Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
40ός ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» αντήχησε μέσα και έξω από το Καλλιμάρμαρο

Πολλοί δρομείς έτρεξαν με την παλαιστινιακή σημαία στα χέρια, ενώ στη γραμμή του τερματισμού αθλητές και θεατές αντίκριζαν ένα εντυπωσιακό «μωσαϊκό» αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης

Το μήνυμα της αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα, καταδικάζοντας παράλληλα τα εγκλήματα του Ισραήλ και των συμμάχων του, στάλθηκε ηχηρό από τις εκδηλώσεις του 40ού Διεθνούς Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, στον οποίο συμμετείχαν χιλιάδες αθλητές και αθλούμενοι ενώ τον παρακολούθησαν και χιλιάδες θεατές, είτε διά ζώσης είτε από την τηλεόραση.

Πολλοί από τους δρομείς που πήραν μέρος στον Μαραθώνιο και στους αγώνες των 5 και 10 χλμ. έτρεξαν με τη σημαία της Παλαιστίνης στα χέρια, κερδίζοντας το χειροκρότημα και την επιβράβευση του κόσμου που τους παρακολουθούσε σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Συγκλονιστική η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, πρωταθλήτρια του περσινού Μαραθώνιου, η οποία έτρεξε σηκώνοντας ψηλά την παλαιστινιακή σημαία, με τους θεατές να την επευφημούν.

Στην κορύφωσή τους οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης μεταφέρθηκαν μέσα στο Καλλιμάρμαρο, όχι μόνο από τους αθλητές που τερμάτιζαν κρατώντας τη σημαία της Παλαιστίνης αλλά και από δεκάδες θεατές στην κερκίδα, δίπλα ακριβώς από τη γραμμή του τερματισμού, που δημιούργησαν μια εντυπωσιακή εικόνα, στέλνοντας στα πέρατα της Γης το μήνυμα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Εχοντας πάρει από νωρίς τις θέσεις τους στο Στάδιο για να υποδεχτούν τους αθλητές, λίγο πριν τερματίσει ο πρώτος απ' αυτούς σηκώθηκαν όρθιοι και ύψωσαν τις παλαιστινιακές σημαίες που είχαν φέρει μαζί τους, δημιουργώντας ένα συγκλονιστικό μωσαϊκό. Στο κέντρο αυτής της εικόνας δέσποζε μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία με το σύνθημα «Free Palestine» και την υπογραφή του ΠΑΜΕ, που συνοδεύει όλες αυτές τις μέρες τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και πορείες των συνδικάτων και των άλλων φορέων.

Οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι στο μνημείο του Λαμπράκη
Οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι στο μνημείο του Λαμπράκη
Ανεμίζοντας ασταμάτητα τις σημαίες, εκτός από αυτήν της Παλαιστίνης και τις ελληνικές, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν δυνατά συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», που αντήχησαν σε όλο το Στάδιο, επευφημώντας ταυτόχρονα τους αθλητές που τερμάτιζαν. Η πρωτοβουλία αυτή συνάντησε μεγάλη απήχηση απ' όσους βρέθηκαν στο Καλλιμάρμαρο για να παρακολουθήσουν τον τερματισμό του Μαραθώνιου.

Η μαζική αυτή έκφραση αλληλεγγύης, με αφορμή ένα αθλητικό γεγονός παγκοσμίων διαστάσεων, αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής που καλλιεργούσε από το Σάββατο κιόλας η κυβέρνηση. Το κλίμα αυτό κορυφώθηκε την Κυριακή σε όλο το μήκος της μαραθώνιας διαδρομής, με προληπτικές συλλήψεις «στον σωρό», απειλές και υποδείξεις σε όποιον έμοιαζε ...ύποπτος να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό (βλ. και ξεχωριστό θέμα) ή τολμούσε να εμφανιστεί με τα σύμβολα της Παλαιστίνης!

Τελικά, τα συνδικάτα και οι άλλοι φορείς, οργανωμένα και με ευρηματικό τρόμο, έσπασαν στην πράξη αυτό το κλίμα εκφοβισμού, διαδηλώνοντας τη στήριξη στον παλαιστινιακό λαό μέσα στο Καλλιμάρμαρο και μεταφέροντας σε όλο τον κόσμο ιδανικά και αξίες όπως αυτές της ειρήνης και της αλληλεγγύης, με τις οποίες είναι συνυφασμένη και η ίδια η μαραθώνια διαδρομή.

Μηνύματα αλληλεγγύης και στην τελετή έναρξης


Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψε και η τελετή έναρξης της διοργάνωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας αποδόθηκε φόρος τιμής στον αγωνιστή της ειρήνης και βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, καθώς φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη δολοφονία του και ο Μαραθώνιος της Αθήνας είναι αφιερωμένος στη μνήμη του.

Ανθρωποι του αθλητισμού, δρομείς, παιδιά από τα σχολεία του δήμου Μαραθώνα και πολύς κόσμος έδωσαν το «παρών» στην τελετή έναρξη στον Τύμβο την παραμονή του μεγάλου αγώνα. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), αποτελούμενη από τον πρόεδρό της Σταύρο Τάσσο και τον αντιπρόεδρο Γιώργο Λαμπράκη, γιο του αγωνιστή της ειρήνης. Η αντιπροσωπεία της ΕΕΔΥΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό λαό.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, καλωσόρισε ειδικά τα σωματεία και τους αθλητές από την πλημμυρόπληκτη Θεσσαλία και στη συνέχεια κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, μαζί με τον Σταύρο Τάσσο, τους αθλητές και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε δυνατά το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», μέσα σε παρατεταμένο χειροκρότημα. Το πρόγραμμα της τελετής ολοκληρώθηκε με χορευτικά δρώμενα, με τη συμμετοχή παιδιών από σχολεία της περιοχής.

Σε όλο τον κόσμο ταξιδεύει το συγκλονιστικό στιγμιότυπο: Το βίντεο με την μαραθωνοδρόμο Βασιλική Κωνσταντινοπούλου να υψώνει την παλαιστινιακή σημαία συγκεντρώνει πάνω από 1.000.000 θεάσεις
Σε όλο τον κόσμο ταξιδεύει το συγκλονιστικό στιγμιότυπο: Το βίντεο με την μαραθωνοδρόμο Βασιλική Κωνσταντινοπούλου να υψώνει την παλαιστινιακή σημαία συγκεντρώνει πάνω από 1.000.000 θεάσεις
Μετά το άναμμα της φλόγας ξεκίνησε η λαμπαδηδρομία, με τον εγγονό του Γρηγόρη Λαμπράκη, που φέρει το όνομά του, και τον Σπύρο Ανδριόπουλο, κάτοχο του πανελλήνιου ρεκόρ στον Μαραθώνιο, να είναι οι πρώτοι δρομείς. Μπροστά στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη παρέδωσαν τη φλόγα στον Γιάννη Κυριαζή, πρωταθλητή στον ακοντισμό, και στον Νίκο Σταματονικολό, πρωταθλητή στο άλμα εις μήκος. Εκεί η «ζωντανή φωνή» της Κρήτης, ο Βασίλης Σκουλάς, με τη λύρα του, συνοδεία της κιθάρας του συνθέτη Γιάννη Παπαζαχαριάκη, τραγούδησε το παραδοσιακό ριζίτικο «Ο Διγενής ψυχομαχεί».

Μιλώντας για τη δολοφονία του παππού του αλλά και την ιδιαίτερη σημασία των φετινών εκδηλώσεων, ο Γρηγόρης Λαμπράκης δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός ότι τα τελευταία τρία χρόνια είμαι πρώτος λαμπαδηδρόμος, ωστόσο δεν μπορώ να είμαι χαρούμενος με όσα συμβαίνουν στον κόσμο και ειδικότερα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, χάνουν τη ζωή τους και δεν ξέρουν αν θα ζουν το επόμενο δευτερόλεπτο (...) Εύχομαι του χρόνου και κάθε άλλη χρονιά που θα είμαστε εδώ να επικρατεί ειρήνη στον κόσμο, αλλά δεν αρκούν μόνο οι ευχές, χρειάζεται και η δική μας προσπάθεια».





Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ