Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Διάσπαση σε δόσεις και διαγραφές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα

Γεγονός είναι απ' το περασμένο Σάββατο η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επιμονή του Στ. Κασσελάκη να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία διαγραφής των 4 στελεχών που τον επέκριναν δημόσια και την απειλή του για προσφυγή σε δημοψήφισμα με τις υπογραφές του 15% των μελών, αν η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν «τρέξει» το θέμα.

Η ΚΠΕ ξεκίνησε τη συνεδρίασή της το Σάββατο με 300 περίπου μέλη και έληξε την Κυριακή έχοντας περίπου τα μισά στην αίθουσα. Τα προσκείμενα στην «Ομπρέλα» αποχώρησαν οριστικά απ' το κόμμα, τα μέλη που πρόσκεινται στις ομάδες Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεθοδεύσεις Κασσελάκη, ενώ άλλα μέλη ανακοίνωσαν χτες τις αποχωρήσεις τους, που μάλλον δεν θα είναι οι τελευταίες. Είχαν προηγηθεί την Παρασκευή οι αποχωρήσεις των Ν. Βούτση, Π. Σκουρλέτη, Στ. Τζουμάκα.

Ο Στ. Κασσελάκης, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Δεοντολογίας κατά το άνοιγμα των εργασιών της ΚΕ, είπε: «Πάρτε απόφαση άμεσα και καθαρά!», διαφορετικά «δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν». Η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντ. Κοτσακά ήταν πως η Επιτροπή λογοδοτεί στο Συνέδριο, απ' όπου και εκλέγεται και δεν εντέλλεται από κανέναν άλλο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Στ. Κασσελάκης δέχθηκε αποδοκιμασίες αλλά και επιδοκιμασίες από συγκεντρωμένους οπαδούς του στην αίθουσα, σε ένα κλίμα που θύμιζε αρένα, η κατάλληλη κορύφωση μιας πορείας εκφυλισμού.

Η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου και η «Ομπρέλα» ζήτησαν να μπει κατά προτεραιότητα σε συζήτηση και ψηφοφορία η πρόταση του Στ. Κασσελάκη για δημοψήφισμα, πρόταση που το προεδρείο δεν έκανε δεκτή, με συνέπεια να αποχωρήσουν οριστικά οι της «Ομπρέλας», κι απ' τη συνεδρίαση οι των ομάδων Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα, καταγγέλλοντας ότι ξεπεράστηκε κάθε όριο δημοκρατικής λειτουργίας, ότι η παρουσία του Στ. Κασσελάκη ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, ότι η πρόταση για «δημοψήφισμα» καταργεί το κόμμα και τα όργανά του, ενώ παραβιάζει το καταστατικό.

Με την πρόταση Κασσελάκη διαφώνησαν και στελέχη που έχουν εμφανιστεί να τον στηρίζουν, όπως οι Ολγα Γεροβασίλη, Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Ραγκούσης κ.ά.

Χτες, Δευτέρα, απ' την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διαγράφτηκαν οι Ευ. Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, οι μόνοι δύο βουλευτές απ' την «Ομπρέλα». Μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευ. Τσακαλώτος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία δηλώνει ότι αποχωρεί από την ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραμένοντας βουλευτής.

Χτες, εξάλλου, την παραίτησή τους από μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν ο Γ. Κυρίτσης και ο Τρ. Μηταφίδης, ιδρυτικά του μέλη. Στη δήλωση παραίτησής τους αναφέρουν πως «με ευθύνη του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη το κόμμα μας οδηγείται στον πολιτικό εκφυλισμό και τη διάλυση».

Την πόρτα εξόδου αναμένεται να διαβεί και ο Γ. Δραγασάκης, που σε μια αιχμηρή του ανάρτηση μετά την ολοκλήρωση της ΚΠΕ, αναφέρει ότι ο Στ. Κασσελάκης δεν απάντησε ποτέ στην επιστολή που του είχε στείλει θεσμικά πριν λίγες μέρες «για μια ενωτική διέξοδο από την κρίση του κόμματος» και πως ούτε αυτή έφτασε στα μέλη της ΠΓ και της ΚΕ, όπως είχε ζητήσει από τη γραμματεία του κόμματος. «Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη και αλαζονικές συμπεριφορές, που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του και αυτές είναι βαθιά διχαστικές και τραυματικές», σχολιάζει, ενώ τον κατηγορεί πως με την ομιλία του στην ΚΠΕ πρόσβαλε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε δημοκρατικό πολίτη, «καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας και του νομικού πολιτισμού».

Σε προαναγγελία ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα προχώρησε ο Δ. Βίτσας, λέγοντας σε συνέντευξή του: «Δεν το έχουμε συζητήσει ολοκληρωμένα αν θα υπάρξει νέο κόμμα. Είναι κάτι που οφείλουμε να συζητήσουμε, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που κατά καιρούς έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις που δεν ήρθαν ποτέ και θέλουν να συνδράμουν στη ριζοσπαστική Αριστερά, και η πρώτη δοκιμή αυτής της προσπάθειας θα είναι οι ευρωεκλογές». Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεργασίας με το ΜέΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «δεν έχουν γίνει συζητήσεις, θα επιχειρηθούν για να διαμορφωθεί ένας χώρος ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αν με ρωτάτε, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου το βλέπω δύσκολο, γιατί έχει πάει πολύ προς τα δεξιά επικοινωνιακά. Το ΜέΡΑ25 νομίζουμε ότι χωράει, δεν είναι κάτι που δεν το θέλουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ