Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΤΘ - ΑΥΛΩΝΑΣ
Σοβαρά ερωτήματα από τις λιποθυμίες φαντάρων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις άθλιες συνθήκες

Σοβαρά ερωτήματα προκαλούν οι λιποθυμίες φαντάρων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα.

Ενα ακόμη περιστατικό ήρθε να προστεθεί σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν στο «alt.gr» στρατευμένοι.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Κυριακής, νεοσύλλεκτος, που επέστρεψε από ολοήμερη υπηρεσία (!) στα μαγειρεία, λιποθύμησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και να διακομισθεί στο 401 ΓΣΝΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο με αποτέλεσμα να διακομιστεί με φορειοφόρο όχημα του στρατού και μάλιστα χωρίς ιατρό, μιας και το στρατόπεδο διέθετε μόλις έναν οπλίτη ιατρό σε υπηρεσία (!) για όλους τους νεοσύλλεκτους. Χτες το πρωί, δύο ακόμη φαντάροι λιποθύμησαν, με τους νεοσύλλεκτους να καταγγέλλουν εξαντλητικά ωράρια στις υπηρεσίες τους.

Πρόκειται για το ίδιο στρατόπεδο που μόλις την περασμένη βδομάδα οι νεοσύλλεκτοι κατήγγειλαν άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ενώ στην προηγούμενη ΕΣΣΟ, 40 νεοσύλλεκτοι είχαν πάθει δηλητηρίαση, καταγγέλλοντας εξίσου άσχημες συνθήκες διαβίωσης, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν έχει απασχολήσει την κυβέρνηση και το υπουργείο Αμυνας.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ, με Ερώτηση στη Βουλή, έχει παρέμβει τόσο για τη δηλητηρίαση όσο και για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης.

Με νέα μάλιστα Ερώτηση, που συνυπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Ν. Παπαναστάσης, Γ. Γκιόκας, Θ. Παφίλης, καταγγέλλουν ότι «τα προβλήματα διαβίωσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα διογκώνονται σε κάθε νέα ΕΣΣΟ αντί να λύνονται».

Οπως σημειώνουν, «από την πρώτη κιόλας μέρα, που παρουσιάστηκε η 2023 ΣΤ΄ ΕΣΣΟ στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα, οι νεοσύλλεκτοι ήρθαν αντιμέτωποι με μια σειρά από σοβαρά προβλήματα διαβίωσης».

Πιο συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν με επιστολή τους, ήρθαν αντιμέτωποι με άσχημες και επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής και σίτισης. Οπως αναφέρουν, τα υλικά καθαρισμού για τα μαγειρικά σκεύη είναι ανύπαρκτα και μετά από διαμαρτυρίες τους δόθηκαν ορισμένα με το σταγονόμετρο. Επίσης, δεν υπάρχει χλωρίνη για καθαριότητα στις τουαλέτες, αλλά ούτε καν χαρτί υγείας. Δεν υπάρχει ζεστό νερό για την προσωπική τους υγιεινή, ούτε πλυντήρια για το πλύσιμο ρούχων αλλά ούτε απορρυπαντικά.

Οι νεοσύλλεκτοι τονίζουν ακόμη στη διαμαρτυρία τους ότι δεν γνωρίζουν αν το νερό του στρατοπέδου είναι πόσιμο, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, με συνέπεια να πληρώνουν για το νερό που πίνουν. Η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού είναι απαράδεκτες. Για παράδειγμα, στον δίσκο του πρωινού υπάρχει μόνο μια μικρή φέτα ψωμί και τίποτε άλλο. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι νεοσύλλεκτοι, έφτασε η κατάσταση στο σημείο να μην τους χορηγηθεί βραδινό γεύμα τουλάχιστον για ένα βράδυ. Αναρωτιέται κανείς τι έκαναν όσοι στρατιώτες δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν φαγητό από το ΚΨΜ.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι, η διοίκηση τους ζητάει να δείξουν κατανόηση προτρέποντάς τους να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν νερό, σαπούνια και χαρτί υγείας.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες αφού η κατάσταση στο ΚΕΤΘ Αυλώνα και στην προηγούμενη ΕΣΣΟ ήταν ίδια, με την εκδήλωση τότε του σοβαρού προβλήματος δηλητηρίασης των νεοσυλλέκτων από αλλοιωμένο φαγητό.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για τα προβλήματα διαβίωσης στο ΚΕΤΘ είχε καταθέσει την Ερώτηση 958 στις 2 Οκτώβρη 2023. Η κυβέρνηση στην απάντησή της ανάμεσα στα άλλα ανέφερε ότι έδωσε εντολή για ελέγχους, στους οποίους, όπως ισχυρίζεται, επιβεβαιώθηκε το «υψηλό επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων». Η πραγματικότητα, όμως, όπως αποτυπώνεται στην επιστολή των στρατευμένων, είναι διαφορετική για μια ακόμη φορά. Επομένως, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για το ποια υπηρεσία πιστοποίησε το υψηλό επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας του στρατοπέδου, όπως επίσης και κατά πόσον τα συμπεράσματα αυτής της υπηρεσίας είναι αντικειμενικά και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει επιτέλους η κυβέρνηση στο ΚΕΤΘ για:

- Τη χορήγηση δωρεάν πόσιμου νερού στους νεοσυλλέκτους και στο υπόλοιπο προσωπικό του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα.

- Τη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας όλων των γευμάτων.

- Τη χορήγηση όλων των απαραίτητων υλικών υγιεινής και καθαριότητας στους νεοσύλλεκτους.

- Την ύπαρξη ζεστού νερού για την προσωπική τους υγιεινή στα μπάνια της μονάδας.

- Τον άμεσο εφοδιασμό του ΚΕΤΘ με πλυντήρια ρούχων και απορρυπαντικών.

- Ποια υπηρεσία συγκεκριμένα έκανε ελέγχους πιστοποίησης στο ΚΕΤΘ, όπως επικαλείσθε στην απάντηση της Ερώτησης 958/2 Οκτώβρη 2023;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ