Ηλίας Μαγκλάρας «Εντός του εκατέρωθεν» (ποιήματα). Θεοδόσης Βολκώφ «Τα τραγούδια της ψυχής και της κόρης» (σημαντική ποιητική συλλογή, με πολλά ομοιοκατάληκτα ποιήματα). Ματίνα Μοσχόβη «Κατά πρόσωπο» (σκηνικό ποίημα για έναν ηθοποιό). Αγγελος Παρθένης «Ως εν κατόπτρω» (ποιητική συλλογή με θέμα τη ζωγραφική, τα χαρακτηριστικά και τα υλικά της στην προσωπογραφία). Ξένη Σκαρτσή «Πάνω στη θάλασσα» (ποίηση).

- «Αγρα»: Σάκης Σερέφας «Αγνοια, βρικόλακας, γιες (24 λήμματα για την παγκοσμιοποίηση της λογοτεχνίας)» (μελέτη για τη δικτυακή «παγκοσμιοποίηση» της λογοτεχνίας). «Η επανάκαμψη των Βαλκανίων (1991 - 2001)» (αφιέρωμα του περιοδικού «Autrement» για τα Βαλκάνια στα τέλη του 20ού αιώνα. Επιμέλεια Στέφανου Γεράσιμου).

- «Μεταίχμιο»: Πατρίτσια Χάισμιθ «Κάρολ» (μετάφραση Θοδωρής Τσαπακίδης, μυθιστόρημα).

Βασίλειος Γεωργ. Καραμπάτσος «Επαρχία Πυλίας του νομού Μεσσηνίας (Η επαρχία των αγωνιστών)» (το βιβλίο του αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης Β. Καραμπάτσου αναφέρεται στον ΕΑΜικό αγώνα στην Πυλία και συνοδεύεται με ένθετη μαρτυρία για τον αγώνα στην Πελοπόννησο το 1944, με τίτλο «Οδυνηρά γεγονότα - Απάντηση στη λάσπη»).

- Δημήτριος Γ. Μπόγδος «Η λαογραφία του λαού μας. Το χωριό «Ελεύθερο». Επαρχία Κόνιτσας, νομός Ιωαννίνων» (λαογραφική, ιστορική και κοινωνιολογική μελέτη. Διεύθυνση συγγραφέα Εθνάρχου Μακαρίου 24, Αργυρούπολη, τηλ. 210 - 9951.886).

- «Περίπλους»: Ντέιβιντ Χουντ «Ρουά ματ» (μετάφραση Βερίνα Χωρεάνθη, μυθιστόρημα).

- «Κέδρος»: Γιώργης Παυλόπουλος «Πού είναι τα πουλιά;» (ποιήματα).

- Πατάκης: Σοφία Ζαραμπούκα «Ο Ρίκης και ο Πίκης» (βιβλίο για νήπια στη σειρά «Αθλητισμός», το οποίο συνοδεύεται και με ένα «τετράδιο», για να συμπληρώνουν τα παιδάκια τις λέξεις των αθλημάτων).

- «Αγκυρα» Κλεάνθης Παλαιολόγου «Ολυμπία (Μια ξενάγηση στο μύθο και στην ιστορία της)» (Εικονογραφημένο με μνημεία και γλυπτά της αρχαίας Ολυμπίας, έργο του αξέχαστου καθηγητή της Εθνικής Ακαδημίας Σωματικής Αγωγής). «Νέα Συντέλεια» (περιοδικό λογοτεχνίας, το οποίο διευθύνουν ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης και ο Ανδρέας Παγουλάτος, το οποίο αποτελεί συνέχεια του παλιού περιοδικού «Συντέλεια» που εξέδιδε ο Ν. Βαλαωρίτης. Τεύχος 1-2, το τεύχος συνοδεύεται με ανθολογία «Ωδών και ποιημάτων» του κορυφαίου Πορτογάλου δημιουργού Φερνάντο Πεσόα, σε επιλογή, μετάφραση, εισαγωγή, σχόλια του Ανδρέα Παγουλάτου. Την ανθολογία εικονογράφησε ο ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας). Ρούλα Καρακατσάνη «Φεγγαριαστήκανε στα Ταμπάχανα» (μυθιστόρημα, 10η χιλιάδα). Χρήστος Δεσύλλας «Τα ξανθά γεράκια» (μυθιστόρημα). Βασίλης Κυριλλίδης «Ο μαγικός αέρας» (μυθιστόρημα). Μέλπω Ζαρόκωστα «Στιγμές ζωής» (διηγήματα). «Ο Καραγκιόζης ολυμπιονίκης» (συλλεκτική επανέκδοση του 73ου τεύχους με τα καραγκιόζικα έργα που περιλάμβανε το παλιό, αγαπητό στα παιδιά στις δεκαετίες του 1960, 1970 περιοδικό της «Αγκυρας»).

Παναγιώτης Γ. Ιατρίδης «Δοκίμια, αναφορές, μηνύματα» (ποιήματα του ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής, αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών).

- Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου: Παναγιώτη Καποδίστρια «Ζακυνθινοί επίσκοποι στον κόσμο» (μελέτη του πρωτοπρεσβύτερου της μητρόπολης Ζακύνθου για τους Ζακύνθιους ιεράρχες στο νησί από τον 8-14ο αιώνα, τον 19ο και 20ό και τους 26 ζακυνθινής καταγωγής επισκόπους σε άλλες χώρες από τον 16ο αιώνα έως σήμερα).

- «Highlights» (περιοδικό για τις τέχνες, τεύχος 11, 12, 13 με πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη).

- «συλλογές» (περιοδικό για φιλότεχνους συλλέκτες, τεύχος 235, 236, 237).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ