Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ
Καταγγέλλει την προσπάθεια κλεισίματος του Ελληνικού Σχολείου

Τεράστια αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους Ελληνες της Στοκχόλμης η ανακοίνωση των υπηρεσιών του δήμου ότι κλείνει το Σαββατιάτικο Ελληνικό Σχολείο, ένα πρόγραμμα όπου περίπου 400 παιδιά Ελλήνων μεταναστών μάθαιναν τη γλώσσα, την Ιστορία, τον πολιτισμό και τα έθιμα της χώρας μας.

Οπως ενημερώνει το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Στοκχόλμης, «η δημοτική υπηρεσία του δήμου Στοκχόλμης αποφάσισε να πετάξει έξω από το σχολείο τα παιδιά μας που κάνουν Ελληνικά κάθε Σάββατο (όπου τις καθημερινές λειτουργεί σουηδικό σχολείο). Μέσα σε μια μέρα κυριολεκτικά, ο δήμος της Στοκχόλμης με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι "διαταράσσεται η λειτουργία του σχολείου" πετάει τουλάχιστον 400 παιδιά / μαθητές από το κτίριο, χωρίς ούτε καν να προτείνει κάποια εναλλακτική λύση. Στην εξοργιστική αυτή απόφαση η ελληνική κυβέρνηση και η πρεσβεία εδώ στη Σουηδία δεν έχουν πάρει θέση. Την ώρα μάλιστα που οι γονείς Ελληνες μετανάστες ήδη βράζουν από αγανάκτηση, πώς γίνεται η ελληνική κυβέρνηση να μην έχει κάνει το παραμικρό να εμποδίσει την έξωση των παιδιών μας από το ελληνικό σχολείο», αναρωτιέται μεταξύ άλλων η Ελληνική Κοινότητα.

Το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία και τονίζει τις μεγάλες ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, που έχουν υποβαθμίσει δραματικά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, μειώνοντας τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που δούλευαν στη Στοκχόλμη από 18 σε 2 (!) και αναγκάζοντας τους μετανάστες γονείς να καλύπτουν το κόστος για τους υπόλοιπους αναγκαίους εκπαιδευτικούς με ωρομίσθιους. Αντίστοιχα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου αναγκάστηκε με δικούς του οικονομικούς πόρους να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου κάθε Σάββατο (μισθοί εκπαιδευτικών, καθαριότητα κ.λπ.).

Επισημαίνει ακόμα την αντιμεταναστευτική πολιτική των κυβερνήσεων της Σουηδίας, με τελευταία εξέλιξη την κατάργηση της χρηματοδότησης σε όλες τις μεταναστευτικές οργανώσεις, τις περικοπές γενικά στην Εκπαίδευση, με μειωμένα κονδύλια σε όλα τα σουηδικά σχολεία, κ.λπ.

Η Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης απαιτεί «εδώ και τώρα να παρθεί πίσω αυτή η κατάπτυστη και καταδικαστική για τη μόρφωση των παιδιών μας απόφαση να κλείσει το Σαββατιάτικο Ελληνικό Σχολείο. Μαζί με τον Σύλλογο Γονέων θα αγωνιστεί στο πλάι των γονιών, των μαθητών και των δασκάλων για την απρόσκοπτη και άμεση συνέχιση των μαθημάτων και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αναδειχθεί το θέμα απέναντι σε όλους τους αρμόδιους, τον δήμο της Στοκχόλμης, την πρεσβεία της Ελλάδας στη Σουηδία, την ελληνική κυβέρνηση.

Να πάρουν σαφή θέση όλοι απέναντι σε αυτήν την άθλια απόφαση!

Απαιτούμε να επαναλειτουργήσει άμεσα το σχολείο και να λυθεί τώρα και οριστικά το ζήτημα στέγασης του Σαββατιάτικου Σχολείου!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ