ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Ανοιχτή και σε πολυμερείς συνομιλίες «εάν»...

Συνεχείς είναι οι ασκήσεις του Νοτιοκορεατικού στρατού με στρατό των ΗΠΑ

Associated Press

Συνεχείς είναι οι ασκήσεις του Νοτιοκορεατικού στρατού με στρατό των ΗΠΑ
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΜΟΣΧΑ - ΣΕΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το περασμένο Σάββατο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας εξέφρασε την πρόθεση της Πιογιάνγκ να συμμετάσχει ακόμη και σε ένα πολυμερές (και όχι διμερές όπως ζητούσε επίμονα...) τραπέζι διαλόγου με τις ΗΠΑ, θέτοντας ωστόσο την ακόλουθη προϋπόθεση: να προβούν οι ΗΠΑ σε «μία θαρραλέα», όπως τη χαρακτήρισε, «μεταστροφή της πολιτικής τους στην Κορεατική Χερσόνησο ώστε να γίνει η διευθέτηση του πυρηνικού ζητήματος»... Αυτό παραπέμπει στο γνωστό αίτημα της Πιογιάνγκ προς την Ουάσιγκτον για την παροχή συγκεκριμένων εγγυήσεων ασφαλείας, όπως π.χ. ένα διμερές σύμφωνο μη επίθεσης... Είναι, όμως, μάλλον δύσκολο, να προβούν οι ΗΠΑ σε ένα τέτοιο βήμα...

Πάντως, η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον καταγράφηκε απ' τον πρόεδρο Τζ.Ου. Μπους. Είπε: «Σημειώνουμε πρόοδο στη Βόρεια Κορέα... Εχουμε καταστήσει σαφές ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων είναι μέσω ενός πολυμερούς φόρουμ. Φαίνεται ότι αυτό καρποφορεί. Αυτά είναι πολύ καλά νέα για την Απω Ανατολή». Βέβαια, αυτή η εξέλιξη και μόνο δε σημαίνει πολλά... Ως επί το πλείστον, γιατί είναι γνωστό τι εννοούν οι ΗΠΑ όταν μιλούν για «διάλογο» και «διπλωματία» (βλέπε πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβία, Ιράκ κλπ)...

Σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί και η επιφύλαξη που εξέφρασε χτες η Ρωσία διά του υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιούκοφ. Ο Λοσιούκοφ επέκρινε τις ΗΠΑ για την επίμονη άρνησή τους να λύσουν τις διαφορές τους με τη ΛΔ Κορέας διμερώς, ενώ τόνισε με νόημα πως παρά τις ρωσικές προτάσεις για την επίτευξη ειρηνευτικής λύσης στην Κορεατική Χερσόνησο «η Μόσχα δεν έλαβε ποτέ μία πραγματική απάντηση απ' τους Αμερικανούς». Και ο Λοσιούκοφ, σύμφωνα με το ΙΝΤΕΡΦΑΞ, κατέληξε: «Οι ΗΠΑ θα προτιμούσαν να μείνουν στο περιθώριο, συμμετέχοντας σε διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία μίας ομάδας χωρών... Τέτοια προσέγγιση δεν έχει προοπτικές και εμείς δε θα αναμειχθούμε!»

Οσο για τη Σεούλ; Σύμβουλοι ασφαλείας του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Ρο Μου-γιουν θέλησαν να πάρουν «εύσημα» για τη μεταστροφή της ΛΔ Κορέας όσον αφορά στο θέμα του «πλαισίου» των συνομιλιών», λέγοντας πως, αφ' ενός, «οι εξελίξεις στο Ιράκ ήταν που έκαναν πιο ήπια τη στάση της Πιογιάνγκ», αφ' ετέρου, πως «απέδωσε η νοτιοκορεατική διπλωματική κινητικότητα»...

Το δε Τόκιο ανακοίνωσε «έτοιμο» να συμβάλλει με όποιον τρόπο μπορεί στην εξεύρεση διπλωματικής ειρηνευτικής λύσης...

Επίθεση κατά της Κούβας με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ.Αλυσσανδράκη

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησε και ενέκρινε, με μεγάλη πλειοψηφία, ψήφισμα που καταδικάζει την Κούβα για δήθεν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αφορμή πρόσφατες δίκες. Για το θέμα αυτό, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης τοποθετήθηκε ως εξής:

«Τη στιγμή που οι επιδρομείς σφαγιάζουν τον ιρακινό λαό, το Ευρωκοινοβούλιο ασχολείται με τα "ανθρώπινα δικαιώματα" στην Κούβα!

Η ερμηνεία που δίνει το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση γενικότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα μάς είναι γνωστά από την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας. Τα επικαλείται για να πετύχει συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους. Αυτό είναι ολοφάνερο στο ψήφισμα για την Κούβα που εξετάζουμε, που στόχο έχει να συκοφαντήσει το σοσιαλιστικό σύστημα της χώρας, το οποίο εξασφάλισε στο λαό το υψηλότερο βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο στη Λατινική Αμερική.

Το ψήφισμα βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τη λεγόμενη κοινή θέση της ΕΕ για την Κούβα, με την οποία εκβιάζεται η χώρα αυτή να προχωρήσει σε αλλαγές στο πολιτικό και κοινωνικό της σύστημα, ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη συνεργασίας. Ταυτόχρονα, το ψήφισμα κλείνει τα μάτια στην επί δεκαετίες ανατρεπτική δράση των ΗΠΑ και το εγκληματικό εμπάργκο. Αρνείται στον κουβανικό λαό το δικαίωμα να υπερασπίσει την επανάστασή του, ενώ υπερασπίζει ανοιχτά τους ξένους πράκτορες.

Καταγγέλλουμε την υποκρισία των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και των κάθε λογής συνεργατών τους, αλλά καταλαβαίνουμε την ανησυχία τους. Γιατί η σοσιαλιστική Κούβα είναι αγκάθι στο μάτι τους. Δεν μπορούμε όμως να μην καταγγείλουμε και κάποιους "αριστερούς", που δε διστάζουν να συνταχτούν με την αντίδραση για να μη φανούν ότι υστερούν στην υπεράσπιση δήθεν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Αεροπορική βάση της Ρωσίας

Συνεχίζεται ο «αγώνας δρόμου» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία για το ποιος θα μπορέσει να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες και ιδιαίτερα σ' αυτές της Κεντρικής Ασίας. (Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στα πλαίσια του λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού αγώνα», έχουν σήμερα στρατιωτικές βάσεις στο Μανάς της Κιργιζίας και στο Χαναμπάντ του Ουζμπεκιστάν). Η Ρωσία ανακοίνωσε πως από το Μάη του 2003 στο αεροδρόμιο Καντ της Κιργιζίας θα δημιουργηθεί βάση της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας στην οποία θα βρίσκονται τουλάχιστον 20 ρωσικά καταδιωκτικά, καθώς επίσης μεταγωγικά αεροπλάνα και μια επίγεια δύναμη υποστήριξης της βάσης 300 άντρων. Σημειώνεται πως σ' αυτή τη ρωσική αεροπορική δύναμη θα προστεθούν και τα ελάχιστα αεροπλάνα της Κιργιζίας (4 καταδιωκτικά, 2 μεταγωγικά και 2 ελικόπτερα). Καθήκον της αεροπορικής βάσης, σύμφωνα με όσο δημόσια ανακοινώθηκαν θα είναι «η προστασία των χωρών του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΣΣΑ) από διεθνή τρομοκρατική επίθεση». Να σημειώσουμε ότι στο ΣΣΑ συμμετέχουν οι: Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Κιργίζια, Καζαχστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν. Επίσης, οι χώρες του ΣΣΑ από το καλοκαίρι του 2001 έχουν συγκροτήσει «δύναμη ταχείας επέμβασης» 1.600 αντρών (από Ρωσία, Κιργιζία, Τατζικιστάν και Καζαχστάν) με έδρα το Μπισκέκ, πρωτεύουσα της Κιργιζίας. Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ, η «παρουσία στην Κιργιζία της στρατιωτικής βάσης των χωρών του ΣΣΑ θα δώσει σιγουριά στους λαούς των χωρών μας, και θα επιτρέψει να αποκρούσουμε κάθε επίθεση, ακόμη και την πιο αιφνιδιαστική».

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Πολύ χαμηλή η συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την ΕΕ

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Μόνο το 45,6% των ψηφοφόρων συμμετείχε τελικά στο δημοψήφισμα του Σαββάτου που έκρινε την ένταξη της Ουγγαρίας στην ΕΕ. Πάντως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, «ναι» στην ένταξη είπε το 83,8%. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι νομικά δεσμευτικό.

Η χαμηλή συμμετοχή προκάλεσε έκπληξη αλλά και γκρίνια στα αστικά πολιτικά κόμματα αφού η συμμετοχή αναμενόταν να φτάσει στο 60%. Γεγονός παραμένει ότι ο Ουγγρικός λαός δεν πείστηκε πλήρως από την κυβερνητική προπαγάνδα, παρά τα 23 εκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε, και παραμένει προβληματισμένος σχετικά με τα «οφέλη» της ένταξης στην ΕΕ.

Ο νόμος της αιματοχυσίας

Οπως είναι γνωστό, στη Ρωσία η κυβέρνηση Πούτιν νομοθέτησε την ιδιωτικοποίηση της γης, που για δεκαετίες τώρα βρισκόνταν είτε σε δημόσια, είτε σε συνεταιριστική χρήση. Οπως γράφει η εφημερίδα «Τρουντοβάγια Ρωσία», σε ένα κοζάκικο χωριό στην περιοχή του Κρασναντάρ, δύο γειτονικές οικογένειες που ζούσαν ειρηνικά δεκαετίες τώρα, βρέθηκαν αντιμέτωπες. Η διαφορά τους ήταν για το σύνορο της γης που θα χώριζε τα χωράφια τους, μια λουρίδα γης όλη κι όλη 80 εκατοστών! Πάνω στον καυγά ο ένας γείτονας πυροβόλησε και σκότωσε το γείτονά του, το γιο και τον κουνιάδο του τελευταίου και στη συνέχεια, όταν συνειδητοποίησε τι είχε πράξει, αυτοκτόνησε. Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως τέτοιες ιστορίες είχε η Ρωσία να βιώσει από την εποχή του τσαρισμού, κι όπως μάλιστα σημειώνει, το επεισόδιο, αν και ακραίο, δεν είναι καθόλου μεμονωμένο. Οχι λοιπόν τυχαία η εφημερίδα χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο νόμο για την ιδιωτικοποίηση της γης ως το «νόμο της αιματοχυσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ