Τρίτη 14 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΝΕΕΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
Καταγγέλλουν τους σφαγείς σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

Από το Λονδίνο έως το Οστιν και από το Σίδνεϊ έως το Κέιπ Τάουν

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ
ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ
Το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!» δόνησε ξανά τα κέντρα μεγαλουπόλεων σε όλο τον κόσμο, καθώς ένα ακόμα Σαββατοκύριακο οργανώθηκαν δυναμικές κινητοποιήσεις, κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης αλλά και συκοφάντησης όσων αντιδρούν στη σφαγή που συνεχίζεται στη Γάζα!

Το Λονδίνο συγκλονίστηκε ακόμα μια φορά, καθώς την Κυριακή έγινε μια κινητοποίηση που λέγεται ότι αποτέλεσε τη μαζικότερη στην ιστορία του: Ενα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στον δρόμο με σημαίες της Παλαιστίνης, πλημμυρίζοντας κεντρικές αρτηρίες της πόλης και φωνάζοντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!», με διακριτή τη συμμετοχή και πολλών Εβραίων.

Μαζικές και αποφασιστικές ήταν και οι διαδηλώσεις σε πόλεις της Ευρώπης όπως στο Δουβλίνο, στη Γλασκώβη, αλλά και στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη, στις Βρυξέλλες κ.τ.λ.

Ογκώδης ήταν όμως και η διαδήλωση που έγινε στο Κέιπ Τάουν, την πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, όπου ένας λαός που γκρέμισε ο ίδιος με την πάλη του το απαρτχάιντ, απαίτησε να τερματιστεί και το απαρτχάιντ που το εγκληματικό κράτος του Ισραήλ επιβάλλει στον λαό της Παλαιστίνης!

Στην Αυστραλία έγινε μαζική διαμαρτυρία στο λιμάνι του Σίδνεϊ, ενώ μέσα στη θάλασσα μικρά σκάφη και τζετ σκι «περικύκλωσαν» πλοίο που είχε προγραμματιστεί να μεταφέρει εξοπλισμό στο Ισραήλ...

«Λύγισαν» οι γιατροί για τους συναδέλφους τους

Στη Γερμανία, μεγάλη διαδήλωση έγινε στην Κολωνία, με τους συμμετέχοντες να συγκεντρώνονται στην πλατεία μεταξύ του ιστορικού καθεδρικού ναού της Κολωνίας και του σιδηροδρομικού σταθμού, με πλακάτ που έγραφαν «η Γάζα δεν χρειάζεται τη λύπησή σας, χρειάζεται τη φωνή σας. Μιλήστε!».

Στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, έγινε κινητοποίηση κοντά στο κοινοβούλιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τη συνενοχή της στη σφαγή.

ΛΟΝΔΙΝΟ
ΛΟΝΔΙΝΟ
Μεγάλες κινητοποίησης συνεχίστηκαν και στις ΗΠΑ, όπως στο Οστιν του Τέξας. Διαδήλωση έγινε και στο Σαν Φρανσίσκο - που αυτές τις μέρες φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Ειρηνικού (APEC) - με συμμετέχοντες να καταγγέλλουν ότι «διαπράττεται γενοκτονία και η χώρα μας, οι ΗΠΑ, βοηθάμε στη χρηματοδότησή της...». Στο Σικάγο, έγινε κινητοποίηση σε κεντρικό σταθμό της πόλης, με πρωτοβουλία εβραϊκών οργανώσεων.

Ξεχωριστά στιγμιότυπα εκτυλίχθηκαν σε διαμαρτυρία που οργάνωσαν εργαζόμενοι σε νοσοκομεία του Λονδίνου, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τους ανηλεείς βομβαρδισμούς νοσοκομείων στη Γάζα, που συνιστούν εν ψυχρώ δολοφονία εργαζομένων που πασχίζουν να σώσουν ζωές, αλλά και νεογνών, ασθενών με πολύχρονα νοσήματα κ.τ.λ.

Μια γιατρός «λύγισε» ενώ διάβαζε μήνυμα από τον διευθυντή του Νοσοκομείου Αλ Σίφα, στη Γάζα. Τόνιζε: «Εμείς, ως ιατρικό προσωπικό θέλουμε να ζήσουμε αλλά δεν μπορούμε. Μπορεί να μην επιζήσουμε μέχρι το επόμενο πρωινό... Δεν θέλουμε να σκοτωθούμε εδώ, μόνο και μόνο επειδή παραμένουμε πιστοί στους ασθενείς μας και στο ιατρικό μας καθήκον... Ζητάμε άμεση βοήθεια...».

Προσπάθησαν να εμποδίσουν τις διαμαρτυρίες

Στο μεταξύ, φασιστικές ομάδες επιχείρησαν να κάνουν αντιδιαδήλωση στο Λονδίνο, με φόντο και την παρέμβαση της κυβέρνησης Σούνακ που ζήτησε την απαγόρευση της διαδήλωσης, δήθεν επειδή η Κυριακή ήταν μέρα μνήμης για τους πεσόντες στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ασκήθηκαν διώξεις σε επτά άτομα, ενώ συνελήφθησαν περισσότεροι από 140 άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι αρχές.

ΟΣΤΙΝ (ΗΠΑ)
ΟΣΤΙΝ (ΗΠΑ)
Αλλά και στη Γαλλία, τρία άτομα τραυματίστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης στη Λυών, όπου ακροδεξιοί προσπάθησαν να εισβάλουν.

Σημειωτέον ότι στο Παρίσι την Κυριακή οργανώθηκε και διαδήλωση κατά του αντισημιτισμού, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκαν η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης», Μαρίν Λεπέν, αλλά και εκπρόσωποι των περισσότερων συνιστωσών της «προοδευτικής» NUPES, περιλαμβανομένων στελεχών του Σοσιαλιστικού, του μεταλλαγμένου Κομμουνιστικού Κόμματος και των Οικολόγων...


ΣΙΔΝΕΪ (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)
ΣΙΔΝΕΪ (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

ΣΙΚΑΓΟ
ΣΙΚΑΓΟ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ