Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ
Μνημόνιο με τις ΗΠΑ για την Ενέργεια στα Δυτικά Βαλκάνια

Κρίκος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς που βάζουν «μπουρλότο» στην περιοχή

Από τη χτεσινή υπογραφή του Μνημονίου
Από τη χτεσινή υπογραφή του Μνημονίου
«

Μνημόνιο Κατανόησης» για θέματα ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ υπογράφτηκε, χτες, στο υπουργείο Εξωτερικών, σε άλλο ένα βήμα στοίχισης της χώρας στους αμερικανικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που βάζει τον λαό μας ακόμα πιο μέσα στους ανταγωνισμούς.

Αλλωστε, από το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών τονίζεται ότι αποτελεί «βήμα προς την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας και ασφάλειας», ότι «θέτει το πλαίσιο των από κοινού δράσεων για ενεργειακά θέματα στα Δυτικά Βαλκάνια» και ότι «αποσκοπεί στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ» (διαδικασία που εγκαινιάστηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ) και εντάσσεται στη συνεργασία μεταξύ του ελληνικού ΥΠΕΞ και της USAID (Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ).

Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις της, η γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάιρα Μυρογιάννη, μίλησε για «τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας ως βασικού παράγοντα για την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και της ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο», όπως άλλωστε είχε συζητηθεί και κατά τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ, φέτος τον Φλεβάρη. Με το εν λόγω Μνημόνιο, τόνισε η γγ, «θα διευκολυνθεί η δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής, βιώσιμης και διασυνδεδεμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας με τους γείτονές της, ενισχύοντας έτσι τις διασυνοριακές συναλλαγές, τη σύγκλιση τιμών και τη σταθερότητα του δικτύου».

Από την πλευρά του, ο γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αρ. Αϊβαλιώτης, διαβεβαίωσε για την προσήλωση της κυβέρνησης στην ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, προσθέτοντας ότι το Μνημόνιο «θα συνεισφέρει στη σύζευξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή».

Για την αμερικανική πλευρά υπέγραψε το Μνημόνιο η πρέσβειρα Erin Elizabeth McKee, εκ μέρους του Γραφείου για την Ευρώπη και την Ευρασία της USAID, παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνις.

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της συμφωνίας, για την οποία δεν έγιναν περισσότερα γνωστά, η πρεσβεία των ΗΠΑ αναφέρει ότι «αυτή η σύμπραξη θα προωθήσει τη συνέργεια μεταξύ ενεργειακών φορέων και αρχών στην Ελλάδα, στην Αλβανία, στη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο για την ενσωμάτωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, για τη δημιουργία μιας πιο συνδεδεμένης και ασφαλούς περιοχής». Και όσο για την «ασφάλεια» που προσφέρουν οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων για την Ενέργεια και τους δρόμους της... άλλο τίποτα.

Η πρεσβεία άλλωστε σημειώνει ότι «αυτή η συνεργασία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας του USAID, της Ενεργειακής Γέφυρας ΗΠΑ - Ευρώπης», μέσω της οποίας ο οργανισμός «δημιουργεί ασφαλέστερα δίκτυα παροχής Ενέργειας, συνδέοντας τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών και την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας, από καταστροφές όπως πλημμύρες και κυβερνοεπιθέσεις».

Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί ότι και η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, όπως και η σημερινή του συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, έχει ως ένα από τα βασικά θέματά της την προώθηση του λεγόμενου «ενεργειακού διαδρόμου» Νότου - Βορρά, προς τη Γερμανία, μέσα και από τα Δυτικά Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ