ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Χιλιάδες οι χαμένες διδακτικές ώρες κάθε βδομάδα

Ακόμα λείπουν 157 εκπαιδευτικοί από τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καταγγέλλει και ζητά να καλυφθούν άμεσα τα κενά

Από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Από παλιότερη κινητοποίηση εκπαιδευτικών
Εκατοντάδες παραμένουν τα κενά στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Πειραιά ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Νοέμβρη, όπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ. Συγκεκριμένα, καταγράφονται 157 κενά, από τα οποία 37 στην Ειδική Αγωγή και στα Τμήματα Ενταξης, με αποτέλεσμα να χάνονται 3.348 διδακτικές ώρες κάθε βδομάδα.

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, πρόκειται για 2.313 ώρες στην Α' Πειραιά στη Γενική Εκπαίδευση (Πειραιάς, όλοι οι γύρω δήμοι και Σαλαμίνα), 267 ώρες στη Β' Πειραιά στη Γενική Εκπαίδευση (Αργοσαρωνικός), 18 ώρες στην Γ' Πειραιά στη Γενική Εκπαίδευση (Κύθηρα), 363 στα Τμήματα Ενταξης και 387 ώρες στα Ειδικά Σχολεία. «Η κατάσταση είναι κυριολεκτικά απερίγραπτη! Ακόμα και τώρα υπάρχουν τμήματα που σχολούν 5ωρο κάποιες μέρες της βδομάδας, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών», σημειώνει η ΕΛΜΕ Πειραιά και τονίζει σχετικά με τη στάση του υπουργείου: «Αντί να καλύψει τα κενά, έστειλε στις 2/11 στις ΔιΔΕ οδηγία σύμφωνα με την οποία οι Σύλλογοι Διδασκόντων πρέπει να προβούν σε αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος, με σκοπό να καλυφθεί η ύλη στα μαθήματα που εξετάζονται στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των τριών τάξεων του Λυκείου.

Δηλαδή, το ΥΠΑΙΘΑ ζητά ουσιαστικά:

- Να σταματήσει η διδασκαλία ενός μαθήματος για να καλυφθεί ένα άλλο, ή

- να μειώσουμε τις ώρες διδασκαλίας ανά μάθημα, καταργώντας το ωρολόγιο πρόγραμμα (π.χ. από 4 ώρες τη βδομάδα να διδάσκονται οι 2, ώστε τις άλλες 2 ο καθηγητής να μπαίνει και σε άλλο τμήμα, που μέχρι σήμερα δεν κάνει μάθημα), ή

- να καλυφθούν τα κενά με υπερωρίες, εντατικοποιώντας την εργασία των συναδέλφων - συναδελφισσών και οδηγώντας ουσιαστικά σε απολύσεις αναπληρωτών, ή

- όλα τα παραπάνω μαζί!».

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν άμεση κάλυψη των κενών, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών δεν υπάρχουν ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση της μαθησιακής διαδικασίας! Η λύση δεν είναι να μετατρέπουμε τους εκπαιδευτικούς σε "λάστιχο", ούτε να κόβουμε ώρες από το ένα τμήμα για να κάνουμε σε ένα άλλο, δημιουργώντας νέες ανισότητες!», τονίζει η ΕΛΜΕ Πειραιά.

  • Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ κατατέθηκε από το ΚΚΕ στη Βουλή ως Αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Δεν θα επιτρέψουμε τα όνειρα να πετιούνται στα σκουπίδια

Αμεσα να πάρουν μετεγγραφή όσοι έχουν ανάγκη και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ζητά το ΜΑΣ και καλεί σε οργάνωση της διεκδίκησης

Εδώ και τώρα να πάρουν μετεγγραφή όσοι το έχουν ανάγκη, απαιτεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με αφορμή την ανακοίνωση, από το υπουργείο Παιδείας, των αποτελεσμάτων των μετεγγραφών, με ένα 20% των αιτήσεων να απορρίπτεται. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο, αιτήθηκαν μετεγγραφή - μετακίνηση 7.582 φοιτητές στις διάφορες κατηγορίες για τις οποίες προβλέπεται η διαδικασία και τελικά την πήραν οι 6.001.

«Οι χιλιάδες μετεγγραφέντες που είδαν την αίτησή τους να απορρίπτεται δεν χάνουν μόνο το εξάμηνό τους, ουσιαστικά πετιούνται έξω από τις σχολές τους, αφού αδυνατούν να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους, τη στιγμή μάλιστα που οι υπάρχουσες εστίες δεν φτάνουν και που η ακρίβεια σαρώνει!», τονίζει το ΜΑΣ, υπενθυμίζοντας ότι η επιβολή «ακαδημαϊκού» κριτηρίου (βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια) στερεί από χιλιάδες φοιτητές τη δυνατότητα να καταθέσουν ακόμα και αίτηση μετεγγραφής και τα τελευταία δύο χρόνια οι αιτήσεις έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Αναφέρεται επίσης στο ότι 93 πανεπιστημιακά τμήματα δεν έχουν καμία αντιστοιχία για να κάνει κάποιος αίτηση μετεγγραφής, αλλά και σε περίπτωση φοιτητή που τον ενημέρωσαν ότι νόμος «δεν αναγνωρίζει σαν αδέλφια» τα... δίδυμα αδέλφια (!) όταν επιτυγχάνουν ταυτόχρονα σε ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται μετεγγραφή.

«Δεν θα επιτρέψουμε τα όνειρα τόσων νέων να πετιούνται στα σκουπίδια!», τονίζει το ΜΑΣ και καλεί σε οργάνωση του αγώνα, με ευθύνη των Διοικητικών Συμβουλίων να συγκροτηθούν επιτροπές φοιτητών που διεκδικούν τη μετεγγραφή τους. Διεκδικεί: «Αμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετεγγραφής σε κάθε Τμήμα, να μη χάσει κανένας φοιτητής/τρια το εξάμηνο! Να παίρνουν άμεσα όλοι οι μετεγγραφέντες κάρτα σίτισης, πάσο, κωδικούς για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, βιβλία, να εγγράφονται στα εργαστήρια, να δικαιούνται άμεσα να κάνουν αιτήσεις για εστία. Να αναγνωρίζονται τα μαθήματα που πέρασαν στο προηγούμενο Τμήμα. Εδώ και τώρα να πάρουν μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές που την έχουν ανάγκη! Οχι στα επιπλέον κριτήρια και στους κόφτες. Απαιτούμε από τα Τμήματα να αυξήσουν το ποσοστό των μετεγγραφέντων φοιτητών που δέχονται. Να γίνει αναπλήρωση όσων εργαστηρίων έχουν χαθεί και όλοι οι φοιτητές να δώσουν τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου κανονικά! Να υπάρξει δυνατότητα για μετεγγραφές κατ' εξαίρεση των κριτηρίων και να αυξηθούν οι δικαιούχοι».

ΚΚΕ
Συνάντηση με την Ενωση Ελλήνων Ερευνητών

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αφροδίτη Κτενά, βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, συναντήθηκε την Παρασκευή με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), αποτελούμενη από την Μαρία Κωνσταντοπούλου, πρόεδρο του ΔΣ της ΕΕΕ, και τον Αθανάσιο Μαχιά, αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΕΕΕ. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Μάνος Σαριδάκης, μέλος του ΔΣ και κύριος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και η Δώρα Βασιλοπούλου, ερευνήτρια στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Συζητήθηκαν οι αρνητικές εξελίξεις που αφορούν τα Ερευνητικά Κέντρα, όπως η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση απ' όλες τις κυβερνήσεις, η απογείωση της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις, η απαξίωση σημαντικών υποδομών που μπορούν να συνεισφέρουν στην ελληνική κοινωνία, η εμπορευματοποίηση της Ερευνας κ.ά. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η τελευταία εξέλιξη που αφορά τον αποκλεισμό των Ερευνητικών Κέντρων από προκηρύξεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, εγείροντας ερωτήματα για το μέλλον που επιφυλάσσει η κυβέρνηση σε αυτά. Σε συνδυασμό με την εκ νέου εξαγγελία - από υπουργικά χείλη αυτήν τη φορά - για μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία βρίσκει αντίθετο το σύνολο της ερευνητικής κοινότητας.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη για ισότιμη μεταχείριση των ερευνητών των Ερευνητικών Κέντρων με το Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό των ΑΕΙ τόσο ως προς την αναγνώριση προϋπηρεσίας, όσο και ως προς τις μισθολογικές ρυθμίσεις.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος για την Ερευνα, την ερευνητική εργασία και τα Ερευνητικά Κέντρα, για Ερευνα στην υπηρεσία της κοινωνίας, μακριά από σχέδια εμπορευματοποίησης που οδηγούν σε εχθρικά για την κοινωνία αποτελέσματα. Ακόμα, επισήμανε τη σημασία να ενημερωθεί η ερευνητική κοινότητα, να δυναμώσει τους συλλόγους της και να δώσει δυναμική απάντηση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δεσμεύτηκε να φέρει στη Βουλή τα φλέγοντα ζητήματα των Ερευνητικών Κέντρων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ
Καταγγέλλει την προσπάθεια κλεισίματος του Ελληνικού Σχολείου

Τεράστια αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους Ελληνες της Στοκχόλμης η ανακοίνωση των υπηρεσιών του δήμου ότι κλείνει το Σαββατιάτικο Ελληνικό Σχολείο, ένα πρόγραμμα όπου περίπου 400 παιδιά Ελλήνων μεταναστών μάθαιναν τη γλώσσα, την Ιστορία, τον πολιτισμό και τα έθιμα της χώρας μας.

Οπως ενημερώνει το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Στοκχόλμης, «η δημοτική υπηρεσία του δήμου Στοκχόλμης αποφάσισε να πετάξει έξω από το σχολείο τα παιδιά μας που κάνουν Ελληνικά κάθε Σάββατο (όπου τις καθημερινές λειτουργεί σουηδικό σχολείο). Μέσα σε μια μέρα κυριολεκτικά, ο δήμος της Στοκχόλμης με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι "διαταράσσεται η λειτουργία του σχολείου" πετάει τουλάχιστον 400 παιδιά / μαθητές από το κτίριο, χωρίς ούτε καν να προτείνει κάποια εναλλακτική λύση. Στην εξοργιστική αυτή απόφαση η ελληνική κυβέρνηση και η πρεσβεία εδώ στη Σουηδία δεν έχουν πάρει θέση. Την ώρα μάλιστα που οι γονείς Ελληνες μετανάστες ήδη βράζουν από αγανάκτηση, πώς γίνεται η ελληνική κυβέρνηση να μην έχει κάνει το παραμικρό να εμποδίσει την έξωση των παιδιών μας από το ελληνικό σχολείο», αναρωτιέται μεταξύ άλλων η Ελληνική Κοινότητα.

Το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία και τονίζει τις μεγάλες ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, που έχουν υποβαθμίσει δραματικά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, μειώνοντας τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που δούλευαν στη Στοκχόλμη από 18 σε 2 (!) και αναγκάζοντας τους μετανάστες γονείς να καλύπτουν το κόστος για τους υπόλοιπους αναγκαίους εκπαιδευτικούς με ωρομίσθιους. Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου αναγκάστηκε με δικούς του οικονομικούς πόρους να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου κάθε Σάββατο (μισθοί εκπαιδευτικών, καθαριότητα κ.λπ.).

Επισημαίνει ακόμα την αντιμεταναστευτική πολιτική των κυβερνήσεων της Σουηδίας, με τελευταία εξέλιξη την κατάργηση της χρηματοδότησης σε όλες τις μεταναστευτικές οργανώσεις, τις περικοπές γενικά στην Εκπαίδευση, με μειωμένα κονδύλια σε όλα τα σουηδικά σχολεία, κ.λπ.

Η Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης απαιτεί «εδώ και τώρα να παρθεί πίσω αυτή η κατάπτυστη και καταδικαστική για τη μόρφωση των παιδιών μας απόφαση να κλείσει το Σαββατιάτικο Ελληνικό Σχολείο. Μαζί με τον Σύλλογο Γονέων θα αγωνιστεί στο πλάι των γονιών, των μαθητών και των δασκάλων για την απρόσκοπτη και άμεση συνέχιση των μαθημάτων και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αναδειχθεί το θέμα απέναντι σε όλους τους αρμόδιους, τον δήμο της Στοκχόλμης, την πρεσβεία της Ελλάδας στη Σουηδία, την ελληνική κυβέρνηση.

Να πάρουν σαφή θέση όλοι απέναντι σε αυτήν την άθλια απόφαση!

Απαιτούμε να επαναλειτουργήσει άμεσα το σχολείο και να λυθεί τώρα και οριστικά το ζήτημα στέγασης του Σαββατιάτικου Σχολείου!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ